Loghează-te sau Înregistrează-te
sau
Ţi-ai uitat parola? Click aici
Recuperează-ţi parola
Felicitari!
Te-ai inregistrat cu succes!
Un email a fost trimis catre adresa dvs.
Dermatita seboreică
este una dintre cele mai frecvente afecțiuni pentru care pacienții vin la dermatolog. Este întâlnită atât la femei, cât și la bărbați. Adulții suferă mai frecvent de această boală decât copiii. 

Comentează acest subiect pe Forumul InfoMaterna sau Întreabă specialistul nostru şi vei primi un răspuns în 24 de ore.

Se manifestă prin tegumente inflamate, de culoare roșie, acoperite de cruste grase, mai mult sau mai mai puțin aderente de piele, de culoare variind de la galben la alb. Pruritul este variabil. Sunt localizate în zonele intens seboreice, mai frecvent la nivelul scalpului, pe pielea învecinată acestuia, în și în jurul pavilionului urechilor, sprâncene, aripi nazale, obraji, regiune presternală. Bebelușii fac o formă de dermatită seboreică manifestată prin cruste galbene, aderente de pielea capului și dispuse pe tegumente de culoare roșie.

Se consideră că dermatita seboreică este o formă mai complicată, inflamată de mătreață, care se manifestă doar prin scuame abundente, fine la nivelul scalpului.

Chiar dacă este atât de frecventă, patogeneza ei nu este foarte clară. Contribuie factori genetici, hormonali, stresul, factori ocupaționali, alimente etc. Uneori a fost incriminat și un deficit de vitamine B2, B6, B7, precum și o alimentație incorectă. Anumiți fungi din grupul Massezia sunt implicați cu certitudine, deși sunt discuții asupra manierei în care acționează aceștia.

Tratamentul constă în general din combinații de șampoane și preparate topice cu antimicotice, cortizonice, reductoare. Uneori se completează cu administrarea sistemică de vitamine, antimicotice sau medicamente care reduc producția de sebum. La bebeluși, crustele vor fi înmuiate cu uleiuri sau unguente foarte grase și vor fi detașate treptat, cu atenție.

Din păcate, până acum nu a fost pus la punct niciun șampon care să fie eficient la toți pacienții și, de cele mai multe ori, efectul favorabil dispare după o perioadă variabilă, șamponul trebuind să fie înlocuit. Aplicarea îndelungată de cortizonice, care de altfel au un efect spectaculos favorabil, duce la dependență și are efecte adverse uneori ireversibile. Vă recomand să discutați cu dermatologul dumneavoastră despre aceste efecte.

Dermatita seboreică, ca și mătreața, de altfel, poate fi câteodată un semnal că modul nostru de viață și alimentația noastră nu sunt foarte potrivite, așa că uneori ar trebui să schimbăm ceva.


 

* Conţinutul acestei platforme online este furnizat în totalitate de medici specialişti, oferind informaţie corectă, actualizată şi respectând rigorile impuse în domeniul medical. Informaţia furnizată pe acest site nu înlocuieşte controlul medical.0.00
Nu existã discuţii pentru acest articol
Completeazã forumularul de mai jos
PARTENERI
Chicco PharmaLife Litera Mica DermaLife Micolino Weleda Baby Editura Litera Medlife