Loghează-te sau Înregistrează-te
sau
Ţi-ai uitat parola? Click aici
Recuperează-ţi parola
Felicitari!
Te-ai inregistrat cu succes!
Un email a fost trimis catre adresa dvs.

Infectia cu Helicobacter Pylori la copii

 

Helicobacter Pylori este o bacterie spiralată,care afectează mucoasa stomacului şi a duodenului, fiind singura bacterie care poate să trăiască în mediul acid al stomacului.

Infecţia cu Helicobacter Pylori apare la copii, în general în jurul vârstei de 10 ani. Prevalenţa acestei infecţii este de 1% la copiii cu vârsta cuprinsă între 1-3 ani şi de 34%, după vârsta de 18 ani. Studiile efectuate au arătat că aproximativ 90% din populaţia României are sau a avut la un moment dat această infecție.Transmiterea Helicobacter Pylori se face prin următoarele căi: pe cale orală (tuse strănut, sărut), prin contact fecal-oral, prin fructele şi legumele insuficient spălate şi prin carnea insuficient preparată termic.

 

Simptomele

Infecţia cu Helicobacter Pylori determină apariţia gastritei cronice. La copii, simptomatologia gastritei cronice determinate de Helicobacter Pylori este complexă, dar nespecifică. Principalele manifestări clinice sunt reprezentate de: epigastralgii (dureri în epigastru), vărsături, greaţă, pirozis (senzaţie de arsură), regurgitaţii şi eructaţii. Durerea abdominală este în general difuză, dar poate fi localizată în epigastru sau periombilical.
Localizarea durerii este dificilă la copiii cu vârsta sub 6 ani. La copiii mai mari, durerea poate fi localizată mult mai uşor.
Pe lângă acestea, voma este destul de frecventă în cazul copiilor. Aceasta apare în special dimineaţa.
Părinţii copiilor care prezintă aceste manifestări clinice trebuie să meargă la medic pentru un control medical amănunţit.

 

Diagnostic

Pentru diagnosticarea infecţiei cu Helicobacter Pylori se folosesc metode neinvazive şi metode invazive. Printre metodele neinvazive utilizate sunt: testul respirator cu uree marcată, serologia (apariţia anticorpilor de tip IgM şi apoi a celor de tip IgA şi IgG; detectarea anticorpilor de tip IgA este un marker fidel al infecţiei cu Helicobacter Pylori la copiii cu vârsta sub 1 an), testul salivar şi detectarea antigenului Helicobacter Pylori în scaun. Metodele invazive sunt reprezentate de: examenul histologic, culturile şi testul rapid al ureazei practicate pe fragmentele de biopsie prelevate endoscopic.

 

Tratament

În cazul în care copilul dumneavoastră a fost diagnosticat cu Helicobacter Pylori, trebuie să ştiţi că acesta răspunde foarte bine tratamentului.


Pentru a creşte eficienţa tratamentului medicamentos, le recomandăm copiilor să adopte un regim igieno-dietetic, să consume multe fibre, produse lactate, fructe, legume şi sucuri naturale de fructe.


Tratamentul medicamentos are mai multe scheme terapeutice, fiind asociate trei-patru medicamente. Cele mai utilizate sunt schemele terapeutice triple, datorită ratei de eradicare a infecţiei în proporţie de 85%-90%. Astfel, se pot asocia următoarele medicamente:


Omeprazol + Claritromicină + Amoxicilină
Omeprazol + Amoxicilină + Metronidazol
Bismut + Metronidazol + Claritromicină.

Există şi scheme terapeutice cvadruple, care conţin:

Omeprazol + Claritromicină + Amoxicilină + Metronidazol
Omeprazol + Amoxicilină + Metronidazol + Furazolidon
Cimetidină/Ranitidină +Amoxicilină + Metronidazol + Furazolidon

De regulă, tratamentul durează 7 zile, putând fi prelungit timp de 10-14 zile.

Cei mai mulți pacienţi cu infecţie cu Helicobacter Pylori sunt asimptomatici şi rămân purtători cronici ai bacteriei. Complicaţiile care pot să fie determinate de infecţia cu Helicobacer sunt: ulcerul peptic, limfomul MALT, adenocarcinomul gastric.

Prognosticul infecţiei cu Helicobacter Pylori este în general bun, eradicarea infecţiei ducând la dispariţia simptomelor.


Pentru a evita îmbolnăvirea, vă recomandăm să:


- învăţaţi copiii să se spele corect pe mâini,
- să splălaţi fructele şi legumele înainte de a le consuma copiii
- spălaţi bine vesela
- preparaţi termic produsele din carne
- evitaţi contactul copiilor cu persoanele bolnave.

 

* Conţinutul acestei platforme online este furnizat în totalitate de medici specialişti, oferind informaţie corectă, actualizată şi respectând rigorile impuse în domeniul medical. Informaţia furnizată pe acest site nu înlocuieşte controlul medical.5.00
1 discutii:
Completeazã forumularul de mai jos
PARTENERI
Medlife Editura Litera Weleda Baby PharmaLife Litera Mica Chicco DermaLife Micolino