Inseminarea artificială reprezintă un mod alternativ de a obţine o sarcină. Cuplurile care au probleme în a obţine o sarcină pot beneficia de momentul exact şi de plasarea spermei în tractul genital al femeii.
Comentează acest subiect pe Forumul InfoMaterna sau Întreabă specialistul nostru şi vei primi un răspuns în 24 de ore.
De această metodă pot beneficia femei al căror sistem imunitar poate respinge sperma partenerului pe care o recunosc ca fiind molecule ce invadează organismul.
Inseminarea artificială presupune introducerea deliberată a spermei partenerului sau a unui donor în vaginul femeii, în cavitatea uterină sau în tuburile uterine.
Poate fi folosită şi de femeile care au probleme de patologie cervicală, cum ar fi cicatrici la nivelul colului, blocaj cervical de la endometrioză sau cele care au un mucus cervical foarte gros care împiedică trecerea spermei. Sperma este furnizată de partenerul masculin al femeii ce urmează a suferi inseminarea sau poate fi obţinută de la un donator.
Sperma este spălată în laborator şi concentrată; în procesul de spălare cresc şansele de fertilizare şi sunt înlăturaţi spermatozoizii infertili sau urmele de mucus.
Sperma folosită de la donatori va fi îngheţată şi pusă în carantină pentru o perioadă, iar donatorul va fi testat înainte şi după colectarea mostrei, pentru a ne asigura că nu este purtătorul unor boli transmisibile.
Sperma partenerului sau a donatorului va fi introdusă în vagin sau în uter în momentul ovulaţiei şi nu mai târziu de 12 ore de la momentul acesteia.
Femeia va fi sfătuită să stea culcată cel puţin 30 de minute pentru a permite fertilizării să aibă loc.
Inseminarea se poate face ocazional de două ori în cursul procedurii, pentru a creşte şansele.
Primele semne ale unei inseminări reuşite
Dacă procedeul de inseminare artificială a reuşit, femeia va concepe şi va duce la termen o sarcină. Copilul va fi copilul biologic al mamei şi al donatorului spermei utilizate pentru inseminare. O sarcină obţinută după inseminare artificială nu va diferi cu nimic de una obţinută prin mijloace naturale. Poate exista însă un număr crescut de sarcini multiple, dacă sunt utilizate mijloace de stimulare a ovulaţiei. Deci semnele şi simptomele unei sarcini obţinute prin inseminare artificială vor fi absenţa ciclului menstrual, greţuri, vărsături.
Confirmarea vine prin efectuarea hormonului de sarcină beta hcg din sângele matern sau din urină. Aceste teste se pozitivează a noua zi de la concepţie. Confirmarea va fi efectuată apoi prin ecografie.
Urmărirea unei sarcini obţinute prin inseminare artificială nu diferă cu nimic de a uneia obţinute prin metodele obişnuite.