Loghează-te sau Înregistrează-te
sau
Ţi-ai uitat parola? Click aici
Recuperează-ţi parola
Felicitari!
Te-ai inregistrat cu succes!
Un email a fost trimis catre adresa dvs.

Cinci mituri despre anticonceptionale

 

Pe parcursul anilor, in jurul pilulelor anticoncepţionale s-a creat o intreaga mitologie. Multe femei se întreabă dacă pilulele “te pot îmbolnăvi de cancer” sau că pot duce la infertilitate sau dacă e nevoie de o pauză în administrarea lor. 

 

 

Despre acestea şi alte mituri, vă invităm să aflaţi în articolul de mai jos.

1. Folosirea îndelungată a pilulelor poate duce la infertilitate.

Poate exista o întârziere în apariția sarcinii după întreruperea pilulelor, efectul fiind mai mare în cazul pilulelor macrodozate > 50 mg etinilestradiol.

Această întârziere este comparabilă cu aceea apărută la femeile care folosesc alte metode de contracepție ‒ dispozitivul intrauterin, de exemplu.

Nu există o creștere a incidenței avortului spontan sau a sarcinilor oprite în evoluție în cazul sarcinilor apărute după întreruperea pilulelor.

În ciuda întârzierii, nu există vreo dovadă că infertilitatea este crescută prin folosirea anticoncepționalelor.

 

2. Anticoncepționalele administrate în timpul sarcinii pot cauza avortul.

Organogeneza nu are loc în primele patru săptămâni de la ultima menstruație. Femeile care devin însărcinate în timp ce iau pilule sau cele care iau din greșeală pilule în sarcina incipientă au un risc de anomalii congenitale nu mai mare decât riscul general, de 2-3%.

 

3. Este necesară o pauză din când în când în administrarea pilulelor.

Nu există nicio rațiune de a face acest lucru. Efectele adverse serioase nu sunt eliminate prin aceste pauze ‒ la 2-3 luni, de exemplu. Acest obicei poate duce, în schimb, la creșterea în incidență a reacțiilor adverse ‒ sângerarea între menstruații la reluarea pilulelor, de exemplu, sau la apariția sacinilor nedorite.

Sunt necesare analize specifice și evaluare medicală anuală care includ ecografia mamară și hepatică, testul Babeș-Papanicolau.

 

4. Pilulele pot duce la apariția cancerului.

Pilulele protejează împotriva cancerului de endometru, ajungând la 80% protecție după 10 ani de folosire; efectul persistă pentru 20 de ani după oprire.

Pilulele protejează împotriva cancerului de ovar ‒ este important pentru că acesta este diagnosticat târziu și are prognostic prost. Efectul protectiv crește cu durata de folosire și continuă 20 de ani după oprirea pilulelor. Pentru a apărea efectul de protecție, trebuie să fie folosite minimum 3-6 luni.

 

5. Pilulele oferă protecție 100% față de boli cu transmitere pe cale sexuală

Contraceptivele pot oferi protecție împotriva anumitor BTS – trichomonas, de exemplu. Dar nu în totalitate. Astfel, în infecția cu gonococ și cu chlamidia, protecția este limitată, putând chiar să accentueze infecția.

Doar prezervativul poate proteja împotriva acestor boli, în cazul infecției cu HIV fiind singura metodă.

 

Deoarece spermicidele oferă protecție semnificativă împotriva BTS, folosite împreună cu prezervativul asigură protecție mai mare decât dacă ar fi folosite separat.

 

 

* Conţinutul acestei platforme online este furnizat în totalitate de medici specialişti, oferind informaţie corectă, actualizată şi respectând rigorile impuse în domeniul medical. Informaţia furnizată pe acest site nu înlocuieşte controlul medical.0.00
Nu existã discuţii pentru acest articol
Completeazã forumularul de mai jos
PARTENERI
Weleda Baby Medlife Litera Mica Editura Litera DermaLife PharmaLife Chicco Micolino