Loghează-te sau Înregistrează-te
sau
Ţi-ai uitat parola? Click aici
Recuperează-ţi parola
Felicitari!
Te-ai inregistrat cu succes!
Un email a fost trimis catre adresa dvs.

Câte scaune pe zi ar trebui sã aibã un nou-nãscut?

Autor: Dr. Diana Melinte, medic specialist pediatrie, în cadrul MedLife Titan

 

Scaunul nou-născutului poate avea culoare, consistenţă şi frecvenţă diferite, în funcţie de vârsta sau tipul de alimentaţie şi este un indicator foarte bun al stării de sănătate a copilului.

 

Comentează acest subiect pe Forumul InfoMaterna sau Întreabă specialistul nostru şi vei primi un răspuns în 24 de ore.

Primul scaun al nou-născutului se numeşte meconiu şi are loc imediat după naştere sau în primele 24-48 de ore de la naştere. Are consistenţă semisolidă, vâscoasă, se lipeşte de scutec, iar culoarea lui variază de la negru la verde. Meconiul (primul scaun al nou-născutului) este inodor.
 

Între a treia şi a cincea zi de viaţă, după eliminarea meconiului, apar scaunele de tranziţie, care sunt în număr de 5-6 pe zi, de culoare galben-verzuie, uşor acide, aproape lichide.

În cazul unei alimentatii exclusive la sân, se menţine un număr mare de scaune, cel puţin 3 scaune pe zi, dar unii sugari pot avea scaune mai numeroase (în număr de 6-7), iar alţii chiar după fiecare supt. Scaunele sunt moi sau grunjoase, uneori voluminoase, au culoare galben auriu sau galben verzui, miros de dulce acrişor. În primele două săptămâni de viaţă, un singur scaun pe zi sau la câteva zile înseamnă că sugarul nu se alimentează corespunzător şi trebuie consultat medicul.


După prima lună de viaţă, numărul scaunelor se va micşora, astfel încât unii sugari au 1-3 scaune pe zi, alţii o dată la câteva zile (acest lucru se produce deoarece laptele de mamă este atât de bine digerat încât reziduul nu este suficient de voluminos pentru a declanşa defecaţia). Ambele situaţii sunt normale. Scaunele sugarului hrănit la sân vor rămâne moi, chiar dacă eliberarea lor are loc o dată la 3 zile, copilul nu trebuie considerat constipat şi nu necesită tratament.

Sugarii alimentaţi cu lapte praf au, în primele săptămâni de viaţă, 3-4 scaune pe zi, dar pe măsură ce copilul va creşte, numărul scaunelor tinde să scadă la 1-2 pe zi sau chiar la un scaun la 2 zile. În această etapă, scaunele au un aspect păstos, culoare galben-gri, miros neplăcut înţepător.
 

* Conţinutul acestei platforme online este furnizat în totalitate de medici specialişti, oferind informaţie corectă, actualizată şi respectând rigorile impuse în domeniul medical. Informaţia furnizată pe acest site nu înlocuieşte controlul medical.4.75
3 discutii:
Completeazã forumularul de mai jos
Buna. Am un baietel de o luna si jumatate, din a doaua saptamana nu poate sa iasa afara decat cu termometrul sau supozitor. Tot timpul se screme dar nu poate sa faca, chiar si in timp ce doarme el se screme, de aceea are si somnul agitat. Seara, timp de 2-3 ore plange foarte tare. Il alimentez si la san si completare lapte praf HIPP AR,deoarece nu se satura de la san.Va rog sa-mi spuneti ce pot sa fac. Mentionez ca ii administrez Protectis si picaturi pt.colici.
Camelia
07 ianuarie 2014
Buna! Am o fetita de 3 saptamani si 2 zile si o alaptez exclusiv la san.,insa de cateva zile are scaune o data pe zi si la 2 zile. Are dureri de burtica si se chinuie foarte tare sa faca. Va rog sa ma sfatuiti ce sa fac. Mentionez ca intre mese ii mai dau ceai babycalm. Va multumesc!
Olar Maria
17 august 2015
Am un bebe de 1 luna si 2 sapt.La nastere,a fost internat pt icter si a facut fototerapie pt 36 de ore.De doua zile am observat o usoara coloratie in galbui a fetei..se poate sa reapara icterul?Mentionez ca bebelusul a fost alaptat esclusiv la san,si mananca foarte des.Ar trebui sa ne ingrijoram in legatura cu coloratia pielii?
cristina
10 septembrie 2015
PARTENERI
Chicco DermaLife Editura Litera Weleda Baby Litera Mica Micolino Medlife PharmaLife