Loghează-te sau Înregistrează-te
sau
Ţi-ai uitat parola? Click aici
Recuperează-ţi parola
Felicitari!
Te-ai inregistrat cu succes!
Un email a fost trimis catre adresa dvs.

Epiziotomia - rutina sau necesitate?

Epiziotomia reprezintă incizia chirurgicală a perineului matern. Această metodă se realizează în cursul naşterii, pe cale vaginală, cu scopul de a mări orificiul vulvar pentru a facilita trecerea fătului.

Comentează acest subiect pe Forumul InfoMaterna sau Întreabă specialistul nostru şi vei primi un răspuns în 24 de ore.

Perineul/planşeul perineal este structura musculo-aponevrotică ce realizează peretele inferior al bazinului. La femei prezintă trei orificii (deschideri): pentru uretră, pentru vagin (calea de naştere naturală) şi pentru rect.

Epiziotomia vizează porţiunea de perineu dintre comisura vulvară posterioarăşi anus (rect), însă fără a-l interesa.

În acest sens, există două tehnici de efectuare a epiziotomiei:

  1.  Epiziotomia medio-laterală: se efectuează de la comisura vulvară posterioară, pe direcţiatuberozităţiiischiatice – la „ora 7” (pe un cadran de ceas imaginar);
  2. Epiziotomia mediană sau perineotomia: se face de la comisura vulvară posterioară pe direcţiaanusului – la „ora 6” (pe cadranul de ceas imaginar), pe aproximativ 2 cm, fără însă a-l interesa.


Fiecare tehnică are avantaje şi dezavantaje, în sensul că epiziotomia medio-laterală interesează mai multe structuri anatomice, dar ocoleşte sfincterul anal şi anusul; iar perineotomia, deşiinteresează mai puţine structuri, are riscul de a se propaga la sfincterul anal şi rect.

Momentul efectuării epiziotomiei este în expulzie, când capul sau pelvisul fetal destinde perineul matern. Procedura prevede ca epiziotomia să se realizeze în anestezie locală sau peridurală, pentru a asigura confortul pacientei. La ora actuală, la sutură, se folosesc fire resorbabile, care nu mai trebuie scoase.


Beneficiile teoretice ale epiziotomiei au fost descrise în sec. XVIII de Sir F.Ould, fiind apoi ignorate în sec.XIX, pe motiv că este o tehnică„împotriva legilor firii”. Secolul XX a adus o modificare radicală, obstetricienii practicând epiziotomia profilactică, de rutină, în virtutea beneficiilor teoretice, dar fără a fi confirmate de studii clinice relevante. Teoretic, epiziotomia previne afectarea planşeului pelvian prin rupturi propagate, scăzând riscul apariţiei cistorectocelului, incontinenţei urinare sau fecale, prolapsului genital.

Se presupune că epiziotomia conferă o plagă„dreaptă”, mai uşor de reparat, cu o vindecare mai bună şi mai rapidă decât o ruptură perineală spontană„franjurată”. Acest fapt este susţinut şi de evidenţe clinice doar în cazul rupturilor perineale profunde, de grad 3 şi 4. Pe de altă parte, rupturile superficiale se vindecă mai repede decât epiziotomia, cu mai puţine dureri în post-partumşi cu o rată mai mică de complicaţii (hematom, infecţie/supuraţie), parte din rupturile superficiale(gradul 1) nenecesitând sutură. De asemenea, epiziotomia previne trauma asupra craniului fetal şi leziunile cerebrale mecanice sau prin hipoxie (expulzie prelungită).

Studiile clinice efectuate au arătat rate similare de apariţie a cistorectocelului, incontinenţei urinare şi prolapsului genital cu sau fără epiziotomie profilactică, dar cu efecte secundare pe termen scurt în proporţie mai mare în cazul epiziotomiei – hemoragie, dureri, hematoame de plagă, infecţii locale, cicatrici, dispareunie. Atitudinea generală a sec. XXI este de a abandona epiziotomia profilactică efectuată de rutină, atitudine bazată pe studii clinice retrospective pe segmente de populaţie largi (SUA, Canada, anii ’60-’70 ai secolului trecut).

Totuşi există indicaţii incontestabile de efectuare a epiziotomiei:

  • cazuri în care ne aşteptăm la rupturi extensive perineale şi vaginale: perinee înalte, rigide, cicatriciale (cicatrici vicioase) şi alte situaţii anatomice particulare (malformaţii etc.);
  • expulzie prelungită, cu suferinţă fetală, cu necesitatea extragerii cât mai rapide a fătului;
  • de asemenea, epiziotomia profilactică se practicăîn cazul naşterii în prezentaţie pelvianăşi în cazul naşterilor premature, tocmai în ideea de a uşura pasajul (ieşirea) fătului în condiţii cât mai puţin traumatice.


Decizia de efectuare a epiziotomiei aparţine obstetricianului, dar rareori este nevoie de a fi luată de urgenţă, chiar în momentul expulziei, fără acordul informat al pacientei.

Controalele medicale periodice pe parcursul sarcinii oferă şansa descoperirii situaţiilor particulare care necesită epiziotomie profilactică, precum şi a discuţiei cu medicul despre această procedură.

În concluzie, efectuarea epiziotomiei la naştere ar trebui să nu fie de rutină, ci selectivă, adaptată necesităţilor cazului.
Există curente de opinie care desconsideră total şi încearcă să discrediteze ideea efectuăriiepiziotomiei, de rutină sau de necesitate, şi care oferă alternative, cel puţin la fel de controversate, la epiziotomie. Enumerarea sau discutarea acestora nu fac obiectul prezentului articol.

Trebuie precizat că anumite metode de pregătire a perineului pentru naştere (prin exerciţii sau diverse), naşterea „cu blândeţe”, fără forţare a expulziei, naşterea în apă ajută la scădereanumărului de cazuri unde este necesară epiziotomia.
Personal sunt convins că investigarea amănunţită pe parcursul sarcinii, colaborarea şi comunicarea deschisă cu obstetricianul vor limita efectuarea epiziotomiei doar la cazurile la care este strict necesară.

 

* Conţinutul acestei platforme online este furnizat în totalitate de medici specialişti, oferind informaţie corectă, actualizată şi respectând rigorile impuse în domeniul medical. Informaţia furnizată pe acest site nu înlocuieşte controlul medical.

* Conţinutul acestei platforme online este furnizat în totalitate de medici specialişti, oferind informaţie corectă, actualizată şi respectând rigorile impuse în domeniul medical. Informaţia furnizată pe acest site nu înlocuieşte controlul medical.5.00
1 discutii:
Completeazã forumularul de mai jos
Buna ziua, As dori sa stiu de ce s-a ajuns la concluzia abandonarii epiziotomiei de rutina daca aceasta previne trauma asupra craniului fetal ÅŸi leziunile cerebrale mecanice sau prin hipoxie ? Inainte de toate este sanatatea bebelusului si de aceea nu inteleg de ce s a abandonat eaceasta procedura. Multumesc.
Monica
17 martie 2014

CONCURS

Castiga Ghidul de supravietuire in sarcina!

PUBLICITATE

100% continut scris de medici

Întreabă-ne

intreaba specialistul

TAG CLOUD

PARTENERI
Weleda Baby Micolino DermaLife Litera Mica Editura Litera PharmaLife Chicco Medlife