Loghează-te sau Înregistrează-te
sau
Ţi-ai uitat parola? Click aici
Recuperează-ţi parola
Felicitari!
Te-ai inregistrat cu succes!
Un email a fost trimis catre adresa dvs.

În vacanțã cu bebelușul

Autor: dr. Mihai Gafencu, medic primar pediatrie şi medic specialist nefrologie, în cadrul MedLife Timişoara

Drumul nostru în vacanţă, atunci când suntem în căutarea soarelui, trebuie să fie însoţit de o geantă potrivită ca dimensiune, astfel încât să cuprindă toate lucrurile care ne-ar putea feri de situaţii neplăcute. În vacanţă, adulţii nu sunt singurii care se bucură de soare, ci şi copii. Razele soarelui sunt esenţiale pentru ei încă din primele luni de viaţă, în special pentru combaterea rahitismului, o afecţiune frecvent întâlnită în ţara noastră, dar şi în alte ţări din regiunile cu climă temperată.
 

Ce trebuie să conţină bagajul bebeluşului?

Trusoul trebuie să conţină o rezervă de scutece, şerveţele atât umede, cât şi uscate speciale pentru bebeluşi, hainele de schimb pentru situaţiile neprevăzute în care ne putem uda, prosopul şi întotdeauna o rezervă de apă. Dacă fără mâncare putem rezista preţ de câteva ore bune, apa (sau ceaiurile bebeluşului) este cea care nu are voie să lipseasca din geanta noastra în timpul deplasărilor de vară. Bagajul bebeluşului nu trebuie să excludă nici scutecele de baie speciale, dublate, în mod obligatoriu, de pălărioare de plajă, bandane sau alte variante ce pot proteja capul copilului. Nu trebuie să uitaţi nici apărătoarele pentru prize sau cele adaptate colţurilor şi scărilor. Nu în ultimul rând, va trebui să ne gândim la cada pentru spălat copilul, la pătuţul cu care este obişnuit (dacă se petrece acest lucru) şi mai ales la jucăriile lui favorite, care vor face deplasarea mai puţin zgomotoasă şi poate chiar plăcută.

 

Apa bebeluşului
Este recomandat să nu schimbăm tipul de apa pe care o bea copilul nostru în timpul deplasărilor şi să evităm pe cât posibil ca acesta să bea apă din surse neverificate, indiferent de ţara sau de zona în care ne petrecem vacanţa (în special dacă regiunea este exotică).

 

Îmbrăcămintea
Nu mai este o noutate pentru nimeni faptul că vara se folosesc hăinuţe din bumbac, preferabil în culori deschise şi uşoare ca textură.

 

Căruciorul
Căruciorul de vară trebuie să fie uşor de montat şi împachetat astfel încât transportarea lui să nu ajungă prilej de neplăcere pentru părinţi. În prezent există numeroase sisteme de purtat bebeluşul, unele dintre ele ergonomice şi chiar extrem de confortabile. 

 

Alimentaţia
Hrana va fi şi ea aleasă cu atenţie. Nu este indicată experimentarea, în perioada deplasării, a unor noi feluri de mâncare (ex. Îngheţată). Trebuie să hrănim copilul cu cereale, laptele praf cu care este el obişnuit, borcănaşe cu fructe, legume sau alte amestecuri, dar şi biscuiţi, de preferinţă fără cremă sau coloranţi.

 

Trusa medicală
În orice deplasare pe care o faceţi, ar fi bine să includeţi în trusa de urgenţă sanitară:

 • un termomentru;
 • o foarfecă;
 • plasturi;
 • pansamente mici, dar şi mai mari, posibil chiar unele sterile, pentru situaţiile nedorite;
 • fiolele de ser fiziologic pentru spălat ochii şi mucoasele bebeluşului;
 • gel cu proprietăţi bactericide (mai ales atunci când călătorim cu avionul);
 • crema cu factor de protecţie solară +50.

 

Medicamente
Dintre medicamente este bine să aveţi:

 • o soluţie dezinfectantă de tip Rivanol;
 • spirt medicinal;
 • o cremă /gel cu proprietăţi calmante în caz de inţepături de insecte;
 • antiinflamatoare şi antitermice (cele mai cunoscute fiind acetaminofenul/paracetamolul, dar şi ibuprofenul);
 • un antidiareic sau antisecretor (diareea poate cauza deshidratarea);
 • picături pentru desfundarea nasului (chiar şi cele mai banale picături pot fi foarte eficiente);
 • vitamine cu minerale sau alte suplimente alimentare prebiotice sau probiotice
 • supozitoare care ne pot ajuta în caz de constipaţie rebelă.

 

* Conţinutul acestei platforme online este furnizat în totalitate de medici specialişti, oferind informaţie corectă, actualizată şi respectând rigorile impuse în domeniul medical. Informaţia furnizată pe acest site nu înlocuieşte controlul medical.5.00
Nu existã discuţii pentru acest articol
Completeazã forumularul de mai jos
PARTENERI
Editura Litera DermaLife Litera Mica Chicco Medlife Weleda Baby Micolino PharmaLife