Adoptarea unui stil de viață sănătos, bazat pe dietă echilibrată și exerciții fizice reprezintă un lucru esențial în orice etapă a vieții, însă cu precădere în perioada de preconcepție, în care cuplul hotărăște să conceapă o nouă viață.
Organismul viitoarei mame trebuie să conțină elemente esențiale necesare dezvoltării copilului. Renunțarea la anumite obiceiuri nesănătoase, precum fumatul și alcoolul, reprezintă un prim pas.
Comentează acest subiect pe Forumul InfoMaterna sau Întreabă specialistul nostru şi vei primi un răspuns în 24 de ore
De asemenea, este indicat ca viitoarea mamă să aibă o greutate cât mai apropiată de cea ideală, fiind cunoscut faptul că atât subponderabilitatea, cât și obezitatea afectează capacitatea de concepție. Însă, dietele restrictive pentru scăderea ponderală ar trebui încheiate cu cel puțin 6 luni înainte de conceperea unui copil.
Viitoarea mamă trebuie să acorde atenție dietei atât din punct de vedere cantitativ, cât și calitativ. Există anumite alimente, de exemplu unele specii de pește (rechin, pește-spadă, macrou), care conțin cantități însemnate de mercur. Aceste tipuri de pește trebuie evitate deoarece afectează dezvoltarea fătului. Este recomandabil să se consume aproximativ 85 g de ton, de două ori pe săptămână, deoarece acesta conţine acizi graşi esenţiali omega-3, extrem de importanţi pentru dezvoltarea sistemului nervos al fătului.
De asemenea, pentru a se preveni infecția cu anumiți agenți precum salmonela, campilobacter și listeria, este important ca legumele și fructele să fie bine spălate și să nu se consume lapte nepasteurizat, brânză nepasteurizată, ouă de rață și carne nepreparată bine termic.
Consumul de cafea este bine să fie și el redus, existând studii care au demonstrat creșterea perioadei de concepție la persoanele care consumă mai mult de 500 mg zilnic.
Suplimentarea dietei cu vitamine precum acidul folic reprezintă un lucru esențial în conceperea unui copil sănătos. Se recomandă ca în perioada de preconcepție și în primele 3 luni de sarcină să se administreze 400µg acid folic, pentru a se preveni riscul de defect al tubului neural. Administrarea unei doze de acid folic mai mari de 5 mg se recomandă la femeile cu risc crescut de a naște copii cu afectări ale tubului neural, cum este cazul acelora care iau medicamente antiepileptice.
Vitamina D reprezintă o altă vitamină care, dacă lipsește, poate afecta dezvoltarea nou-născutului. Dozarea acestei vitamine și suplimentarea în cazul în care se evidențiază un deficit este de asemenea un lucru important.
De asemenea, pregătirea pentru conceperea unei noi vieți nu presupune numai ca viitoarea mamă să aibă grijă la stilul de viață, ci și viitorul tată. Acesta trebuie să reducă consumul de alcool, fumatul, iar în cazul în care este supraponderal este recomandată scăderea greutății. Combaterea acestor factori are un rol important în creșterea fertilității. S-a demonstrat că suplimentarea dietei cu Zn și exercițiile fizice cresc rata de concepție.
Stilul de viață sănătos ar trebui să facă parte din modul nostru de a trăi, fără să avem perioade de excese urmate de perioade de abțineri, deoarece sănătatea noastră în momentul conceperii unui copil va fi corelată strâns cu sănătatea copilului nostru.
Pregătirea pentru conceperea unui copil trebuie să ne găsească instruiți, educați și sănătoși.