Loghează-te sau Înregistrează-te
sau
Ţi-ai uitat parola? Click aici
Recuperează-ţi parola
Felicitari!
Te-ai inregistrat cu succes!
Un email a fost trimis catre adresa dvs.

Ce facem dacã ne îmbolnãvim de hepatitã C în timpul sarcinii?

Sunt situaţii când, în timpul sarcinii, unele femei descoperă că au o infecţie cu virusul hepatic C, diagnostic stabilit în urma unor analize indicate de medicul de familie. Cu siguranţă că aceste mame vor începe să îşi pună întrebări în legătură cu sănătatea lor şi a copilului lor.
 

Comentează acest subiect pe Forumul InfoMaterna sau Întreabă specialistul nostru şi vei primi un răspuns în 24 de ore.

Cum trebuie să procedaţi?


Este bine să vă gândiţi, în primă instanţă, cum şi de unde aţi contactat virusul? Câteodată acest răspuns poate rămâne o enigmă, dar sunt şi situaţii în care veţi descoperi începutul acestei boli făcând o analiză retrospectivă. Câteva posibile cauze pot fi: tratamentul stomatologic, contactul sexual neprotejat, transfuziile de sânge, transfuzia de sânge, consumul intravenos de droguri, mediul spitalicesc (e valabil dacă lucraţi în domeniul medical), tratamentele la saloanele de cosmetică.

 

Tratamentul în timpul sarcinii. Este indicat?


În situaţia în care sarcina este incipientă, se poate face întrerupere de sarcină. Tratamentul cu Ribavirină şi Interferon este contraindicat, fiind teratogen. În cazurile în care vârsta gestaţională este mai mare, intervine întrebarea firească: „Oare copilul meu va avea, la rândul lui, hepatită?” Trebuie să ştiţi că riscul de transmitere de la mamă la făt este sub 5% şi, în special, după săptămâna 35 de sarcină, iar anticorpii materni pot trece prin placentă şi pot proteja copilul până la aproximativ 18 luni.

Femeile care duc sarcina până la termen, pot discuta deja despre modalitatea de naştere: pe cale vaginală sau cezariană? Din studiile disponibile până în prezent, riscul de transmitere în travaliu, pe cale naturală, este de maxim 5 %, iar prin cezariană de 3,6 - 5 %. Unele referinţe din literatura de specialitate evidenţiază ideea că nu există o diferenţă semnificativă între riscul de transmitere prin naşterea pe cale vaginală şi cel prin cezariană.

 

Pot alăpta?


Dacă nu urmează tratament cu Ribavirină, dacă nu prezintă eroziuni sau sângerări mamelonare, femeile cu hepatită C pot alăpta. În aceste condiţii, rămâne ca după informarea gravidei sau cuplului asupra riscurilor, să se ia decizia corectă atât pentru copil, cât şi pentru mamă. Sunt situaţii în care afectarea hepatică maternă impune tratament cu Ribavirină, iar în acest caz se indică întreruperea terapeutică a sarcinii sau ablactarea. De asemenea neonatologul va aborda conduita optimă pentru copil.

Este de asemenea important de precizat că dacă după naştere se impune tratamentul cu Ribavirină sau Interferon, pot apărea efecte secundare precum: agravarea unor boli autoimune, demineralizare osoasă cu risc crescut de fracturi, depresie, tulburări menstruale, afectarea ulterioară a fertilităţii, uscăciune şi infecţii vaginale (în special cu Candida). Reamintim că în timpul tratamentului cu Ribavirină sau Interferon este contraindicată alăptarea şi că timp de 6 luni de la terminarea tratamentului nu este recomandată o nouă sarcină, iar dacă adăugăm perioada de tratament de 24- 48 luni, se va ajunge la un interval de 2 ani şi jumătate, în care este proscrisă o nouă sarcină.

Este absolut necesar un tratament indicat şi urmărit de medicul infecţionist, pentru că boala netratată are o evoluţie nefastă spre ciroză hepatică şi chiar deces.

Subiectul este – evident - unul pesimist, iar riscul există. Important este să cunoaştem modalităţile de transmitere şi de profilaxie. De asemenea trebuie să fim responsabili şi responsabilizaţi de această problemă majoră de sănătate.

 

* Conţinutul acestei platforme online este furnizat în totalitate de medici specialişti, oferind informaţie corectă, actualizată şi respectând rigorile impuse în domeniul medical. Informaţia furnizată pe acest site nu înlocuieşte controlul medical.5.00
1 discutii:
Completeazã forumularul de mai jos
buna ziua am si eu o antrebare sunt gravida an luna 4 si am facut niste analize si me a estit ca am hepatita b an cazul acestea cum trebuie sa procedez varog sami ami raspundeti
culda mirela
17 iulie 2013
PARTENERI
PharmaLife Chicco Editura Litera Litera Mica Medlife Weleda Baby DermaLife Micolino