Loghează-te sau Înregistrează-te
sau
Ţi-ai uitat parola? Click aici
Recuperează-ţi parola
Felicitari!
Te-ai inregistrat cu succes!
Un email a fost trimis catre adresa dvs.

Acneea în timpul sarcinii și dupã naștere

Sarcina e o stare deosebită în viața unei femei, stare în care organismul suferă modificări importante pentru a se adapta la formarea și dezvoltarea unui copil timp de aproximativ 9 luni, până la nașterea acestuia. Este un miracol pe care natura îl face și este mai complex decât putem noi să îl definim.

Comentează acest subiect pe Forumul InfoMaterna sau Întreabă specialistul nostru şi vei primi un răspuns în 24 de ore.

Au loc modificări hormonale și imune care se ajustează pas cu pas nevoilor de moment ale fătului și ale organismului mamei. După naștere, echilibrul hormonal se ajustează din nou pentru a asigura lactația la femeile care alăptează la sân. Odată întreruptă lactația, nivelele hormonilor tind să se stabilizeze, gradat, pe parcursul câtorva luni, ajungând în final la un echilibru care nu este obligatoriu identic cu cel de dinaintea concepției. Pielea este o oglindă fidelă a acestor modificări.

Pot apărea hiperpigmentări la nivelul feței, care dispar complet sau parțial după naștere. Părul, de obicei, devine mai bogat ca urmare a întârzierii intrării în faza de telogen (faza de involuție a rădăcinii firului de păr, urmată de căderea acestuia). Pot apărea vergeturi. Asta, ca să mă refer doar la câteva dintre cele mai frecvente modificări ale pielii din timpul sarcinii. E adevărat că impactul acestora de mai sus este în primul rând estetic, dar influențează mult starea psihică, de autosatisfacție a femeii, încrederea ei în menținerea capacității de a fi atrăgătoare. Și evoluția acneei este modificată. Funcționarea glandelor sebacee este controlată de hormonii sexuali. Se poate întâmpla ca pe parcursul sarcinii și apoi al alăptării tipul de ten să se modifice de mai multe ori.

De foarte multe ori, acneea se ameliorează în timpul sarcinii datorită cantităților crescute de hormoni sexuali feminini, în detrimentul celor masculini. În această situație, tenul nu necesită o îngrijire deosebită. Totuși, pentru femeile care au avut probleme cu acneea înainte de sarcină și mai ales pentru cele care au fost sub un tratament medical se impune un control dermatologic. O serie de medicamente utilizate pentru controlarea acneei sunt total contraindicate în sarcină. Atrag atenția îndeosebi asupra Roaccutanului, medicament de elecție utilizat în formele severe de acnee și care are drept contraindicație absolută sarcina, fiind documentat ca având risc ridicat de a produce malformații la copil. Roaccutanul trebuie întrerupt cu minimum un an înainte de momentul concepției.

De obicei, dermatologul care îl indică atrage atenția asupra acestei contraindicații de a concepe un copil timp de cel puțin un an. Acest avertisment trebuie luat foarte în serios de către pacientă, recomandându-se ca aceasta să folosească metode de contracepție pe parcursul tratamentului și încă minimum un an după întreruperea lui. Doxiciclina și tetraciclina sunt, de asemenea, antibiotice folosite în tratamentul acneei.

Sunt contraindicate în sarcină, existând riscul de a se colora în galben dinții copilului. Dacă se va impune pe parcursul sarcinii sau al alăptării administrarea unui antibiotic, atunci acesta va fi recomandat strict de către specialist, sănătatea copilului și a mamei fiind prioritară considerentelor estetice. 
Tratamentele locale nu sunt atât de periculoase în sarcină precum cele sistemice. Totuși, un medicament aplicat local se absoarbe prin piele într-o cantitate proporțională cu suprafața de piele aplicată, cu cantitatea aplicată, cu permeabilitatea locală a pielii și cu caracteristicile fizico-chimice ale acestuia.

Fața nu are o suprafață foarte mare, dar permeabilitatea pielii la acest nivel este destul de bună. Retin A cremă și Isotrexinul gel conțin aceeași substanță chimică de la Roaccutan. Chiar dacă va fi absorbită o cantitate mai mică de substanță, raportat la cea absorbită printr-o administrare orală, se recomandă neadministrarea acestor topice în sarcină, fiind cunoscute ca înalt teratogene.

Toxicitatea celorlalte produse topice pentru tratarea acneei este mai redusă. Recomandăm pacientelor aflate sub tratament pentru acnee și care rămân gravide să întrerupă medicația și să se prezinte la un consult medical cât mai curând posibil, pentru a limita eventualele efecte nedorite asupra copilului. De asemenea, dacă o pacientă dorește să rămână gravidă în viitorul apropiat trebuie să discute acest lucru cu medicul său curant, tratamentul fiind ales ținându-se cont de o eventuală graviditate.

Din fericire, așa cum am spus deja, evoluția acneei în timpul sarcinii și al alăptării este de cele mai multe ori favorabilă. Uneori, nu necesită niciun fel de îngrijiri deosebite. Alteori, specialistul dermatolog va superviza atent tratamentul. Produsele cosmetice obișnuite în general pot fi folosite în timpul sarcinii sau al alăptării, bineînțeles cu condiția ca acestea să fie de calitate, certificate toxicologic și alese în concordanță cu statusul dermatologic al pielii. Starea de graviditate nu presupune o întrerupere a îngrijirii regulate a tenului.

O gravidă sau o proaspătă mămică poate fi în continuare frumoasă. Trebuie respectate doar niște reguli de bază și se recomandă în acest sens consilierea de către dermatologii clinicii noastre.

 * Conţinutul acestei platforme online este furnizat în totalitate de medici specialişti, oferind informaţie corectă, actualizată şi respectând rigorile impuse în domeniul medical. Informaţia furnizată pe acest site nu înlocuieşte controlul medical.

* Conţinutul acestei platforme online este furnizat în totalitate de medici specialişti, oferind informaţie corectă, actualizată şi respectând rigorile impuse în domeniul medical. Informaţia furnizată pe acest site nu înlocuieşte controlul medical.5.00
4 discutii:
Completeazã forumularul de mai jos
Buna ziua! Am o fetita de 5 luni e care o alaptez! In timpul sarcinii mi-au iesit cosuri care nu au mai trecut! Nu am avut niciodata probleme cu acneea! Inainte daca imi iesea un cos in cateva zile treacea! Acum nu se mai intampla la fel! Imi apar foarte des si ulcioare! As putea sa iau vreun tratament cat timp alaptez? Va multumesc!
Nicoleta
04 septembrie 2014
Buna ziua! Am o fetita de 5 luni e care o alaptez! In timpul sarcinii mi-au iesit cosuri care nu au mai trecut! Nu am avut niciodata probleme cu acneea! Inainte daca imi iesea un cos in cateva zile treacea! Acum nu se mai intampla la fel! Imi apar foarte des si ulcioare! As putea sa iau vreun tratament cat timp alaptez? Va multumesc!
Nicoleta
04 septembrie 2014
Buna ziua. Am un bebe de 3 saptamani si coșurile de pe fata nu dispar. Înainte de sarcina am luat Anticonceptionale pt a opri acneie. Acum as putea sa iau Anticonceptionale pentru a opri acneia? Multumesc
Peter
14 octombrie 2014
Poate disparea si acneea chistica dupa cateva luni de sarcina?nu e f grava, dar mi-i frica sa nu se agraveze.am deja 3 luni.Dupa cat timp poate disparea?
Maria
16 septembrie 2015
PARTENERI
PharmaLife Micolino Chicco Weleda Baby Litera Mica DermaLife Editura Litera Medlife