Loghează-te sau Înregistrează-te
sau
Ţi-ai uitat parola? Click aici
Recuperează-ţi parola
Felicitari!
Te-ai inregistrat cu succes!
Un email a fost trimis catre adresa dvs.

De la ce vârstã se poate uita cel mic la TV?

Autor: psih. Roxana Titiana Nicolăescu, Hyperclinica MedLife Timişoara

 

Cu siguranță că mulţi dintre părinți au auzit de acele studii care descurajează expunerea copiilor la programele TV, însă realitatea demonstrează faptul că trei sferturi dintre copii se uită la televizor înaintea vârstei de 2 ani, iar pentru simplul fapt că părinţii aleg, de multe ori, să îi „liniştească” pe cei mici în acest mod. De altfel, este chiar dificil să nu le permitem copiilor să se uite la desene animate. Cu toate acestea, ca părinţi, trebuie să luăm anumite măsuri.


O primă soluţie constă în organizarea unui program adaptat vârstei lor şi selectarea unor canale TV cu  programe educative, cu atât mai mult cu cât copiii fac foarte puţine diferenţe între real şi imaginar. O consecinţă a acestui fapt este aceea că un copil crede că ceea ce vede la televizor este real, iar mai târziu poate ajunge să imite comportamente, uneori violente. Conform unor studii, fetele au o tendinţă mai mare de a imita comportamentele agresive, în comparaţie cu băieţii.


Indicat ar fi să nu folosim televizorul pe post de babysitter sau ca substitut al unei povești înainte de culcare, pentru că în mod activ expunem copilul riscului de a dezvolta deficit de atenție, mai ales în situația în care acesta nu vizionează un program potrivit vârstei sale. O altă consecință poate fi pierderea din timpul pe care l-ar putea petrece jucându-se sau interacționând cu cei din jurul lui, devenind activ și dezvoltând-și  spiritul creativ.

 

Cei mici ajung foarte ușor dependenți de televizor şi astfel începe o adevărată luptă pentru a-i face interesați de altceva decât de ceea ce le transmit programele vizionate. Lăsând copiii să se uite ore în șir la TV, îi lăsăm să-și formeze niște modele false, când noi, ca și părinți, ar trebui să petrecem mai mult timp împreună cu ei și nu doar alături de ei.

 

Un studiu de specialitate relevă faptul că cel puțin până la vârsta de 2 ani, indicat chiar 3, un copil nu ar trebui să se uite la televizor deloc din cauza faptului că pot prelua un comportament antisocial, o capacitate scăzută de concentrare, întârzierea limbajului. De asemenea copilul nu mai interacţionează cu alţi vorbitori şi, din această cauză, nu îşi exersează limbajul.


Un copil poate învăța mai mult dintr-o experiență reală decât dintr-un material filmat. În cazul în care i se acordă un timp limitat, în funcție de vârstă, după cum este și recomandat, părintele ar trebui să fie lângă copil, să-i explice și să-l ajute să înțeleagă ceea ce vede.


Ar trebui să acordăm o atenție deosebită acestor efecte ce pot avea consecințe asupra dezvoltării copiilor și astfel pot influența o dezvoltare sănătoasă, prin alegerea activităților desfășurate în aer liber, cu spații special amenajate: parcuri, grădinii zoo, de altfel să nu uităm de importanța cărților adaptate vârstei, ilustrate și cu lecturi ușoare, precum și jocurile constructive și creative.

 

Citeşte şi:

* Conţinutul acestei platforme online este furnizat în totalitate de medici specialişti, oferind informaţie corectă, actualizată şi respectând rigorile impuse în domeniul medical. Informaţia furnizată pe acest site nu înlocuieşte controlul medical.0.00
Nu existã discuţii pentru acest articol
Completeazã forumularul de mai jos
PARTENERI
DermaLife Editura Litera Chicco PharmaLife Medlife Weleda Baby Micolino Litera Mica