Loghează-te sau Înregistrează-te
sau
Ţi-ai uitat parola? Click aici
Recuperează-ţi parola
Felicitari!
Te-ai inregistrat cu succes!
Un email a fost trimis catre adresa dvs.

Cum se modifica corpul meu in timpul sarcinii?

Deşi o stare normală, sarcina reprezintă pentru gravidă o suprasolicitare la care aceasta se adaptează prin modificări ale tuturor organelor şi sistemelor. De aceea, prezentarea modificărilor apărute este mai bine a fi făcută pe organe şi sisteme.

 

Comentează acest subiect pe Forumul InfoMaterna sau Întreabă specialistul nostru şi vei primi un răspuns în 24 de ore.

 

De menţionat faptul că modificările sunt absolut normale, în anumite limite, depăşirea acestor limite reprezentând stări patologice (anormale). De asemenea, modificările normale de sarcină dispar treptat după naştere.

Starea generală este modificată prin apariţia oboselii şi a grijilor referitoare la evoluţia sarcinii şi naştere. Oboseala este frecventă în primul şi al treilea trimestru.

Creşterea în greutate este o altă constantă a sarcinii normale. Este de aproximativ 10–12 kg în mod normal şi se datorează naşterii sarcinii propriu-zise, creşterii volumului sangvin al gravidei şi retenţiei de apă.
 

Tegumentele, mucoasele, părul, unghiile

Faţa are un aspect radiant, strălucitor. Poate apărea cloasma (masca de sarcină) – pete cenuşii sau gălbui pe obraz, nas, frunte, în jurul ochilor.

Apare hiperpigmentarea de sarcină: pigmentarea liniei albe (vertical pe mijlocul abdomenului, pe linia ombilicului); pigmentarea mameloanelor, areolei mamare, partea internă a coapselor, perineului, vulvei.

Când sarcina creşte, pot să apară vergeturi roşiatice la nivelul sânilor, abdomen, coapse. După naştere acestea devin albe, sidefii.

Pruritul (mâncărimile) de sarcină apare de obicei spre sfârşitul sarcinii, de diverse intensităţi, dispărând după naştere.

Mucoasele, mai ales cea genitală (vaginală), devin mai umectate, catifelate, hiperpigmentate, violacee. Cea orală şi gingivală sângerează mai uşor, chiar la spălatul pe dinţi.

Părul
poate să apară în exces pe faţă, abdomen, picioare, mai gros şi mai lucios decât înainte de sarcină. Fenomenul se datorează hormonilor androgeni din sarcină. Staţi însă liniştită. Acesta va cădea în 3–6 luni de la naştere.

Unghiile cresc mai repede, dar sunt mai fragile şi mai moi. Şi aceste modificări sunt temporare.

Ţesutul celular subcutanat creşte pe baza retenţiei de apă şi a creşterii poftei de mâncare. Se poate ca în primele luni de sarcină, din cauza greţii şi vărsăturilor gravida să slăbească.
 

Sistemul limfoganglionar nu suferă modificări importante, dar devine mai greu palpabil din cauza impregnării cu apă a ţesuturilor.
 

Sistemul muscular şi osteo-articular suferă modificări în sensul adaptării la greutatea progresiv crescândă a gravidei, la modificarea centrului de greutate prin abdomenul proeminent, iar mobilitatea articulaţiilor creşte.
 

Respiraţia creşte ca frecvenţă datorită necesarului crescut de oxigen şi devine greoaie în ultimele luni de sarcină din cauza uterului mărit care apasă pe diafragmă şi limitează capacitatea plămânilor de a se extinde complet.
Se reduce în ultimele 2 săptămâni de sarcină, pe măsura ce copilul coboară în pelvis.
Dificultăţile de respiraţie apărute brusc, asociate cu durere în piept, şi care nu cedează în poziţie ridicată sau repaus necesită consult medical de urgenţă, sugerând o pneumonie sau embolie pulmonară.
 

Sistemul cardiovascular suferă şi el modificări importante în sarcină, datorită mecanismului de adaptare. Creşte capacitatea de pompare a inimii. Ritmul cardiac creşte şi el, uneori cu 20 de bătăi/minut. Cantitatea de sânge creşte cu aproximativ 1,5 litri. Tensiunea arterială de obicei scade uşor.

Venele varicoase (varice) şi hemoroizii apar ca urmare a faptului că uterul gravid apasă pe vasele din pelvis şi abdomen şi produce staza sângelui în picioare şi organele pelviene (vulvă, rect). La apariţia hemoroizilor se adaugă şi constipaţia. Pentru recomandări legate de tratarea varicelor în timpul sarcinii puteţi consulta un alt articol publicat de Infomaterna: "Ce trebuie să facă o femeie gravidă cu varice?"

Edemul apărut, mai ales la nivelul membrelor inferioare, din cauza retenţiei de apă în ţesutul subcutanat, gravitaţiei şi jenării întoarcerii sângelui prin uterul gravid, este ceva normal în sarcină atât timp cât nu este masiv şi dispare după repaus şi poziţie culcată.

Sângele suferă modificări în sensul dezvoltării unei anemii mai mult sau mai puţin grave şi al tendinţei mai crescute la coagulare şi formare de trombi.
 

Sistemul digestiv suferă modificări datorită progesteronului care inhibă mişcările intestinului şi secreţiile digestive, şi uterului gravid care duce o „luptă pe spaţiu” cu organele abdominale. Astfel apar greţurile, vărsăturile (mai ales spre sfârşitul primului trimestru), balonările, constipaţia, modificarea gustului. Creşte pofta de mâncare şi apar bizareriile alimentare: pofte pentru diverse alimente sau pica – pofta de a consuma substanţe necomestibile, care traduce ceva anormal.

Sistemul genito-urinar suferă modificări majore la nivelul organelor genitale (externe şi interne) şi modificări ale funcţiei rinichilor şi vezicii urinare.

Vulva devine hiperpigmentată, cu orificiul vulvar beant (întredeschis).

Vaginul devine violaceu, hiperumectat, catifelat. Poate să apară o secreţie albicioasă în cantitate mică, care dacă nu este însoţită de mâncărimi sau dureri şi nu miroase este normală.

Uterul se modifică
cel mai mult, el fiind cel în care se dezvoltă sarcina. Apar modificări majore de volum – creşte de la dimensiunea unei mandarine aflate în pelvis până sub diafragmă (în capul pieptului). Creşte vascularizaţia uterului ca adaptare la dezvoltarea sarcinii. Se alungesc fibrele musculare uterine şi le creşte forţa de contracţie. Colul uterin devine mai moale, pentru ca spre sfârşitul sarcinii şi în timpul travaliului să se scurteze şi apoi să se dilate (până la 10 cm chiar înainte de expulzia copilului).

Ovarele îşi suprimă funcţia de ovulaţie şi ciclu ovarian pe timpul sarcinii, uneori şi în lăuzie, dacă mama alăptează.

Sânii suferă modificări ale pigmentaţiei mameloanelor şi areolei mamare, cresc în volum; creşte vascularizaţia sânului, vasele de sub piele devenind vizibile. Se produc astfel trei fenomene: mamogeneza – dezvoltarea glandei mamare pentru a fi aptă de alăptare, galactogeneza – pregătirea glandei mamare de a produce lapte, galactopoieza: fenomenul de întreţinere a secreţiei lactate.

Rinichii îşi cresc capacitatea de filtrare, crescând cantitatea de urină.

Micţiunile devin mai frecvente, atât din cauza cantităţii mari de urină, cât şi faptului că uterul gravid apasă pe vezica urinară.

Infecţiile urinare apar mai frecvent în sarcină.
 

Sistemul endocrin suferă şi el modificări majore în sarcină. Funcţiile uterului, ovarelor, sânului sunt modulate prin hormoni, practic tot organismul gravidei se modifică sub influenţa hormonilor de sarcină. La aceştia se adaugă şi cei produşi de făt şi anexele sale, în special de placentă.

Descrierea amănunţită a hormonilor, a funcţiei acestora şi a interacţiunilor dintre ei nu fac obiectul acestui articol.
Sistemul nervos suferă modificări pe de o parte sub influenţa hormonilor de sarcină, iar pe cealaltă parte datorită grijilor legate de dezvoltarea sarcinii şi naştere. Astfel pot să apară: oboseală, iritabilitate, oscilaţii de dispoziţie, depresie uşoară, plâns nejustificat, creşterea afectivităţii. De asemenea pot să apară migrene, ameţeli, tulburări de vedere, care dacă sunt pasagere pot fi socotite normale.
 

O ultimă menţiune legată de sângerările pe cale vaginală în timpul sarcinii este aceea că nu toate sunt periculoase (mai ales cele de la început, neînsoţite de dureri), dar ca ORICE SÂNGERARE ÎN TIMPUL SARCINII TREBUIE SĂ ADUCĂ GRAVIDA LA MEDIC, pentru că restul cauzelor de sângerare pot conduce la adevărate drame (pierderea sarcinii, a gravidei, sau a capacităţii reproductive).
 

* Conţinutul acestei platforme online este furnizat în totalitate de medici specialişti, oferind informaţie corectă, actualizată şi respectând rigorile impuse în domeniul medical. Informaţia furnizată pe acest site nu înlocuieşte controlul medical.1.92
1 discutii:
Completeazã forumularul de mai jos
de aproximtiv o luna...secretia mea vaginala care era gelatinoasa de obicei a devenit apoasa si alba...cand se usuca este galbena... am facut un test de sarcina care a iesit negativ saptamana trecuta(ultimul contact sexual neprotejat l-am avut acum 2 luni) de ieri au aparut si dureri de burta...cred eu ca de la ovare. poate fi vorba de o sarcina? daca nu...care este cauza acestor dereglari? (mentionez ca de 2 luni menstruatia intarzie cate 5-6 zile ...dar vine )
Ramona
23 decembrie 2013
PARTENERI
Editura Litera Litera Mica Weleda Baby Medlife Chicco Micolino PharmaLife DermaLife