Loghează-te sau Înregistrează-te
sau
Ţi-ai uitat parola? Click aici
Recuperează-ţi parola
Felicitari!
Te-ai inregistrat cu succes!
Un email a fost trimis catre adresa dvs.

 

Insolaţia ne poate tulbura liniştea vacanţei atât de aşteptate şi apare după expunerea îndelungată la razele solare în perioade de caniculă. Se instalează mai rapid atunci când temperatura ridicată a mediului înconjurător este însoţită de umiditate crescută, insolaţia fiind produsă de razele ultraviolete B.


Mai predispuşi la insolaţie sunt bolnavii cardiaci (cei suferinzi de o afecţiune cardiacă acută sau cronică), persoanele supraponderale, bolnavii cu probleme endocrinologice sau de metabolism. Insolaţia este mai frecventă la vârstele extreme (la copii sau la bătrâni). Trebuie, de asemenea, precizat că insolaţia nu este exclusiv apanajul vacanţelor. Ea poate să apară şi la persoane care lucrează timp îndelungat direct sub razele solare (în câmp deschis, de exemplu, între orele 11:00 și 17:00, în perioada iunie – august).

 

Care sunt cauzele insolaţiei?
Factorii care conduc la apariţia insolaţiei sunt:

  • activitatea fizică intensă;
  • atmosfera umedă şi foarte caldă;
  • expunerea directă la razele solare (mai ales a capului);
  • îmbrăcămintea groasă şi deshidratarea.

Toţi aceşti factori împiedică organismul să se poată răcori singur, prin transpiraţie.
 

Cum se manifestă insolaţia
Insolaţia se manifestă prin mai multe simptome apărute după expunerea intensă la soare cu capul descoperit. Întâi apare o stare de slăbiciune generală, oboseală, somnolenţă, gură uscată şi sete puternică. La acestea se adaugă ameţeală şi durere de cap (cefalee pulsatilă). Cel mai des întâlnit simptom al insolaţiei este însă nevoia de a elimina alimentele ingerate (vărsare), fără a simţi senzaţia de greaţă. În cazurile grave apar mişcări necoordonate, leşin, stare de confuzie care poate evolua până la afectarea conştienţei, cu delir şi halucinaţii. Toate aceste manifestări sunt expresia vasodilataţiei la nivel cerebral, produsă de căldura excesivă. Dilatarea vaselor cerebrale poate avea ca urmare edemul cerebral sau chiar hemoragia cerebrală (complicaţie extrem de periculoasă).

 

Bolnavul suferind de insolaţie are faţa congestionată (roşie), tegumentele acoperite de transpiraţie, poate chiar frisoane. Persoanele mai sensibile la acţiunea razelor de soare sunt cele cu pielea deschisă la culoare. Persoanele brunete (cu pielea negricioasă și părul negru) fac mai rar insolaţie, în comparaţie cu persoanele blonde. Acestea din urmă trebuie să folosească la plajă creme de protecţie SPF (factor de protecţie solară) mare, de 15 sau chiar mai mult. După 3–4 zile, se pot aplica inclusiv creme cu factor de protecţie mai mic. Cu cât SPF-ul este mai mare, cu atât protecţia este mai eficientă. Cifra lui arată de câte ori se amplifică apărarea naturală a pielii împotriva razelor ultraviolete.

 

Cum să prevenim neplăcerile provocate de insolaţie
Prevenirea insolaţiei se face prin acoperirea capului cu o pălărie sau şapcă, iar expunerea la razele solare se va face sub umbrela de soare. Este bine ca această expunere să fie evitată între orele 11:00 și 17:00, atunci când puterea ultravioletelor este mai mare decât efectul lor nociv. Nu trebuie consumate băuturi alcoolice în timpul caniculei, deoarece favorizează instalarea insolaţiei. Sunt indicate haine în culori deschise, din materiale natural, precum in, bumbac, mătase naturală. Pe cât posibil, se va evita efortul fizic prelungit (de genul întrecerilor sportive).

 

Cum tratăm insolaţia
Persoanele afectate de insolaţie trebuie, în primul rând, să se refugieze într-o zonă umbrită sau într-o încăpere răcoroasă şi ventilată. Este de preferat să se învelească în cearşafuri ude sau să li se aplice comprese reci/pungi de gheaţă pe frunte şi la încheieturile mâinilor. Mâinile şi picioarele trebuie masate, pentru a stimula circulaţia sangvină. Se recomandă consumul de lichide reci (aproximativ 1,5 litri în două ore) şi, în funcţie de gravitatea cazului, administrarea de medicamente antialergice sau antitermice. În tot acest timp, bolnavul trebuie să stea cu capul mai ridicat faţă de restul corpului.


În situaţia în care persoana afectată de insolaţie nu răspunde la tratamentul obişnuit sau în cazul unei evoluţii severe, bolnavul trebuie transferat la cea mai apropiată unitate medicală.
 

* Conţinutul acestei platforme online este furnizat în totalitate de medici specialişti, oferind informaţie corectă, actualizată şi respectând rigorile impuse în domeniul medical. Informaţia furnizată pe acest site nu înlocuieşte controlul medical.5.00
Nu existã discuţii pentru acest articol
Completeazã forumularul de mai jos
PARTENERI
DermaLife Micolino Weleda Baby Editura Litera PharmaLife Chicco Litera Mica Medlife