Loghează-te sau Înregistrează-te
sau
Ţi-ai uitat parola? Click aici
Recuperează-ţi parola
Felicitari!
Te-ai inregistrat cu succes!
Un email a fost trimis catre adresa dvs.

12 sfaturi pentru somnul sãnãtos al bebelușului tãu

 

Autor: dr. Cristina Mihăilă, medic specialist pediatru in cadrul Hyperclinicii MedLife Titan

 

“Somnul este lanțul de aur care ne ține sănătatea și trupul împreuna”(Thomas Dekker)

 

Comentează acest subiect pe Forumul InfoMaterna sau Întreabă specialistul nostru şi vei primi un răspuns în 24 de ore.
 

Somnul este o stare dinamică, în care perioadele de somnul activ alternează cu cele de somn profund, astfel că este normal să existe o perioadă de trezire parțială.
 

Nevoia de somn variază în funcție de vârstă, motiv pentru care programul de somn diferă în funcţie de vârstă.
 

Tot ce trebuie să ştiţi despre somnul bebeluşului

1. Nou-născutul poate dormi între 15-20 ore/zi, trezindu-se la intervale de 2-4 ore, în special din cauza senzației de foame. Dacă nu se trezeşte singur, somnul bebeluşului trebuie întrerupt la 4 ore, pentru a alimentaţie.
 

2. Creierul nou-născutului nu face diferența dintre zi și noapte. Din acest motiv, el nu ştie când şi cum să adoarmă. Dacă este hrănit, schimbat și i se creează ambientul optim (muzică simfonică, relaxantă) adoarme singur. Nu este necesar să îl legănaţi, pentru că în acest mod se va crea un obicei, iar în alte situaţii copilul va plânge până în momentul în care îl veţi ajuta să adoarmă.
 

3. Este recomandat ca nou-născutul să nu adoarmă la sân, cu suzeta sau în brațe. Încercați să-l lăsați în pătuțul lui până va adormi.
 

4. La nou-născut există o stare de excitație corticală care îl face să se trezească la cel mai mic zgomot, plângând fără nici o cauză. Încercați sa fiți liniștită, să nu țipati la el, deoarece starea dumneavoastră se transmite la copil.
 

5. Sunt copii care dorm 5-6 ore fără întrerupere (sau chiar toată noaptea) și alții care au intervale mai scurte de somn. Aproximativ 70 % din sugarii de 3 luni dorm toată noaptea, 85 % din cei de 6 luni și 90 % din cei de 1 an.
 

6. Un semn important al stării de sănătate atât la copii, cât și la adulți îl reprezintă un somn liniștit, în care ne putem odihni și în care psihicul poate să lucreze involuntar, prin declanșarea activității onirice.
 

7. Copiii pot visa încă de când sunt mici. Ei pot reproduce experiențe senzoriale și emoționale atât plăcute, cât și neplăcute trăite în timpul activității de veghe (în timpul zilei). Unele vise pot fi relaxante – plăcute, iar altele apăsătoare devenind coșmaruri.
 

8. Perioada de somn este diferită de la o etapă la alta sau poate depinde de încărcătura genetică și ritmul de activitate și somn al familiei.
 

9. Când un copil sănătos adoarme liniștit – acest lucru trezește sentimente de tandrețe și mulțumire, dar când acesta e agitat și plânge noaptea în mod repetat, se creează o atmosferă apăsătoare generatoare de certuri în familie.
 

10. Este indicat ca fiecare sugar să aibă un program de somn, care trebuie respectat indiferent de situație. Când sugarul dă semne de oboseală (cască, se freacă la ochi, devine agitat, spune “nani-nani) este indicat să vă retrageți într-un loc liniștit și să-i conferiți ambientul plăcut pentru odihnă. Dacă nu veți face acest lucru riscați ca sugarul să ajungă într-o fază de oboseală maximă, neliniște și plâns și nu veți mai reuși să-i intrați în voie cu nimic.
 

11. Spre vârsta de 1 an, unii copii își pot menține 1-2 perioade de somn/zi. Nu neglijați acest program! La rândul ei, plimbarea contribuie la favorizarea somnului și odihnei (de 2 ori/ zi a câte 1-2 ore).
 

12. Somnul de prânz ar trebui menținut inclusiv la copii mici, preșcolari și școlari. Acesta ajută copiii la refacerea bunei dispoziții, a concentrării, a atenției și a poftei de mâncare.

 

* Conţinutul acestei platforme online este furnizat în totalitate de medici specialişti, oferind informaţie corectă, actualizată şi respectând rigorile impuse în domeniul medical. Informaţia furnizată pe acest site nu înlocuieşte controlul medical.5.00
1 discutii:
Completeazã forumularul de mai jos
BUNA AM O INTREBARE AM O FETITA DE 8 LUNI SI PANA AN LUNA 7 IAM DAT NAN1 SI DUPA IAM DAT NAN2 SI ARE SCAUNU VERDE CE SE POATE FACE AS VREA SAI FAC SI NISTE ANALIZE ECO TRANSFRONTAL SE FACE LA CLINICA DATIMI VA ROG UN RASPUNS MULTUMESC FRUMOS
Lacramioara
01 iunie 2013
PARTENERI
Medlife Micolino DermaLife Litera Mica PharmaLife Weleda Baby Editura Litera Chicco