Loghează-te sau Înregistrează-te
sau
Ţi-ai uitat parola? Click aici
Recuperează-ţi parola
Felicitari!
Te-ai inregistrat cu succes!
Un email a fost trimis catre adresa dvs.

Ce boli pot lua copiii de la școalã și grãdinițã

Autor: dr. Lia Ignea, medic specialist pediatru, Hyperclinica MedLife Timişoara

 

Cel mic s-a întors în colectivitate? Este momentul să fii cu ochii-n patru pentru ca acesta să nu se îmbolnăvească. Află care sunt afecţiunile contagioase pe care micuţii le iau cu uşurinţă şi cum pot fi prevenite.
 

 Viroze, când imunitatea este scăzută

Odată cu scăderea temperaturilor, riscul ca micuţii să sufere de viroze este destul de ridicat. Răceala şi infecţiile respiratorii se transmit cu uşurinţă de la un copil la altul şi se declanşează cu rapiditate atunci când sistemul imunitar este scăzut. Cel mai bun mod de a-ţi proteja copilul este imunizarea. Include-i în dietă cât mai multe alimente bogate în vitamina C şi, dacă ştii că este destul de sensibil, dă-i suplimente alimentare pe bază de propolis, vitamina C şi echinaceea, însă ţine cont de indicaţiile medicului specialist. De asemenea, învaţă-ţi copilul să folosească o soluţie dezinfectantă atunci când nu are apă la dispoziţie si să utilizeze propriile batistuţe.

 

Parazitoze intestinale, în cazul unei igiene precare

Dacă cel mic acuză lipsa poftei de mâncare, greaţă, vărsături, balonare, constipaţie sau diaree, este posibil să sufere de o boală parazitară. Infecţiile cu acarieni, limbrici, giardia lamblia, oxiuri pot apărea după ce copilul a mâncat fără să se spele pe mâini, a băut apă contaminată sau a intrat în contact cu o persoană purtătoare de paraziţi. Dacă există suspiciuni, este recomandat să se facă analize pe probe de scaun recoltate în 3 zile diferite. În cazul în care are paraziţi intestinali, este necesar să mergi cu el la medic pentru a i se prescrie medicamentele necesare combaterii paraziţilor.

 

Varicelă, transmisă prin tuse ori strănut

Vărsatul de vânt (varicela) este una dintre cele mai frecvente boli infecţio-contagioase care cauzează urticarie. Virusul responsabil de apariţia varicelei se transmite, în general, prin aer, prin strănut sau tuse, dar şi prin secreţiile rezultate în urma ruperii veziculelor cutanate.

Copiii cu imunitate crescută sunt feriţi în general de complicaţii, cele mai comune simptome constând în febră, mâncărimi ale pielii, pete roşii sau umflături, indispoziţie, oboseală, dureri de cap, inflamaţia gâtului, apetit alimentar diminuat. De îndată ce copilul a fost infectat, este important să stea în casă, atât pentru a se vindeca mai repede, cât şi pentru a-i feri de varicelă  pe ceilalţi colegi. Nu uita să-l hidratezi cu cât mai multe ceaiuri, sucuri naturale şi supe gătite în casă, iar pentru febră îi poţi pune comprese cu apă rece. În caz de agravare a simptomelor, nu ezita să consulţi medicul de specialitate, care va stabili un tratament complet pentru copilul tău.
 

Atenţie la infecţiile cu streptococi!

O altă problemă cu care se pot confrunta copiii la grădiniţă sau la şcoală sunt infecţiile streptococice, printre care se numără scarlatina şi angina streptococică. Simptomele aces­tor boli contagioase includ febră, dureri şi puroi în gât şi erupţie roşie pe tot corpul, urmată de descojirea pielii (în cazul scarlatinei). Bacteriile trec de la un copil la altul prin contact direct sau prin intermediul picăturilor de salivă răspândite în aer când aceştia tuşesc sau strănută. În astfel de cazuri, se recomandă recoltarea de secreţii din gât (analiza se numeşte exudat faringian), pentru a se stabili un tratament corect, ţinând cont de bacteria existentă. 
 

Rezistenţa copilului la anumite boli depinde de gradul de imunizare a organismului, de măsurile de igienă, de vârstă şi de trecutul său medical. Ca măsuri de prevenţie, este importantă însuşirea de la vârste fragede a normelor de igienă, pe care să le aplice pe parcursul fiecărei zile: spălatul pe mâini (înainte să mănânce, după ce a folosit toaleta etc.); acoperirea nasului şi a gurii atunci când tuşeşte sau strănută pentru a preveni răspândirea virusului; utilizarea propriilor tacâmuri etc.

De asemenea, părintele trebuie să se asigure că micuţul are un regim alimentar specific până la dispariţia simptomelor şi că este bine hidratat. La nevoie, pot fi administrate medicamente simptomatice cu rolul de-a ameliora suferinţa celui mic. În cazul în care apar semne îngrijorătoare precum tuse severă, febră mare, dureri accentuate, stări repetate de vomă sau alte simptome, ori atunci când copilul are deja anumite afecţiuni cronice (astm, de exemplu), părintele trebuie să anunţe imediat medicul specialist.

* Conţinutul acestei platforme online este furnizat în totalitate de medici specialişti, oferind informaţie corectă, actualizată şi respectând rigorile impuse în domeniul medical. Informaţia furnizată pe acest site nu înlocuieşte controlul medical.5.00
Nu existã discuţii pentru acest articol
Completeazã forumularul de mai jos
PARTENERI
Litera Mica DermaLife Medlife Micolino PharmaLife Weleda Baby Chicco Editura Litera