Loghează-te sau Înregistrează-te
sau
Ţi-ai uitat parola? Click aici
Recuperează-ţi parola
Felicitari!
Te-ai inregistrat cu succes!
Un email a fost trimis catre adresa dvs.

Jurnal de sarcinã: sãpãmâna 4

Din săptămâna a patra şi până în săptămâna a opta, începem deja să vorbim despre perioada embrionară. Acum începe organogeneza, adică procesul de formare a organelor viitorului copil. Aceasta este perioada în care vulnerabilitatea embrionului este maximă, astfel că orice factor agresiv poate provoca anomalii congenitale majore.

La începutul săptămânii a patra, embrionul este trilaminar şi discoidal. De asemenea, el este mai dezvoltat spre capătul cranial. Conturul embrionului este influenţat de dezvoltarea organelor interne şi de procesul continuu de segmentare în axul craniocaudal şi cel transversal. Capătul cranial este mai dezvoltat datorită unei creşteri rapide a creierului.

Fiecare strat germinal se diferenţiază apărând astfel organele şi sistemele.

  • Ectodermul se transformă în sistemul nervos central şi periferic, ochi, urechi, nas, piele;
  • Mezodermul se transformă în oase, ţesut conjunctiv, muşchi, sistemul cardiovascular, celulele sanguine, în cea mai mare parte a sistemului urogenital şi în glandele adrenale;
  • Dezvoltarea endodermului produce epiteliul tracturilor digestiv şi respirator, dar şi vezica urinară. De asemenea, endodermul este premergătorul amigdalelor, glandei tiroide şi paratiroide, a ficatului, pancreasului şi timusului.


Sistemele şi organele încep astfel diferenţierea din straturile germinale ale discului embrionar trilaminar.

 

De reţinut!

Aceasta este perioada în care vulnerabilitatea embrionului este maximă, astfel că orice factor agresiv poate provoca anomalii congenitale majore.

 

Recomandări de alimentaţie

Este bine ca în această perioadă să nu lăsaţi să treacă mai mult de cinci ore între mesele principale.

 

La culcare este recomandată o mică gustare (aprox. 200 de calorii) pentru a evita o perioadă lungă fără aport caloric.

 

Consumul de peşte gras, ulei de peşte sau de Omega 3 reduce riscul de naştere prematură, de apariţie a depresiei postpartum şi asigură dezvoltarea cognitivă, dar şi o acuitate vizuală mai bună. Sunt recomandate două mese de peşte sau de crustacee pe săptămână, cu condiţia ca acestea să aibă un conţinut scăzut de mercur: creveţi, somon de crescătorie sau somon sălbatic, hering, păstrăv, sardine, ton la conservă.

 

Calciul este important pentru formarea oaselor şi a dinţilor, dar pentru menţinerea lor în stare bună, astfel că aportul adecvat de calciu, în perioada de sarcina, este de 1000 mg/zi pentru femeile cu vârsta între 19 şi50 de ani, şi de 1300g/zi pentru cele sub 19 ani. Laptele (100ml), iaurtul (100ml), brânza (50 de grame) furnizează câte 300 mg de calciu. De asemenea, alunele, broccoli, sardinele şi somonul cu oase sunt o altă sursă importantă de calciu.

 

INVITAŢIE

Pentru a vă oferi informaţii cât mai apropiate de ceea ce vă interesează să aflaţi despre următoarea săptămână de sarcină (săptămâna a cincea), vă invităm să lăsaţi un comentariu acestui articol, în care să ne spuneţi căror întrebări doriţi ca medicii Infomaterna să vă răspundă. Întrebările trebuie să fie strict legate de cea de-a cincea săptămână de sarcină.

* Acest articol face parte din seria "Jurnal de sarcină", un proiect editorial care îşi propune să le ofere femeilor gravide informaţii complete, documentate şi actualizate, referitoare la fiecare dintre cele 42 de săptămâni de sarcină. "Jurnal de sarcină" este un proiect supervizat de dr. Mirela Popa, medic primar obstetrică-ginecologie, în cadrul Hyperclinicii MedLife Griviţa.

 

Citeşte şi:

Lansăm un nou proiect editorial "Jurnalul de sarcină"

Jurnal de sarcină: săptămâna 1

Jurnal de sarcină: săptămâna 2

Jurnal de sarcină: săptămâna 3

 

* Conţinutul acestei platforme online este furnizat în totalitate de medici specialişti, oferind informaţie corectă, actualizată şi respectând rigorile impuse în domeniul medical. Informaţia furnizată pe acest site nu înlocuieşte controlul medical.5.00
Nu existã discuţii pentru acest articol
Completeazã forumularul de mai jos
PARTENERI
PharmaLife DermaLife Weleda Baby Chicco Micolino Medlife Litera Mica Editura Litera