Loghează-te sau Înregistrează-te
sau
Ţi-ai uitat parola? Click aici
Recuperează-ţi parola
Felicitari!
Te-ai inregistrat cu succes!
Un email a fost trimis catre adresa dvs.

Modelul societății moderne este cel al omului creator, capabil să se dezvolte și să dea naștere unor idei originale, adaptate contextului și vremurilor. Se pare însă că există ascunsă în noi de multă vreme capacitatea de creație pentru că, dintr-un anumit punct de vedere, scopul existenței este creația, iar noi suntem împliniți atunci când creăm.

Creația pornește în religia ortodoxă de la Adam și Eva, dar traducerea exactă pentru Eva înseamnă de fapt “cealaltă parte”. Acest lucru are semnificația că fiecare bărbat sau femeie are o parte masculină și o parte feminină, armonia acestor două părți dând echilibrul fizic și psihic. Bărbatul este cel care emite și femeia este cea care recepționează, dar sufletul nostru trebuie să dea și să primească în egală măsură, pentru a fi echilibrat.
Filozofia chineză spune că la începutul creației au existat două zeități, Nu-Wa și Fu-Xi, care după unii erau bărbat și femeie, dar după alții erau de același sex, fapt cu importanță simbolică, pentru că ceea ce voiau să comunice vechii chinezi era faptul că aceste zeități simbolizau cele două spirale ale ADN-ului, cei doi dragoni ai creației a căror natură este de fapt androgină.
Capacitatea de procreare la femei este legată de mai mulți factori situați unii la nivel fizic, alții la nivel energetic și alții la nivel emoțional și spiritual.

Din punct de vedere energetic, începutul creației este întotdeauna vezica biliară, organul responsabil de temperament și de curajul de a lua decizii. Orice creație înseamnă o stare de grație, caracterizată prin calm, iubire și relaxare. Stresul extrem, ca și concentrarea excesivă pe un anumit punct, poate crea o stare de încordare care poate bloca mecanismele de reproducere. Așa-zisa dischinezie biliară este de fapt o stare de dezacord a omului cu interiorul său și de adaptare deficitară la mediu, acest lucru contribuind la scăderea fertilității.
Starea de fertilitate este condiționată de capacitatea energetică și de starea de funcționare a rinichilor, acest rezervor care reglează nivelul de energie al organismului, echilibrul endocrin și nivelul hormonilor sexuali. Se știe că starea de teamă scade energia pe rinichi și influențează capacitatea de procreere, de aceea starea de calm și relaxare creează o șansă mai mare de a da naștere unui copil sănătos. Este, de asemenea, necesară menținerea unui bun nivel de funcționare a rinichilor, utile în acest scop fiind consumul de lichide și sucuri naturale, tehnici energetice ca masajul, acupunctura și Qi-Gongul, practicarea unor sporturi cum ar fi înotul, precum și folosirea unor plante și suplimente alimentare care pot îmbunătăți și menține funcționarea rinichilor. Amintim aici câteva exemple: brînca–ursului, salvia, cordiceps, vitex, rodiola, ganoderma și schizandra. Dacă rinichii funcționează bine, nu numai că femeia poate rămâne însărcinată, dar poate să și ducă sarcina până la capăt, o capacitate insuficientă de energie determinând un avort. Energia pe rinichi o moștenim în momentul nașterii de la cei doi părinți și o consumăm începând din momentul nașterii, această energie fiind dependentă de vârstă și de excesele de orice natură prin care consumăm prematur această energie. De menționat că un rinichi sănătos ecografic poate fi deficitar din punct de vedere energetic.
Cel de-al treilea organ important pentru fertilitate este dat de splină și de pancreas, organ care în medicina chineză hrănește celulele organismului și echilibrează sângele și circulația. Starea de îngrijorare este dușmanul pancreasului, la fel ca și consumul excesiv de dulciuri. Sângele trebuie să hrănească fătul, de calitatea și de cantitatea lui depinzând modul în care se va dezvolta copilul atât înainte, cât și după naștere. De aceea, în timpul sarcinii femeia poate resimți tulburări de digestie, balonare și tulburări ale circulației periferice, toate aceste fenomene fiind legate de funcționarea splinei și a pancreasului și arătând prin persistența lor o oboseală a acestor organe.

Din punct de vedere fizic, se recomandă investigațiile paraclinice cum ar fi dozarea hormonilor (estrogen, progesteron, prolactină, testosteron, foliculină) în sânge, precum și ecografia abdominală care să ne arate care este starea uterului (în special, dacă există o inflamație la nivelul endometrului), a trompelor și a ovarelor; uneori, este necesară completarea analizelor cu o histerosalpingografie, pentru a stabili permeabilitatea trompelor uterine.
Acupunctura poate contribui la reglarea raportului estrogen/progesteron și poate echilibra axul hipotalamo-hipofizar, ajută la diminuarea inflamației în zona pelvină și la nivelul endometrului și poate restabili permeabilitatea și motilitatea normală la nivelul trompelor uterine. În acest scop se va face o cură de 12 ședințe de acupunctură, schema punctelor folosite fiind individualizată în cazul fiecărei paciente. Prin colaborarea medicului acupunctor și a ginecologului, pacienta va putea beneficia de o schemă de terapie care va putea îmbina, după caz, ședințele de acupunctură cu tratamentele de substituție sau de reglare hormonală.
Menționăm, de asemenea, faptul că acupunctura se poate folosi cu succes și în facilitarea metodelor de fertilizare in vitro sau de inseminare artificială. Experiența dobândită de-a lungul anilor a demonstrat faptul că atunci când organismul este pregătit din punct de vedere fizic, dar și emoțional și energetic, șansele de reușită ale unor astfel de proceduri sunt mult mai mari. De aceea este necesar ca toate metodele de tratament să fie integrate într-o schemă individualizată de tratament, începând cu pregătirea organismului la nivel energetic și emoțional și continuând cu procedura de specialitate.

Vedem, așadar, că procrearea și fertilitatea sunt fenomene complexe, la care participă întregul organism, și că pentru o naștere normală, pe lângă analizele și tratamentele de specialitate, este nevoie și de un mod de viață corect și de o analiză a stării de echilibru energetic, care ne poate arăta dacă, la un nivel subtil, organismul este pregătit pentru naștere.

                                

Dr. Teodor Coldea, medic primar medicină sportivă cu competenţe în acupunctură şi medicină alternativă

               Centrul Medical MedLife Victoriei

* Conţinutul acestei platforme online este furnizat în totalitate de medici specialişti, oferind informaţie corectă, actualizată şi respectând rigorile impuse în domeniul medical. Informaţia furnizată pe acest site nu înlocuieşte controlul medical.0.00
Nu existã discuţii pentru acest articol
Completeazã forumularul de mai jos
PARTENERI
Micolino DermaLife Litera Mica Chicco Weleda Baby PharmaLife Medlife Editura Litera