Părul în exces a reprezentat dintotdeauna un complex puternic pentru femei şi chiar pentru bărbaţii mai înzestraţi din acest punct de vedere. Moştenirea genetică şi dereglările hormonale sunt cele care setează densitatea şi culoarea firului de păr. Am vrea să dispară ca prin farmec şi să existe o metodă care să poată rezolva această problemă.

">
Loghează-te sau Înregistrează-te
sau
Ţi-ai uitat parola? Click aici
Recuperează-ţi parola
Felicitari!
Te-ai inregistrat cu succes!
Un email a fost trimis catre adresa dvs.

Epilarea definitivã. Mituri și adevãruri

Articol in colaborare cu Dr. Viviana Iordache, medic dermatolog DermaLife

 

Părul în exces a reprezentat dintotdeauna un complex puternic pentru femei şi chiar pentru bărbaţii mai înzestraţi din acest punct de vedere. Moştenirea genetică şi dereglările hormonale sunt cele care setează densitatea şi culoarea firului de păr. Am vrea să dispară ca prin farmec şi să existe o metodă care să poată rezolva această problemă.

 

Comentează acest subiect pe Forumul InfoMaterna sau Întreabă specialistul nostru şi vei primi un răspuns în 24 de ore.

 

Laserele chiar pot rezolva astfel de probleme, însă, desigur, nu ca prin farmec. Cu puţină consecvenţă şi un tratament cu parametrii aleşi corect, în câteva luni putem aduce zonele cu pilozitate la un aspect neted şi catifelat.
Consultaţia medicală prealabilă este esenţială. Medicul va identifica zonele cu păr în exces şi poate solicita chiar investigaţii hormonale speciale.

Dacă nu se tratează problema endocrină, numărul şedinţelor necesare este mult mai mare decât la o persoană sănătoasă. Acest lucru este adevărat în special pentru zona bărbiei, zona de deasupra buzei superioare, a sânilor şi, într-o măsură mai mică, pentru axilă. Firele de păr din rezerva strategică a organismului, sub bombardamentul hormonilor masculini secretaţi în exces de organismul femeii, intră în procesul de creştere şi, astfel, deşi distrugem cu laserul o parte din fire, sunt generate în continuare altele. Numărul de şedinţe este astfel mult mai mare pentru aceste zone decât pentru zona inghinală, antebraţe sau gambe, care nu sunt controlate endocrin.

Soluţia medicamentoasă este esenţială în aceste cazuri. Se pot folosi tratamente hormonale, dar şi unele nehormonale, mai puţin agresive, în funcţie de gravitatea problemei.

Creşterea părului în exces la femei, pe zone specific masculine, este o dramă cel puţin la fel de mare precum căderea părului la bărbaţi. Femeile afectate percep problema ca pe un handicap social major şi ar face orice ca să o rezolve. Apariţia epilării cu laser a dat o şansă reală multor femei stigmatizate de aceste probleme şi constituie azi standardul de aur în tratamentul hirsutismului.

Chiar şi atunci când ne dorim doar o epilare estetică, medicul va aprecia existenţa altor afecţiuni locale, a gradului de sensibilitate a pielii, va evalua fototipul (culoarea pielii şi comportamentul ei la soare), precum şi densitatea, grosimea şi culoarea firelor de păr. În funcţie de acestea, se alege tipul de radiaţie folosit şi se setează parametrii.
Pielea trebuie să fie total nebronzată (de preferat 4-6 săptămâni de la ultima expunere la ultraviolete). Cu cât contrastul dintre piele şi păr este mai mare (piele albă şi păr închis la culoare), cu atât eficienţa tratamentului este mai bună. Înainte de prima şedinţă şi între şedinţe, părul nu se epilează prin smulgere, ci doar cu lama sau cu cremă epilatoare, astfel încât să existe tije imediat sub piele, tije prin care radiaţia să fie condusă la bulbii piloşi care vor fi astfel distruşi.

De ce să considerăm epilarea cu laser o procedură medicală?

Există şi aparate pentru uzul saloanelor cosmetice, dar acestea au setări care sunt mult mai slabe şi eficienţă mai mică per şedinţă. Există şi aparate de epilare laser sau cu lumină înalt pulsată pentru uz casnic. Acestea au setări şi mai slabe, pentru a micşora riscul accidentelor.

Riscurile acestor proceduri?

Dacă pacientul a stat la soare şi este bronzat cât de puţin sau dacă a luat medicamente fotosensibilizante, dacă suferă de o boală în care pielea este sensibilă la ultraviolete, există un risc de arsură foarte mare, care se poate solda cu băşici şi apoi cu cicatrici, colorarea pielii în brun, decolorare permanentă. Acelaşi lucru se întâmplă când parametrii nu sunt aleşi corect şi se folosesc energii prea mari pentru fototipul de piele respectiv.

Gestionarea reacţiilor nedorite este o ştiinţă care nu e chiar la îndemâna oricui. De aceea, este de preferat să fiţi sub observaţia unui medic.

Pe de altă parte, cu toată aura de magie creată de cuvântul laser, niciun aparat nu tratează toate tipurile de fire de păr şi toate tipurile de piele.

Lumina înalt pulsată se potriveşte fototipului mediu caucazian cu păr închis la culoare, care se întâlneşte cel mai frecvent în România. Dar sunt şi persoane creole cu păr şaten sau blonde care au păr în exces. Pentru acestea, laserul cu diodă de pe platforma EMax este o adevărată şansă. Nu sunt multe tipuri de aparate şi nici lungimi de undă laser care să lucreze atât de sigur şi de eficient.

Sezonul cel mai bun pentru epilarea definitivă este cel de toamnă-iarnă. Atunci este momentul unei consultaţii şi al începerii tratamentelor. Primele şedinţe vor îndepărta cea mai mare parte a firelor de păr, permiţând intrarea în vară cu problema rezolvată.

 

 

* Conţinutul acestei platforme online este furnizat în totalitate de medici specialişti, oferind informaţie corectă, actualizată şi respectând rigorile impuse în domeniul medical. Informaţia furnizată pe acest site nu înlocuieşte controlul medical.5.00
2 discutii:
Completeazã forumularul de mai jos
Foarte misto articolul!
Maria Marinescu
28 februarie 2013
ar fi fost mai usor de urmarit daca erau corectate diacriticele.
Maria
15 martie 2013
PARTENERI
Micolino Medlife PharmaLife Litera Mica Chicco Weleda Baby DermaLife Editura Litera