Loghează-te sau Înregistrează-te
sau
Ţi-ai uitat parola? Click aici
Recuperează-ţi parola
Felicitari!
Te-ai inregistrat cu succes!
Un email a fost trimis catre adresa dvs.

Comotia cerebrala la copii

Autor: dr. Patricia Toboc, Medic Specialist Neurologie în cadrul Hyperclinicii MedLife Favorit

 

Când sunt mici, copii adeseori ajung să se lovească la cap în joacă sau în încercarea de a coborî din pătuţ sau atunci când încearcă să exploreze lumea din jurul lor. Comoţia cerebrală este una dintre consecinţele acestor traumatisme. Chiar dacă în prima instanţă lovitura pare minoră, părinţii trebuie să fie foarte atenţi la reacţiile copilului şi să se adreseze unui medic. Ce este o comoţie cerebrală, cum poate fi recunoscută şi care sunt consecinţele acesteia, aflaţi din articolul dr. Patricia Toboc, Medic Specialist Neurologie în cadrul Hyperclinicii MedLife Favorit.

 

 

Comoția cerebrală poate fi definită ca o pierdere tranzitorie a funcției cerebrale datorate unui traumatism cranio-cerebral.

 

Comoția cerebrală sau traumatismul craniocerebral ușor este cea mai ușoară formă de afectare cerebrală în cadrul unui traumatism al capului sau al întregului corp. Este cea mai frecventă manifestare a unui traumatism cranio-cerebral. Aceasta determină modificări ale funcției creierului dar nicio leziune structurală nu poate fi demonstrată la efectuarea unui CT cerebral.

 

Deși comoția cerebrală este frecvent cauzată de o lovitură directă la cap, aceasta poate fi determinată și de zguduirea puternică a capului sau a părții superioare a corpului.

Aceasta este cauzata de impactul brusc sau traumatismul cerebral prin accelerare-decelerare. Comoțiile sunt frecvente în special în rândul celor care practică sporturi de contact, precum fotbal, rugby, box. Alte cauze frecvente sunt: la copii loviri la locul de joacă, accidente rutiere, căderi de pe bicicletă, căderi de la înălțime, etc.

 

Creierul are consistența unei gelatine. Acesta este învelit în interiorul cutiei craniene de un strat de lichid cefalorahidian, localizat între creier și cutia craniană, care îl protejează de șocurile zilnice. O lovitură violentă la cap și la gât sau accelerarea-decelerare bruscă (precum în accidente auto) determină alunecarea creierului înainte și înapoi, acesta lovindu-se de pereții cutiei craniene. Aceste lovituri determină alterarea funcției cerebrale, de regulă pentru o perioadă scurtă de timp.

 

Ce complicații poate presupune?

 

Din fericire, de cele mai multe ori comoția cerebrală nu pune probleme deosebite de sănătate. Comoția cerebrală poate să nu determine nicio manifestare clinică sau să determine dureri de cap, dificultăți de concentrare, ușoară confuzie, iritabilitate, amnezie sau amețeală, toate acestea tranzitorii. Poate să determine și o pierdere temporară a stării de conștiență, cu durata sub 30 de minute.

 

În faza acută a afecțiunii  există un risc mic de apariție a unor leziuni structurale intracraniene cum ar fi contuzia cerebrală, hematomul subdural sau epidural, edemul cerebral, hemoragia subarahnoidiană sau pneumocefalia.

 

Complicațiile tardive sunt reprezentate de:

Epilepsia posttraumatică – persoanele care au suferit o comoție cerebrală au risc dublu față de populația generală să dezvolte epilepsie posttraumatică în primii 5 ani după traumatism.

Sindromul posttraumatic – unele persoane au dureri de cap, amețeală sau dificultăți de concentrare câteva zile după traumatism - în unele cazuri acestea pot persista chiar și timp de mai multe săptămâni.

Cefaleea posttraumatică: dureri de cap care pot persista și câteva luni după traumatism.

 

Cum se tratează?

Timpul este aliatul persoanelor care suferă de o comoție cerebrală, deoarece majoritatea se rezolvă rapid, de la sine.

 

Odihna fizică și psihică este cel mai potrivit mod de a permite creierului să se refacă după o comoție cerebrală. Asta înseamnă evitarea eforturilor fizice intense, a practicării sporturilor până când nu mai sunt simptome. Se recomandă și limitarea activităților care presupun concentrare mentala – jocuri pe calculator, privit la TV, folosirea unui computer, frecventare școlii. După ameliorarea simptomelor persoanelor afectate li se recomandă reluarea treptată a activităților obișnuite.

 

Tratamentul medicamentos este direcționat către controlul simptomelor – durere de cap, greață, amețeală. Local, la nivelul cucuiului se poate pune punga cu gheață.

Inițial este necesară urmărirea atentă a pacientului pentru a observa modificările de comportament sau înrăutățirea simptomatologiei.

Dacă nu se obține o îmbunătățire a stării de sănătate sau dacă se observă o înrăutățire a simptomatologiei pacientul trebuie să se adreseze unui medic specialist.

 

* Conţinutul acestei platforme online este furnizat în totalitate de medici specialişti, oferind informaţie corectă, actualizată şi respectând rigorile impuse în domeniul medical. Informaţia furnizată pe acest site nu înlocuieşte controlul medical.0.00
Nu existã discuţii pentru acest articol
Completeazã forumularul de mai jos
PARTENERI
PharmaLife Weleda Baby Micolino Litera Mica Editura Litera DermaLife Chicco Medlife