Loghează-te sau Înregistrează-te
sau
Ţi-ai uitat parola? Click aici
Recuperează-ţi parola
Felicitari!
Te-ai inregistrat cu succes!
Un email a fost trimis catre adresa dvs.

Infectia cu streptococ de grup B si sarcina

Streptococul de grup B este o bacterie care se găseşte în mod normal în organismul uman, ca o componentă a florei gastrointestinale, şi nu determină niciun simptom. Colonizarea vaginului apare la 10–30% dintre femei.

Se mai numeşte şi streptococ agalactiae şi este cunoscut ca agent patogen la bovine unde produce mastite, dinainte de al II-lea Război Mondial. De aici provine si numele: agalactiae = fără lapte.

Nu trebuie confundat cu streptococul de grup A care determină infecţii la nivelul gâtului.

Totuşi în anumite cazuri poate deveni periculos şi poate cauza infecţii la gravide, nou-născuţi sau adulţi imunocompromişi (cazuri cu boli consumptive, malignitate, HIV/SIDA).

La gravide infecţia cu streptococ de grup B poate provoca infecţii urinare, infecţii ale uterului şi placentei, pneumonii, septicemie în cazurile grave.

La copil, infecţia are loc în timpul naşterii vaginale (prin contact direct cu bacteria) sau în post-partum (prin contact cu tegumentele mamei purtătoare).

Statisticile arată că posibilitatea infectării de la mamă la nou-născut este de 0,5–1%, deci nu orice copil a cărui mamă este infectată va contracta infecţia.

Există factori de risc care sporesc posibilitatea transmiterii infecţiei la nou-născut:

•    ruptura prematură de membrane, naşterea prematură (mai ales asociate);
•    ruperea membranelor cu 18 ore sau mai mult înainte de naştere;
•    infecţia urinară cu streptococ de grup B în timpul sarcinii, rezultate pozitive la screening-ul din săptămânile 35–37 de sarcină;
•    febra în timpul travaliului.

Infecţia cu streptococ de grup B nu este o boală cu transmitere sexuală.

La nou-născut simptomele infecţiei cu streptococ de grup B pot să apară precoce – în prima săptămână de viaţă, deseori chiar în primele 24 de ore sau tardiv – după prima săptămână de viaţă şi până la 3 luni.

Debutul precoce al septicemiei este asociat mai des cu pneumonia, şi se presupune că este datorat infecţiei intrauterine sau din timpul naşterii; septicemia cu debut tardiv este mai des acompaniată de meningită şi se presupune că se datorează infecţiei de pe tegumentele mamei sau din mediu. De menţionat că meningita neonatală cu streptococ de grup B nu prezintă toate semnele meningitei adultului, ci mai degrabă simptome nespecifice: febră, iritabilitate, vărsături, moleşeală, rigiditate, anomalii de ritm cardiac şi ale tensiunii arteriale, lipsa poftei de mâncare, convulsii.

Alte simptome includ: tulburări respiratorii şi leziuni tegumentare.

Septicemia reprezintă o infecţie gravă care se poate solda cu moartea nou-născutului.

De asemenea meningita poate cauza sechele de tipul paraliziilor, surditate, tulburări de vedere.
Infecţia intrauterină se poate solda cu moartea fătului in utero.

Diagnosticul infecţiei cu streptococ de grup B
presupune recoltări de la nivel vaginal şi rectal la gravide, iar la nou-născut prin teste de sânge sau lichid cefalorahidian.

La gravide se recomandă screening-ul de rutină între săptămânile 35–37 de gestaţie.

Tratamentul infecţiei cu streptococ de grup B, precum şi al gravidelor care prezintă factori de risc (vezi mai sus) presupune administrarea de antibiotice intravenos înainte de naştere.

S-a demonstrat că administrarea de antibiotice la gravidele purtătoare de streptococ de grup B scade rata de transmitere a infecţiei la făt la 1/4000, pe când neadministrarea antibioticelor are o rată de transmitere la făt de 1/200.

Dintre antibiotice se folosesc Penicilina G, Ampicilina, iar şcoala americană (ACOG) recomandă utilizarea Meropenemului.

De asemenea screening-ul antenatal reduce transmiterea la făt prin identificarea şi tratarea la timp a infecţiei.

Pentru aceasta este necesară urmărirea minuţioasă a evoluţiei sarcinii de către medicul obstetrician, mai ales având în vedere complicaţiile grave pe care această infecţie le poate cauza.

De asemenea, este foarte important ca gravida să se prezinte într-un serviciu specializat cât mai repede după ruperea membranelor amniotice, indiferent de vârsta de sarcină.
 
 

 

* Conţinutul acestei platforme online este furnizat în totalitate de medici specialişti, oferind informaţie corectă, actualizată şi respectând rigorile impuse în domeniul medical. Informaţia furnizată pe acest site nu înlocuieşte controlul medical.5.00
Nu existã discuţii pentru acest articol
Completeazã forumularul de mai jos

CONCURS

Castiga Ghidul de supravietuire in sarcina!

PUBLICITATE

100% continut scris de medici

Întreabă-ne

intreaba specialistul

TAG CLOUD

PARTENERI
Chicco Weleda Baby Litera Mica DermaLife Micolino Medlife Editura Litera PharmaLife