Loghează-te sau Înregistrează-te
sau
Ţi-ai uitat parola? Click aici
Recuperează-ţi parola
Felicitari!
Te-ai inregistrat cu succes!
Un email a fost trimis catre adresa dvs.

Ghidul femeii împotriva infecției cu HPV (VIDEO)

Când v-aţi testat ultima dată pentru depistarea HPV (Virusul Papilloma Uman)? Dacă a trecut mai mult de un an de la ultimul examen Babeş Papanicolau, este momentul să aveţi în vedere această investigaţie. Infecţia cu HPV poate declanşa cancerul de col uterin, o cauză importantă de mortalitate în rândul femeilor.

Comentează acest subiect pe Forumul InfoMaterna sau Întreabă specialistul nostru şi vei primi un răspuns în 24 de ore.

Statisticile la nivel mondial referitoare la infecţia cu HPV nu sunt deloc îmbucurătoare. În fiecare an, aproximativ 500.000 de femei sunt diagnosticate cu cancer de col uterin şi cca. 270.000 mor, anual, din această cauză. Cele mai multe decese provocate de infecţia cu HPV apar în ţările sărace sau în curs de dezvoltare.

Ce înseamnă HPV?
Diferită de infecţiile vaginale, infecţia cu HPV (Virusul Papilloma Uman) este o boală cu transmitere sexuală. HPV include o serie de tulpini diferite, dintre care unele au potenţial oncogen (pot declanşa cancerul), iar altele, nu.

Cum se transmite infecţia cu HPV?
Orice femeie activă sexual este expusă riscului de infecţie cu HPV. Acest virus se poate transmite foarte uşor, în momentul actului sexual. De multe ori nu este necesar să existe un contact penetrant pentru a se declanşa boala, ci este suficientă chiar şi simpla atingere (tegumentară) la nivelul zonei genitale. Din această cauză, folosirea prezervativului nu vă protejează 100% de infecţia cu HPV. Este foarte probabil (între 50-80% din cazuri) ca, pe parcursul vieţii, o femeie activă sexual să se infecteze cu o tulpină de HPV, oncogenică sau non-oncogenică.

Din ce cauze ne putem infecta cu HPV?
Aproape toate cazurile de cancer de col uterin apar din cauza infecţiei cu tulpini de HPV, care au capacitate oncogenică. Nu toate infecţiile cu tulpini HPV oncogenice conduc, până la urmă, la cancerul de col uterin. Ce înseamnă asta? Înseamnă că există o serie de alţi factori care intervin în declanşarea propriu-zisă a cancerului de col uterin, printre care: fumatul, numărul mare de parteneri sexuali, vârsta precoce la primul contact sexual, utilizarea îndelungată a pilulelor contraceptive etc. Este încă discutabil, în schimb, în ce măsură fiecare dintre aceşti factori contribuie la declanşarea cancerului.

La nivel mondial, cele mai multe cazuri de cancer de col uterin sunt cauzate de tipurile oncogenice ale HPV cunoscute sub denumirile de „16” şi „18”. Acestea sunt responsabile pentru mai mult de 70% din situaţiile de îmbolnăvire cu cancer, fiind urmate de tipurile „45” şi „31”.

Cât persistă infecţia cu HPV?
Infecţia cu HPV are o durată scurtă. De regulă, dispare sau devine nedetectabilă în decurs de un an sau doi. Există, în schimb, femei la care infecţia durează mai mult de un an sau doi ani, situaţie întâlnită în 10-20% din cazuri. O parte din aceste infecţii persistente vor determina cancer de col uterin. De regulă, tipurile de HPV cu capacitate oncogenică (care pot declanşa cancerul) sunt dintre cele persistente.

Cum poate fi prevenită infecţia cu HPV?
Prevenţia infecţiei cu HPV este de două tipuri:
- prevenţia primară: atunci când infecţia încă nu s-a produs şi care se face prin vaccinare;
- prevenţia secundară: atunci când se depistează infecţia şi se aplică un anumit tratament.

Cum se detectează infecţia cu HPV?
O problemă cu care persoanele infectate se confruntă este aceea că boala nu prezintă simptome, prin urmare nu există vreo alertă care să ridice problema consultării unui medic. Tocmai de aceea, diagnosticarea precoce a leziunilor precanceroase şi a celulelor anormale de la nivelul colului uterin se face prin programele de screening, cel mai cunoscut fiind testul Babeş Papanicolau.

În cazul persoanelor cu un răspuns pozitiv la testul Papanicolau, urmează o a doua procedură, care urmăreşte să stabilească cu exactitate tipul de HPV cu care s-au infectat. Aceasta se face prin identificarea ADN-ului virusului, procedură care are o acurateţe de peste 98%.

Ce se întâmplă în timpul testului Babeş Papanicolau?
Un specimen de celule de la nivelul colului uterin este recoltat în timpul unei examinări ginecologice de rutină. Acest specimen este întins apoi pe o lamelă de sticlă, după care este fixat şi trimis la laborator. În funcţie de rezultat, se impune sau nu o formă sau alta de tratament. S-au dezvoltat, de asemenea, metode de recoltare pe mediu lichid, de exemplu citologia pe mediu lichid, care, conform studiilor, are o eficienţă mai mare.

Vaccinul împotriva HPV. Poate fi o soluţie?


Este important ca fiecare femeie să conştientizeze importanţa vizitelor anuale la medicul ginecolog. Acesta are rolul de a evalua, diagnostica şi trata eventualele leziuni care apar pe colul uterin, iar testul Babeş Papanicolau este un instrument-cheie în tot acest demers.

 

 

* Conţinutul acestei platforme online este furnizat în totalitate de medici specialişti, oferind informaţie corectă, actualizată şi respectând rigorile impuse în domeniul medical. Informaţia furnizată pe acest site nu înlocuieşte controlul medical.4.67
Nu existã discuţii pentru acest articol
Completeazã forumularul de mai jos
PARTENERI
DermaLife Litera Mica PharmaLife Medlife Micolino Chicco Editura Litera Weleda Baby