Loghează-te sau Înregistrează-te
sau
Ţi-ai uitat parola? Click aici
Recuperează-ţi parola
Felicitari!
Te-ai inregistrat cu succes!
Un email a fost trimis catre adresa dvs.

17 avantaje ale laptelui matern pentru bebeluș

“Nou-născutul are nevoie de trei lucruri: căldura braţelor mamei, mâncare şi siguranţa dată de prezenţa mamei. Toate acestea sunt satisfăcute prin alăptare”, spune dr. Grantly Dick-Read, obstetrician britanic şi susţinător al naşterii naturale.

 

Comentează acest subiect pe Forumul InfoMaterna sau Întreabă specialistul nostru şi vei primi un răspuns în 24 de ore.

 

Compoziţia laptelui matern oferă nou-născutului o protecţie eficientă împotriva infecţiilor. Chiar şi alăptarea parţială în primele zile de la naştere are capacitatea de a reduce cu mai bine de 50% riscul infecţiilor, în special în rândul copiilor născuţi prematur.

Laptele matern este alimentul ideal pentru copil. Este steril, determină o creştere fizică şi psihică echilibrată, conţine substanţe care ajută la dezvoltarea normală a copilului şi a organismului său. Un alt punct forte al laptelui matern este conţinutul său în numeroşi factori care protejează copilul de infecţiile microbiene şi virale. De asemenea, apropierea dintre mamă şi copil în timpul alăptării consolidează o legătură care, în adolescenţă, va reduce tulburările emoţionale ale copilului.

Care sunt avantajele alăptării pentru copil?

1. Oferă protecţie împotriva infecţiilor precum otita, infecţiile tractului respirator inferior, infecţii ale tractului urinar, diaree, sepsis. Pe lângă protecţie, laptele matern stimulează imunitatea copilului.

2. Laptele matern este uşor de digerat.

3. Este steril.

4. Laptele matern are întotdeauna temperatura potrivită pentru hrănire.

5. Laptele matern nu este „perisabil”.

6. Previne sindromul morţii subite.

7. Previne riscul mortalităţii infantile.

8. Laptele matern reduce riscul de apariţie a obezităţii şi a hipercolesterolemiei. De asemenea, asigură o creştere fizică şi psihică echilibrată.

9. Laptele matern reglează temperatura şi respiraţia copilului.

10. Reduce riscul apariţiei enterocolitei necrozate şi a retinopatiei la copiii născuţi prematur.

11. Previne apariţia dermatitei atopice, în cazul în care alăptarea durează cel puţin patru luni.

 

12. Previne apariţia cancerului, a leucemiei, a limfomului Hodgkins. De asemenea, reduce riscul apariţiei cancerului la sân în rândul fetiţelor care au fost alăptate.

 

13. Laptele matern previne malnutriţia.

 

14. Favorizează dezvoltarea normală a aparatului orofacial (dezvoltarea muşchilor feţei, dentiţiei, vorbirii).

 

15. Previne apariţia astmului, dacă alăptarea durează cel puţin patru luni.

 

16. Laptele matern ajută la dezvoltarea normală a creierului şi a funcţiilor lui cognitive.

 

17. Previne diabetul de tip 1 şi 2. Riscul este redus mai ales dacă alăptarea copilului depăşeşte şase luni.

 

Alăptarea copilului începe imediat după naştere, prin contact piele pe piele, lăsând bebeluşul să exploreze şi să găsească sânul mamei. Este important ca bebeluşul să fie lăsat să se ataşeze la sân, fără să aibă nevoie de ajutor pentru a face asta.

 

Se întâmplă adesea ca bebeluşii să refuze sânul, să plângă când sunt puşi la sân sau doar să îl prindă, să sugă gâteva minute şi după aceea să-l lase şi să înceapă să plângă. Cel mai frecvent se întâmplă atunci când bebeluşul are 6-8 săptămâni, dar nu este exclus acest lucru nici mai devreme sau mai târziu. Primul şi cel mai important pas pe care trebuie să-l faceţi în această situaţie este să determinaţi cauza manifestării copilului.

 

Alăptarea nu cunoaşte reguli sau restricţii. Cu toate acestea, este recomandat ca alăptarea să fie făcută la cerere, atât ziua, cât şi noaptea, astfel încât să nu se restricționeze suptul. Nu există alimente pe care o mămică trebuie să le evite atunci când alăptează. Mâncaţi ceea ce vă place, când aveţi poftă, dar fără a face excese.

 

Sânul nu este numai o sursă de hrană pentru bebeluş sau o modalitate de alimentare, ci şi o formă în care copilul se simte în siguranţă, protejat, iubit, acceptat. Cu alte cuvinte, alăptarea stă la baza ataşamentului dintre mamă şi copil. Este acţiunea pe care o mamă o face instinctiv, aceea de a lua bebeluşul în braţe şi a-i oferi sânul atunci când acesta plânge.

 

* Conţinutul acestei platforme online este furnizat în totalitate de medici specialişti, oferind informaţie corectă, actualizată şi respectând rigorile impuse în domeniul medical. Informaţia furnizată pe acest site nu înlocuieşte controlul medical.



5.00
2 discutii:
Completeazã forumularul de mai jos
diabetul de tip I – o boala autoimuna devastatoare care se raspandeste rapid in randul copiilor. In cadrul cercetarilor sale, adevarul revelat de catre echipa coordonata de Dr. T Colin Campbell este uimitor: “exista dovezi puternice ca aceasta boala are legatura cu alimentatia, si, mai exact, cu produsele lactate. Capacitatea proteinei laptelui de vaca de a declansa diabetul de tip 1 este bine documentata. Posibila declansare a acestei boli: • Sugarul nu este alaptat la san o perioada suficienta de timp, fiind hranit în schimb cu proteina laptelui de vaca, probabil dintr-o formula de lapte praf pentru sugari. • Laptele ajunge in intestinul subtire, unde este desfacut in aminoacizii sai constituenti • Unii sugari nu pot digera complet laptele de vaca si lanturi mici de aminoacizi sau fragmente din proteina initiala raman in intestin. • Aceste proteine incomplet digerate pot fi absorbite in sange. • Sistemul imunitar recunoaste aceste fragmente ca invadatori straini si se pregateste sa le distruga. • Din nefericire, unele din aceste fragmente seamana exact cu unele din celulele pancreasului care sunt responsabile pentru producerea insulinei. • Sistemul imunitar isi pierde capacitatea de a face distinctie intre fragmentele de proteina a laptelui de vaca si celulele pancreatice si le distruge pe ambele, lipsindu-l astfel pe copil de capacitatea de a produce insulina. • Sugarul devine un diabetic de tip 1 si ramane astfel toata viata. http://apazen.blogspot.ro/2013/02/laptele-si-sanatatea.html
apa structurata
22 martie 2013
Am 2bebelusi-gemeni,am varsta de 46 ani,mai am 4 copii ,innainte si ce vitamine pot sa iau pt.a nu afecta alaptatul.Bebelusii au 15saptamani de alaptat.Ajutor nu prea am.Am 2 fetite,pe care trebuie sa mi le ajut la carte,fiind in clasele 3-5,mai sunt si alte obligatii casnice,sotul nu prea ma ajuta si sunt foarte obosita fizic si psihic.Ma dor toate oasele si muschii cu tot corpul,as dormi si nu pot,la cea mai mica miscare a u nuia dintre bebelus,ma trezesc si am devenit foarte sensibila psihic..In afara de ajutorul lui D-zeu si Maica sf. ce vitamine pot folosii.
Vali
21 ianuarie 2014
PARTENERI
Chicco Micolino Medlife Weleda Baby Editura Litera PharmaLife DermaLife Litera Mica