Loghează-te sau Înregistrează-te
sau
Ţi-ai uitat parola? Click aici
Recuperează-ţi parola
Felicitari!
Te-ai inregistrat cu succes!
Un email a fost trimis catre adresa dvs.

Jurnal de sarcinã: sãptãmanã 2

Săptămâna trecută vă prezentam primele schimbări din organismul femeii, care se produc odată ce a avut loc fertilizarea. În săptămâna a doua de sarcină, deja se conturează primele structuri din care se vor dezvolta ulterior toate ţesuturile şi organele adultului.

Spre sfârşitul celei de-a doua săptămâni, blastocistul este complet implantat în endometru (mucoasa care tapetează cavitatea uterină). Masa celulară externă (trofoblastul) se va diferenţia într-un strat extern (sinciţiotrofoblast) şi un strat intern care se multiplică rapid (citotrofoblast).

Sinciţiotrofoblastul erodează ţesutul matern formând astfel lacune. Prin erodare sunt invadate arterele spiralate, pline cu sânge, din profunzimea endometrului. Astfel, lacunele sinciţiotrofoblastului vin în contact direct cu arterele spiralate ale endometrului şi formează o reţea de canale cu sânge matern. Acest fenomen constituie circulaţia uteroplacentară primitivă.

Masa celulară internă (embrioblast) se transformă într-o structură formată din discul embrionar compus din două straturi. Primul este stratul ectodermal, care va deveni partea dorsală a embrionului, iar al doilea stratul endodermal, care va deveni partea ventrală a embrionului. Spre sfârşitul celei de-a doua săptămâni apare între cele două straturi celulare primordiale, un al treilea strat numit mesoderm. Din aceste trei structuri se vor dezvolta toate ţesuturile şi organele adultului.
 

La oameni, în timpul perioadei prenatale, vârsta fătului este calculată prin una din următoarele formule:

1. Vârsta gestaţională, calculată din prima zi a ultimei menstruaţii, este folosită în practica clinică;

2. Vârsta anatomică, cea adevărată, este calculată de la data presupusei sau ştiutei (de exemplu in vitro) fertilizări, fiind folosită în scop anatomic.

În condiţii normale, fertilizarea se produce în jurul zilei de 14, pentru un ciclu menstrual de 28 de zile, iar vârsta gestaţională pentru un nou-născut la termen este de 40 de săptămâni, în timp ce vârsta anatomică este de 38 de săptămâni.

 

Citeşte şi:

Lansăm un nou proiect editorial "Jurnalul de sarcină"

Prima săptămână de sarcină


 

INVITAŢIE

Pentru a vă oferi informaţii cât mai apropiate de ceea ce vă interesează să aflaţi despre următoarea săptămână de sarcină (săptămâna a treia), vă invităm să lăsaţi un comentariu acestui articol, în care să ne spuneţi căror întrebări doriţi ca medicii Infomaterna să vă răspundă. Întrebările trebuie să fie strict legate de cea de-a doua săptămână de sarcină.

* Acest articol face parte din seria "Jurnal de sarcină", un proiect editorial care îşi propune să le ofere femeilor gravide informaţii complete, documentate şi actualizate, referitoare la fiecare dintre cele 42 de săptămâni de sarcină. "Jurnal de sarcină" este un proiect supervizat de dr. Mirela Popa, medic primar obstetrică-ginecologie, în cadrul Hyperclinicii MedLife Griviţa.

 

* Conţinutul acestei platforme online este furnizat în totalitate de medici specialişti, oferind informaţie corectă, actualizată şi respectând rigorile impuse în domeniul medical. Informaţia furnizată pe acest site nu înlocuieşte controlul medical.5.00
Nu existã discuţii pentru acest articol
Completeazã forumularul de mai jos
PARTENERI
Editura Litera Micolino DermaLife Chicco Weleda Baby PharmaLife Medlife Litera Mica