Loghează-te sau Înregistrează-te
sau
Ţi-ai uitat parola? Click aici
Recuperează-ţi parola
Felicitari!
Te-ai inregistrat cu succes!
Un email a fost trimis catre adresa dvs.

Cum îți dai seama dacã suferi de depresie?

Depresia, ca orice diagnostic psihiatric, nu e o boală ca toate bolile, cu o cauză bine delimitată. Doar dumneavoastră puteți să știți cel mai bine cum vă simțiți, nu un site de pe internet. Nu veți găsi aici semne „patognomonice”, cum le zic doctorii, adică acele semne care vă sugerează clar că aveţi o boală.

Comentează acest subiect pe Forumul InfoMaterna sau Întreabă specialistul nostru şi vei primi un răspuns în 24 de ore.

Niciun text de pe internet nu poate înlocui sfatul medicului. Dacă vă puneți în mod serios întrebarea din titlu, poate e cazul să cereți acest sfat în mod direct.

Ce este depresia?

Depresia este o etichetă foarte largă, care acoperă un spectru mai mare de tulburări, inclusiv depresia post-partum (după naştere).  Elementul comun al acestora este „episodul depresiv major”, cum este el cunoscut în clasificările internaționale.

Ca să putem spune că avem de-a face cu un episod depresiv major, trebuie să fie prezente, timp de cel puțin două săptămâni, cel puțin una dintre următoarele:
- „dispoziție depresivă”
- „anhedonie”

și alte câteva din următoarele, în total cel puțin cinci: tulburări de somn (dormit prea mult sau prea puțin), tulburări alimentare (cu creștere sau scădere în greutate), oboseală importantă, o încetinire, lentoare a întregii activități motorii, sentimente exagerate de vină și dispreț de sine, probleme de concentrare sau de luat hotărâri și gânduri de moarte, care tot revin, și care pot merge până la gândul de a-ți lua propria viață.

Nu e suficient să bifăm 5 elemente dintr-o listă cu toate cele de mai sus. E nevoie, ca să putem vorbi despre depresie, ca aceste lucruri să împiedice omul să-și ducă viața normală, adică fie să sufere foarte mult, fie să nu mai fie în stare să meargă la serviciu, să se ocupe de familie și prieteni, de el însuși.

Aș vrea să explic puțin ce înseamnă „dispoziție depresivă” și „anhedonie”, cele mai importante din listă, elementele definitorii ale depresiei.

Ce este dispoziţia depresivă?

Dispoziția depresivă este o stare afectivă negativă (adică rea, supărătoare). Însă nu e o simplă tristețe, nici măcar o tristețe mare, cum e aceea pe care o ai, de exemplu, atunci când ți-a murit cineva drag. Tristețea este un sentiment omenesc firesc și își are rolul ei în viața noastră. Dispoziția depresivă este diferită calitativ, are o altă textură. Este o mohorâre copleștioare și inexplicabilă, nefirească. E prezentă mai tot timpul, de când te trezești și până când adormi, dacă poți să dormi. Cei din jur observă imediat că nu ești bine, starea asta nu e caracteristică personalității, felului tău de a fi. În mod tipic, dimineața e cel mai rău, dar în unele forme poate fi mai rău seara, deci nu trebuie să ne luăm doar după asta.

Ce este anhedonia?

„Anhedonia” înseamnă pierderea oricărui interes sau plăcere pe care o aveai pentru lucrurile, activitățile și oamenii din viața ta. E o pierdere a gustului pentru viață, și mai mult decât atât: e o pierdere a capacității de a avea sentimente firești. Un fel de amorțire. Paradoxal, chiar dacă ai dispoziție depresivă, poți să nu mai fii în stare să simți nici măcar tristețea normală. Unii spun că nu sunt în stare să mai plângă, de exemplu. La vești foarte proaste (dacă ai ghinionul să le mai primești și pe astea) nici nu mai reacționezi. Ce să mai vorbim de bucurii.

Când se instalează gândul sinuciderii?

Adesea, gândurile unei persoane deprimate se îndreaptă către moarte. E foarte important atunci ca acea persoană să vorbească despre gândurile care îi trec prin cap. Nu e doar un moft, gândurile de moarte sunt mult mai periculoase atunci când sunt ascunse. Și bineînțeles, dacă le ai, e obligatoriu să mergi la un psihiatru. Nu, nu pentru că „ai luat-o razna”, nu pentru că ai fi „nebun(ă)”, ci pentru că e treaba lui să te ajute în cazurile astea. Pentru asta există el, chiar dacă familia, prietenii, contează enorm. Dar uneori familia și prietenii sunt depășiți de situație și nu mai știu ce să facă.

Uneori, cei din jur pot să-și explice oarecum lucurile, pentru că ele au fost declanșate de ceva rău ce s-a petrecut în viața omului deprimat. Alteori, nu există nicio explicație și asta e cu atât mai chinuitor pentru toată lumea, pentru că toți căutăm sens în fiecare lucru pe care îl trăim, e o nevoie fundamentală a oamenilor și nu întotdeauna e satisfăcută.

Când ştim că s-a declanşat depresia?

Un episod depresiv adevărat e destul de bine delimitat în timp. Pacientul sau familia lui pot spune de obicei cu precizie în ce lună și în ce an lucrurile au început să meargă rău. Există cazuri însă în care o persoană are o depresie foarte îndelungată. Nici ea nu-și amintește când a început, trăiește cu ea mai tot timpul, de multă vreme. O duce pe picioare, poate să se ocupe de serviciu, însă de viața personală mai puțin: nu mai rămân resurse și chef pentru așa ceva. Aceasta e o altă tulburare: distimie.

Nu pretind că am epuizat subiectul recunoașterii depresiei. Toți suntem unici, de asta meseria mea e extrem de interesantă și niciodată plicticoasă. E foarte posibil să nu vă recunoașteți în descrierile de mai sus și totuși să nu vă simțiți bine. Dacă așa stau lucrurile, sau dacă, mai rău, nu mai faceți față vieții de zi cu zi din cauza asta, nu ezitați să mergeți la un psihiatru.

 

* Conţinutul acestei platforme online este furnizat în totalitate de medici specialişti, oferind informaţie corectă, actualizată şi respectând rigorile impuse în domeniul medical. Informaţia furnizată pe acest site nu înlocuieşte controlul medical.5.00
Nu existã discuţii pentru acest articol
Completeazã forumularul de mai jos
PARTENERI
Editura Litera Medlife Weleda Baby Litera Mica Micolino PharmaLife Chicco DermaLife