Loghează-te sau Înregistrează-te
sau
Ţi-ai uitat parola? Click aici
Recuperează-ţi parola
Felicitari!
Te-ai inregistrat cu succes!
Un email a fost trimis catre adresa dvs.

Cum facem ca nașterea sã fie mai ușoarã?

Autor: Dr. Olivera Nicoleta Iordache, medic specialist obstetrică - ginecologie, în cadrul MedLife Timişoara

 

Una dintre cele mai mari temeri ale femeilor însărcinate, mai ales spre finalul sarcinii, este legată, evident, de durerile naşterii.  În ciuda faptului că travaliul şi naşterea sunt cunoscute a fi foarte dureroase, trebuie adus la cunoştinţă că durerea este percepută diferit de fiecare dintre noi, prin urmare nivelul durerii este subiectiv.

 

Anestezia epidurală
Anestezia epidurală este cea mai frecvent întâlnită metodă de ameliorare a durerii din timpul travaliului. Mai mult de 50% dintre femei solicită anestezia epidurală înainte să nască, deoarece blochează durerea în anumite zone ale corpului şi face ca naşterea să fie mai uşoară. Înainte ca travaliul să debuteze, mamei i se vor administra fluide pe cale intravenoasă. Pe parcursul travaliului şi al naşterii, femeia însărciantă va primi 1-2 litri de lichide pe cale intravenoasă. Anestezia epidurală va fi administrată fie de un medic anestezist, fie de unul obstetrician. Vi se va cere să vă aşezaţi pe un pat şi să vă ghemuiţi într-o parte. Această poziţie este esenţială pentru prevenirea problemelor ulterioare şi pentru creşterea eficienţei epiduralei.  Anestezia epidurală vă va permite să vă odihniţi, în cazul în care aveţi un travaliu prelungit. Prin diminuarea disconfortului, experienţa naşterii devine una mai plăcută. Deoarece anestezia epidurală nu vă adoarme, veţi putea participa activ la naştere.

 

Mişcarea în timpul travaliului
Mişcările din timpul travaliului pot grăbi naşterea, dar mai au şi rolul de a diminua durerile. În felul acesta gravidele au ocazia să se relaxeze şi să fie mult mai încrezătoare în forţele proprii.

Respiraţia corectă în timpul travaliului şi a naşterii
Multe dintre cursurile destinate gravidelor le învaţă pe mămici tehnicile pe care trebuie să le folosească pentru a-şi doza efortul respiraţiei şi pentru a se relaxa. Cele mai populare tehnici se învaţă la cursurile Lamaze, dar mai existe şi alte metode prin care să îţi controlezi respiraţia şi să reduci durerile în timpul travaliului.

Inspiră! … Expiră!…

Poate că nu ai suficiente resurse materiale care să îţi permită să urmezi un curs pentru gravide. Nu-i nimic! Poţi învăţa şi acasă câteva tehnici de respiraţie, pe care va trebui să le repeţi înainte să ajungi la momentul travaliului.

1. Respiraţia adâncă. Multe femei folosesc acest tip de respiraţie pe toată durata travaliului. Exerciţiul începe inspirând uşor pe nas (număra până la 4). Expiră tot uşor, pe gură, tot în patru timpi. Repetă pe timpul contracţiilor şi încheie cu o respiraţie adâncă (în care să simţi că îţi goleşti de tot plămânii).

 

2. Respiraţia sacadată (superficială). Poţi folosi această tehnică de respiraţie oricând în momentul travaliului. Începe cu o respiraţie uşoară, apoi inspiră pe nas două secunde, expiră pe gură timp de două secunde. Repetă. În timpul travaliului, poţi repeta acest tip de respiraţie pe durata fiecărei contracţii. Încheie cu o expiraţie normală.

3. Oftatul. Şi-aşa îţi vine să oftezi pe toată perioada travaliului, din cauza durerilor şi a stresului. De ce să nu profiţi de acest tip de respiraţie şi să o foloseşti pentru a diminua durerile? Pe măsură ce contracţiile se intensifică, poţi inspira normal pe nas şi apoi poţi expira puternic, pe gură, exact aşa cum ai face când oftezi.

4. Vocalize. Nu, nu te pregătim pentru cântat, dar vorbitul în timpul travaliului poate fi uneori o tehnică de respiraţie eficientă. Poţi să gemi, să mormăi, să te vaiţi, să repeţi un cuvânt sau o frază. Important este să te relaxezi! Nu prea ai cum să exersezi o astfel de tehnică dinainte, pentru că de cele mai multe ori strigătele sunt spontane. Ar trebui să eviţi, totuşi, cuvintele sau sunetele cu mulţi “E” sau ţipetele înalte, pentru că acestea cresc tensiunea în corp, ceea ce nu va face bine fătului.

* Conţinutul acestei platforme online este furnizat în totalitate de medici specialişti, oferind informaţie corectă, actualizată şi respectând rigorile impuse în domeniul medical. Informaţia furnizată pe acest site nu înlocuieşte controlul medical.5.00
Nu existã discuţii pentru acest articol
Completeazã forumularul de mai jos
PARTENERI
PharmaLife DermaLife Editura Litera Medlife Chicco Micolino Litera Mica Weleda Baby