Loghează-te sau Înregistrează-te
sau
Ţi-ai uitat parola? Click aici
Recuperează-ţi parola
Felicitari!
Te-ai inregistrat cu succes!
Un email a fost trimis catre adresa dvs.

Alãptarea face sã creascã nivelul intelectual al copilului

Hrănirea bebeluşului cu lapte matern este asociată cu o serie tot mai mare de beneficii. Cel mai recent este legat de coeficientul de inteligenţă. Potrivit unui studiu publicat în revista "JAMA Pediatrics", bebeluşii care au fost alăptaţi de mame mai mult timp dovedesc o dezvoltare cognitivă mai avansată, relata recent cotidianul spaniol El Mundo.

 

Numeroase studii au demonstrat că acest "aliment ideal" (definit astfel de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, OMS) reduce riscul de a suferi (sau de a suferi de o formă acută) de otită, diaree, pneumonie sau infecţii urinare. Pe termen lung, alăparea se asociază, de asemenea, cu o mai mică probabilitate de a suferi de alergii şi diabet. Unele cercetări indicau deja o dezvoltare cognitivă mai pronunţată, însă aveau "unele limitări", explică autorii acestui studiu, de la Spitalul de copii din Boston, SUA.


Mandy Belfort şi echipa sa au examinat efectul pe care îl puteau avea durata şi hrănirea exclusivă cu lapte matern de către  1.312 femei asupra dezvoltării cognitive a copiilor lor până la vârsta de şapte ani. Copiii hrăniţi cu lapte matern pe o perioadă mai mare (şase luni, cum recomandă OMS) dovedeau de la vârsta de trei ani un nivel mai înalt de inteligenţă verbal - lingvistică, iar la şapte ani, nivelul coeficientului lor de inteligenţă era mai mare decat cel al minorilor care nu fuseseră alăptaţi, potrivit cercetătorilor. Totuşi, "nu am văzut vreo legătură cu memoria sau capacitatea de învăţare", a spus Belfort.

 

"Alăptarea maternă în primul an de viaţă ar putea mări inteligenţa copilului cu până la patru puncte", subliniază autorul editorialului care însoţeşte studiul, Dimitri Christakis, de la Institutul de cercetări al Spitalului de copii din Seattle.

 

Aceste rezultate pun în evidenţă, "pentru prima dată, o relaţie cauzală între alăptarea maternă în primul an de viaţă al bebeluşului şi dezvoltarea inteligenţei în anii următori", concluzionează autorii studiului. Pentru prima dată - pentru că, până acum, studiile care analizau această asociere nu luau în calcul mulţi factori care au influenţă asupra inteligenţei umane precum cei socio-economici, mediul din casă ori inteligenţa mamei.

 

Rezultatele vin în sprijinul recomandării naţionale şi internaţionale care promoveazp alăptarea exclusivă în primele şase luni de viaţă. Dacă aşa stau lucrurile, alăptarea maternă ar avea capacitatea de potenţa inteligenţa populaţiei de la o generaţie la alta, mai spune Maite Hernandez.

 

Citeşte şi:

 

Sursa: Agerpres
0.00
Nu existã discuţii pentru acest articol
Completeazã forumularul de mai jos
PARTENERI
Editura Litera Litera Mica Weleda Baby Medlife DermaLife PharmaLife Micolino Chicco