Loghează-te sau Înregistrează-te
sau
Ţi-ai uitat parola? Click aici
Recuperează-ţi parola
Felicitari!
Te-ai inregistrat cu succes!
Un email a fost trimis catre adresa dvs.

Jurnal de sarcinã: sãptãmâna 10

Începe perioada fetală!

Spre sfârşitul săptămânii fătul ajunge la lungimea de 41 de mm şi la greutatea de 5 grame.


La începutul acestei perioade capul reprezintă o jumătate din lungimea fătului pentru ca, la termen, să reprezinte o pătrime din lungimea corpului.


Faţa începe să capete formă şi aspect uman,  iar gura, ochii poziţionaţi lângă linia mediană a feţei, fosele nazale primitive, urechile externe, capătă trăsături evidente. Tot în această perioadă încep să se distingă membrele superioare şi inferioare, dar care încă sunt scurte.

 

Diagnosticul prenatal

Anomaliile congenitale afectează aproximativ 2% dintre nou-născuţi şi sunt responsabile pentru 21% din cazurile de moarte perinatală şi infantilă. De asemenea ele pot fi cauza dizabilităţilor şi morbidităţii crescute, care apar de-a lungul  vieţii.
Deşi unele sarcini sunt incluse in grupul de risc crescut, cum se întâmplă în cazul mamelor cu diabet zaharat de tip I sau celor cu un făt afectat în antecedente, majoritatea defectelor congenitale apar neaşteptat la sarcinile care nu sunt complicate.

Identificarea prenatală, în aceste situaţii, poate fi de folos în mai multe moduri:
- pentru stabilirea modului, a perioadei şi a locului de naştere (de exemplu într-o unitate care oferă şi servicii de chirurgie pediatrică);
- pentru pregătirea psihică a părinţilor astfel încât să se asigure că vor face faţă situaţiei;
- pentru monitorizarea particulară a fătului;
- pentru a le oferi părinţilor posibilitatea încheierii sarcinii, în cazurile cu anomalii severe.


Ştiaţi că...


De la 9 săptămâni şi până la 20 de săptămâni lungimea craniocaudală (din cap până în picioare) creşte de aproximativ 4 ori, iar de la 20 de săptămâni şi până la termen lungimea fătului se dublează.

 

INVITAŢIE

Pentru a vă oferi informaţii cât mai apropiate de ceea ce vă interesează să aflaţi despre următoarea săptămână de sarcină (săptămâna a 11-a), vă invităm să lăsaţi un comentariu acestui articol, în care să ne spuneţi căror întrebări doriţi ca medicii Infomaterna să vă răspundă. Întrebările trebuie să fie strict legate de cea de-a 11-a săptămână de sarcină.

* Acest articol face parte din seria "Jurnal de sarcină", un proiect editorial care îşi propune să le ofere femeilor gravide informaţii complete, documentate şi actualizate, referitoare la fiecare dintre cele 42 de săptămâni de sarcină. "Jurnal de sarcină" este un proiect supervizat de dr. Mirela Popa, medic primar obstetrică-ginecologie, în cadrul Hyperclinicii MedLife Griviţa.

 

Citeşte şi:

Lansăm un nou proiect editorial "Jurnalul de sarcină"

Jurnal de sarcină: săptămâna 1

Jurnal de sarcină: săptămâna 2

Jurnal de sarcină: săptămâna 3

Jurnal de sarcină: săptămâna 4

Jurnal de sarcină: săptămâna 5

Jurnal de sarcină: săptămâna 6

Jurnal de sarcină: săptămâna 7

Jurnal de sarcină: săptămâna 8

Jurnal de sarcină: săptămâna 9

 

* Conţinutul acestei platforme online este furnizat în totalitate de medici specialişti, oferind informaţie corectă, actualizată şi respectând rigorile impuse în domeniul medical. Informaţia furnizată pe acest site nu înlocuieşte controlul medical.0.00
Nu existã discuţii pentru acest articol
Completeazã forumularul de mai jos
PARTENERI
PharmaLife Micolino Chicco Litera Mica Medlife Editura Litera Weleda Baby DermaLife