Loghează-te sau Înregistrează-te
sau
Ţi-ai uitat parola? Click aici
Recuperează-ţi parola
Felicitari!
Te-ai inregistrat cu succes!
Un email a fost trimis catre adresa dvs.

Când ne ducem cu copilul la stomatolog?

Autor: Victoria Donos. Un material publicat în revista InfoLife

 

Dacă bebeluşului au început să-i apară dinţii, nu ezitaţi să faceţi o vizită pedodontului. „Primul control stomatologic este indicat să fie efectuat în primele 6 luni de la erupţia primului dinte al copilului şi nu mai tarziu de vârsta de 12 luni. Această “întâlnire” este o etapă esenţială pentru a informa părinţii despre regulile elementare de igienă alimentară şi buco-dentară şi despre consecinţele obiceiurilor greşite de îngrijire”, ne spune dr. Aneta Ivan, medic specialist pedodonţie, Hyperclinica MedLife Griviţa.

 

Discutaţi cu copilul înainte de a merge la stomatolog, explicaţi-i ce urmează să i se întâmple, astfel încât acesta să fie pregătit de acest eveniment. „Pentru a scădea frica copilului la un control sau în timpul unui tratament stomatologic, în cazul copiilor mici este indicată prezenţa în cabinetul dentar a unuia dintre părinţi, ceea ce dă copilului un sentiment de siguranţă. Copiii foarte mici sunt examinaţi în braţele părinţilor sau aparţinătorilor.

 

În plus, comunicarea cu copilul trebuie să fie simplă, concretă şi în termeni pozitivi, medicul căutând să laude comportamentul cooperant al copilului. Chiar şi atunci când copilul plânge în timpul manvrelor terapeutice, medicul trebuie să îl încurajeze şi să îl felicite pentru că a stat liniştit şi tratamentul a putut să fie finalizat”, ne spune dr. Ivan.

 

Vizita la doctor poate fi interesantă

 

Vizita copilului la dentist poate fi extrem de intrigantă, dacă doctorul ştie să transforme totul într-un joc educativ, astfel încât copilul să devină curios şi să se simtă în siguranţă, susţine dr. Aneta Ivan.“În cazul copiilor este foarte eficientă metoda “tell-show-do” -“vorbeşte, arată, acţionează”. La început i se explică pacientului, folosind termeni adecvaţi vârstei acestuia, care sunt instrumentele cu care se va lucra şi ce se va face cu ele. Micul pacient trebuie să înţeleagă că nu are de ce să se teamă. Apoi se face demonstraţia procedurilor până la punctul în care se trece la actul terapeutic propriu-zis. Instrumentele vor fi arătate şi „încercate” şi se va face o demonstraţie de funcţionare pentru acomodarea cu sunetele, cu aerul care vine sub presiune şi cu jetul de apă. In timpul tratamentului stomatologic propriu-zis, copilul trebuie asigurat că deţine în orice moment controlul asupra actului terapeutic şi că acesta poate fi întrerupt oricând, dacă el doreşte, doar prin simpla ridicare a mâinii stângi. În acel moment medicul trebuie să se ţină de cuvânt şi să întrerupă manevra terapeutică, altfel, dacă această promisiune nu este îndeplinită, copilul îşi pierde încrederea, fenomen care este uneori mai dăunător chiar decât sentimentul de frică.

 

Controlul stomatologic la copil

 

Controlul începe prin a-i explica copilului ce urmează să i se facă, după care se vor controla: dinţii, gingiile, mucoasa din cavitatea bucală, modul în care pacientul ţine dinţii în contact. Se recomandă apoi, în funcţie de fiecare caz în parte, tratamentul necesar, de exemplu: tratamentul leziunilor carioase la dinţii de lapte şi/sau permanenţi, sigilarea primilor molari permanenţi (care apar in jurul varstei de 6 ani), vizita la medicul ortodont pentru copiii care au dinţii înghesuiţi etc, ne explică dr. Aneta Ivan.

 

“Printre afecţiunile care pot fi prevenite prin vizitele regulate la stomatolog (de 2 ori pe an) sunt cariile dentare şi bolile gingiilor. La copiii mici există o formă particulară de carie – aşa numita “carie de biberon” sau caria severă precoce a copilăriei, în care primele leziuni carioase apar chiar înainte de vârsta de 2 ani. Aceste carii evoluează rapid, cu distrucţia masivă a coroanelor dentare şi afectarea nervilor dentari. Datorită vârstei mici a pacienţilor, tratamentul acestei forme de carie este dificil de efectuat şi de aceea este importantă prevenirea ei”, susţine stomatologul de copii.

 

Astfel, fie că sunteţi adult sau părinte, vizita la stomatolog ar trebui să figureze pe agenda activităţilor anuale.

* Conţinutul acestei platforme online este furnizat în totalitate de medici specialişti, oferind informaţie corectă, actualizată şi respectând rigorile impuse în domeniul medical. Informaţia furnizată pe acest site nu înlocuieşte controlul medical.5.00
1 discutii:
Completeazã forumularul de mai jos
Buna ziua! Am o fetita de 3 ani si 3 luni care are deja primii molari cariati. Precizez ca accepta periajul dintisorilor doar seara. Ce pot face pentru ea? Sunt dureroase aceste carii? Cum le putem trata?
Dirdala Virginia
06 august 2013
PARTENERI
DermaLife Litera Mica PharmaLife Medlife Micolino Editura Litera Chicco Weleda Baby