Loghează-te sau Înregistrează-te
sau
Ţi-ai uitat parola? Click aici
Recuperează-ţi parola
Felicitari!
Te-ai inregistrat cu succes!
Un email a fost trimis catre adresa dvs.

Cearcanele in sarcina: cauze si tratament

 

Cearcănele sunt o problemă minoră, dar neplăcută, care apare destul de frecvent în timpul sarcinii.


Pielea în zona periorbitară este extrem de fină şi subţire. Numeroase vase capilare împânzesc această arie delicată a feţei. Vasele capilare cu un diametru foarte mic din zona subpalpebrală conţin de multe ori globule roşii (hematii) cu dimensiuni mai mari decât calibrul vasului. Datorită elasticităţii lor, hematiile sunt capabile să străbată capilarele fine. Însă uneori acestea sunt aliniate în şir indian din lipsa spaţiului şi adeseori traversează peretele capilar, ies în ţesutul din jur şi se depozitează în piele. Aici începe procesul de degradare a hemoglobinei, pigmentul roşu al hematiilor. Hemoglobina se degradează sub acţiunea unor enzime şi vor rezulta compuşi chimici responsabili de coloritul gri albăstrui, atât de neplăcut, al cearcănelor. Aceste procese au loc în multe alte locuri din organism, dar sunt observate foarte uşor la nivelul zonei subpalpebrale tocmai din cauza faptului că pielea este foarte subţire şi transparentă.

Unele persoane au cearcăne moştenite din familie, practic culoarea albăstruie sau vineţie se observă mai bine la unele persoane în funcţie de câteva caracteristici genetice ale pielii: grosime, culoare, calibrul şi densitatea capilarelor.
În timpul sarcinii, modificările hormonale caracteristice sunt responsabile de creşterea fluxului sangvin, de înmulţirea numărului de vase capilare, aşa că cearcănele se pot accentua sau pot să apară la gravidele care nu au avut cearcăne până în acel moment.

De asemenea, pielea la nivelul feţei devine mai palidă, astfel că vasele mici capilare vor fi şi mai vizibile în zona perioculară. Paloarea poate fi determinată fie de modificările hormonale, fie de apariţia unei anemii, mai ales în primul trimestru de sarcină.

Cearcănele se accentuează de obicei în al treilea trimestru de sarcină, din cauza lipsei somnului prin poziţie incomodă în timpul nopţii.

Ca metode de atenuare a cearcănelor se pot folosi atât metode de camuflare a tentei de culoare, prin machiaj, cât şi metode active ce pot diminua persistenţa cearcănelor.

Dermatologii recomandă creme speciale, care sunt destinate numai zonei perioculare, din categoria dermatocosmeticelor. În felul acesta ne asigurăm că aceste creme au risc minim de producere a unor reacţii alergice cutanate, având în vedere că zona perioculară este cea mai sensibilă piele de pe suprafaţa corpului. Produsele dermatocosmetice au un număr minim de ingrediente şi sunt testate şi pe pielea sensibilă, deci astfel de creme sunt alegerea ideală. Recomandăm ca aceste creme să conţină şi factor de protecţie solară, de preferat minimum 30, mai ales pentru perioada însorită a anului. Ca să fie active anticearcăn este bine să conţină unul sau mai multe dintre ingredientele următoare: vitamina K, antioxidanţi, derivaţi siliconici, acid hialuronic, trofici ai peretelui venos şi capilar, cafeină, apă termală. Aceste creme se cumpără din farmacie şi pot să fie de un real folos.

Stilul de viaţă sănătos, alimentaţia bogată în fructe şi legume proaspete, un regim potrivit de somn şi odihnă sunt necesare pentru un aspect frumos al pielii. Consultaţiile stabilite de medicul ginecolog şi tratarea eventualelor deficite descoperite prin analizele recomandate sunt obligatorii în sarcină.

De cele mai multe ori, după naştere, acele persoane care nu au avut cearcăne anterior sarcinii vor observa că cearcănele încep să dispară.

* Conţinutul acestei platforme online este furnizat în totalitate de medici specialişti, oferind informaţie corectă, actualizată şi respectând rigorile impuse în domeniul medical. Informaţia furnizată pe acest site nu înlocuieşte controlul medical.0.00
Nu existã discuţii pentru acest articol
Completeazã forumularul de mai jos
PARTENERI
Editura Litera Weleda Baby Chicco Micolino PharmaLife DermaLife Litera Mica Medlife