Loghează-te sau Înregistrează-te
sau
Ţi-ai uitat parola? Click aici
Recuperează-ţi parola
Felicitari!
Te-ai inregistrat cu succes!
Un email a fost trimis catre adresa dvs.

14 avantaje ale alãptãrii pentru mamã

Alăptarea este un act fiziologic normal atât pentru copil, cât şi pentru mamă. Orice formă de înlocuire a alăptării poate avea efecte adverse cu consecinţe grave atât pentru mamă, cât şi pentru copil. De altfel, laptele matern este forma preferată de alimentaţie a bebeluşului.

 

Comentează acest subiect pe Forumul InfoMaterna sau Întreabă specialistul nostru şi vei primi un răspuns în 24 de ore.

Academia Americană de Pediatrie a realizat o serie de cercetări folosind metode epidemiologice şi tehnici moderne de laborator, care au demonstrat numeroase avantaje ale alăptării atât pentru mamă, cât şi pentru copil, familie şi societate. De asemenea, beneficiile alăptării se răsfrâng şi la nivelul stării de sănătate, a nutriţiei, dezvoltării imunităţii, dezvoltării psihologice, dar şi a mediului social, econimic sau înconjurător.

 

Care sunt avantajele alăpării pentru mamă?

1. Greutatea femeii este mult mai uşor de reglat după naştere dacă mama îşi va alăpta copilul. Această acţiune va conduce către pierderea surplusului de grăsimi şi va reduce riscul de apariţie a obezităţii.

2. Alăptarea determină o involuţie uterină rapidă, deci o revenire a uterului la dimensiunile sale normale, într-un timp mult mai scurt.

3. Echilibrează tensiunea. Previne apariţia hipertensiunii sau a hipotensiunii.

4. Previne amenoreea (absenţa ciclului menstrual)

5. Previne apariţia infertilităţii, dacă mama alege ca forma de alimentaţie a copilului doar alăptarea şi dacă intervalul de timp dintre mese nu depăşeşte patru ore.

6. Previne instalarea deficitului de fier din organism.

7. Alăptarea previne apariţia depresiei postpartum (după naştere).

8. Alăptarea contribuie la un somn mai odihnitor al mamei.

9. Scade riscul de cancer la sân.

10. Scade riscul de cancer ovarian.

11. Scade riscul de boli cardiovasculare.

12. Alăptarea previne apariţia diabetului de tip 2 şi scade necesarul de insulină la mamele diabetice.

13. Previne apariţia osteoporozei postmenopauzale.

14. Alăptarea la cerere ajută la instalarea optimă a lactaţiei şi la menţinerea ei.
 

Timpul de alăptare recomandat este cel de şase luni de la naştere. După această perioadă, mama poate decide dacă va continua sau nu să îşi hrănească copilul în aceeaşi manieră. Specialiştii spun ca alăptarea poate şi prelungită până când copilul împlineşte doi ani, deoarece laptele matern rămâne o sursă esenţială de proteine şi anticorpi.
 

A alăpta imediat după naştere, a alăpta exclusiv sau parţial, a alăpta la cerere sau după program, la câteva luni sau peste un an, toate aceste decizii ţin de sentimentul pe care mama îl are atunci când îşi ţine copilul în braţe.
 

* Conţinutul acestei platforme online este furnizat în totalitate de medici specialişti, oferind informaţie corectă, actualizată şi respectând rigorile impuse în domeniul medical. Informaţia furnizată pe acest site nu înlocuieşte controlul medical.



5.00
5 discutii:
Completeazã forumularul de mai jos
Si inca ceva ce trebuie precizat - alaptarea, pe langa nenumarate beneficii, NU COSTA NIMIC! Alaptand copilasul economisesti banii pe care i-ai da pe lapte praf si biberoane si sterilizarea acestora.
Roxana Dumitrascuta
30 martie 2013
Una dintre bolile investigate in corelatie cu alimentatia este si diabetul de tip I – o boala autoimuna devastatoare care se raspandeste rapid in randul copiilor. In cadrul cercetarilor sale, adevarul revelat de catre echipa coordonata de Dr. T Colin Campbell este uimitor: “exista dovezi puternice ca aceasta boala are legatura cu alimentatia, si, mai exact, cu produsele lactate. Capacitatea proteinei laptelui de vaca de a declansa diabetul de tip 1 este bine documentata. Posibila declansare a acestei boli: • Sugarul nu este alaptat la san o perioada suficienta de timp, fiind hranit în schimb cu proteina laptelui de vaca, probabil dintr-o formula de lapte praf pentru sugari. • Laptele ajunge in intestinul subtire, unde este desfacut in aminoacizii sai constituenti • Unii sugari nu pot digera complet laptele de vaca si lanturi mici de aminoacizi sau fragmente din proteina initiala raman in intestin. • Aceste proteine incomplet digerate pot fi absorbite in sange. • Sistemul imunitar recunoaste aceste fragmente ca invadatori straini si se pregateste sa le distruga. • Din nefericire, unele din aceste fragmente seamana exact cu unele din celulele pancreasului care sunt responsabile pentru producerea insulinei. • Sistemul imunitar isi pierde capacitatea de a face distinctie intre fragmentele de proteina a laptelui de vaca si celulele pancreatice si le distruge pe ambele, lipsindu-l astfel pe copil de capacitatea de a produce insulina. • Sugarul devine un diabetic de tip 1 si ramane astfel toata viata http://apazen.blogspot.ro/2013/02/laptele-si-sanatatea.html
Apa structurata
03 aprilie 2013
Uimitor! primul articol care il citesc in limba Romana ... si il gasesc uimitor de real si actual! Respect si felicitari pentru acest act de curaj sa trecem dincolo de laptele praf si mentalitatea veche! o mica sugestie... exista persoane care nu pot alapta din diverse motivel... un mic articol despre pompele de san electrice... si avantaje? va scrie un tatic al carui copil la 10 luni este alaptat de catre mama cu ajutor unei pompe medela.... spre norocul meu traiesc in america .... dar prietenii mei din romania carora am trimis o pompa au spus: medicul e foarte sceptic si a recomandat trecerea pe lapte praf! concluzie... romanul nu stie ce posibilitati exista si avantajele descrise mai sus in articol! sa vedem cat mai multe astefel de articole! cu respect.
n
04 aprilie 2013
Felicitari pentru articol. Sunt o mamica ce a reusit sa-si alapteze copilul, acum in varsta de 3 ani si 6 luni, pana la 2 ani si un pic. Cred ca este adevarat ca bebeii alaptati dezvolta un sistem imunitar mai bun, pt ca, intr-un an de zile, eu n-am avut decat 5 zile de concediu medical pentru el, raceli minore, inutil sa va spun ca nu stim ce e acela antibiotic. Multumita neonantologului si pediatrei copilului care au insistat si m-au ajutat enorm sa nu clachez in momentele cand mi-a fost mai greu. Cred in alaptare cu tarie, asa cum stiu ca exista si mamici care nu o pot face, din motive obiective. Totusi, pentru cele care nu au o cauza fiziologica si pot sa o faca, alaptati! mai tarziu, copiii va vor multumi!
carmen
09 aprilie 2013
Un articol interesant si aici http://www.mamicamea.ro/alaptarea/care-sunt-avantajele-alaptarii-la-san.html
mamicamea.ro
13 august 2013
PARTENERI
PharmaLife DermaLife Weleda Baby Micolino Editura Litera Medlife Chicco Litera Mica