Loghează-te sau Înregistrează-te
sau
Ţi-ai uitat parola? Click aici
Recuperează-ţi parola
Felicitari!
Te-ai inregistrat cu succes!
Un email a fost trimis catre adresa dvs.

 

 

Cheilita angulară, denumită și perleș candidozic sau, mai popular, zăbeluța, este foarte frecventă, fiind întâlnită la toate vârstele și sexele. Clinic, apar fisuri la nivelul comisurii bucale, unilateral sau bilateral, pe un fond eritematos, la care se pot adăuga: inflamație, puroi, cruste, secreții. Senzația locală variază de la prurit până la arsură.

            Cauzele sunt foarte variate, de cele mai multe ori fiind o combinație de dermatită de contact iritativă și/sau alergică și suprainfecție cu diverși germeni: Candida albicans (pacienți tratați cu antibiotice, diabetici, imunosupresați), streptococi sau stafilococi și, mai rar, virusuri. Dermatita de contact iritativă apare mai ales la persoane au lucrări dentare cu formă nepotrivită și care fac ca pliurile naturale de la acest nivel să fie mai accentuate decât ar fi normal. Se formează astfel spații închise în care de multe ori se scurge salivă, creând atât o iritație prin enzimele pe care le conține, cât și un mediu umed favorabil dezvoltării fungilor și microbilor. Dermatita de contact alergică este ceva mai rară și e produsă de rujuri sau de alte cosmetice aplicate pe buze (eritemul și inflamația sunt mai extinse, cuprinzând toată suprafața buzelor), sau de materiale dentare și dezinfectante stomatologice, caz în care și mucoasa bucală este inflamată.

            Suprainfecția agravează problema și uneori nu este suficient doar un tratament antimicotic sau antibiotic local, pacientul trebuind să fie tratat și sistemic. Dacă ne confruntăm cu o cheilită angulară care recidivează frecvent, trebuie să acordăm atenție și la o serie întreagă de condiții favorizante, cum ar fi hipervitaminoză A, deficit de vitamine B3, B5, B12, deficit de fier sau zinc, carențe nutriționale datorate unor diete restrictive.

            Tratamentul este și el complex, adresându-se fiecărei cauze. Pentru a preveni apariția acestei afecțiuni foarte supărătoare, pacientul trebuie să fie atent la modul cum își curăță dantura sau proteza/dispozitivul dentar. De multe ori, nu este suficient un tratament dermatologic, acesta trebuind să fie completat și cu o corecție a danturii, efectuată de către stomatolog. Reducerea pliurilor excesive de la nivelul comisurilor bucale este de multe ori o condiție obligatorie pentru a se preveni cronicizarea afecțiunii.

 

Dr. Claudia Covaciu, medic primar dermatovenerologie, Hyperclinica MedLife Titan

 

* Conţinutul acestei platforme online este furnizat în totalitate de medici specialişti, oferind informaţie corectă, actualizată şi respectând rigorile impuse în domeniul medical. Informaţia furnizată pe acest site nu înlocuieşte controlul medical.0.00
Nu existã discuţii pentru acest articol
Completeazã forumularul de mai jos

CONCURS

Castiga Ghidul de supravietuire in sarcina!

PUBLICITATE

100% continut scris de medici

Întreabă-ne

intreaba specialistul

TAG CLOUD

PARTENERI
Medlife Micolino PharmaLife Chicco DermaLife Litera Mica Weleda Baby Editura Litera