Loghează-te sau Înregistrează-te
sau
Ţi-ai uitat parola? Click aici
Recuperează-ţi parola
Felicitari!
Te-ai inregistrat cu succes!
Un email a fost trimis catre adresa dvs.

Jurnal de sarcinã: sãptãmâna 3

Cea de-a treia săptămână este caracterizată prin apariţia liniei primitive care, la capătul cranial, se rotunjeşte devenind nodul primitiv. Odată cu apariţia acestor structuri, embrionul devine polarizat şi putem vorbim despre partea cranială, caudală, partea dreaptă şi stângă.

La nivelul viitoarei placente, vilozităţile coriale primare (formate pe parcursul primei săptămâni în interiorul citotrofoblastului) se transformă în vilozităţi coriale secundare, respectiv terţiare. Vilozităţile coriale proliferează rapid în timpul acestei săptămâni pentru a furniza suficienţi nutrienţi şi oxigen din ţesuturile materne. Mai târziu, aceste vilozităţi timpurii devin vilozităţi coriale fetale, care ajung în spaţiul intervilos placentar unde vor fi scăldate de sângele matern circulant.

 

Alimentaţia mamei în timpul sarcinii

Alimentaţia unei femei înainte şi în timpul sarcinii influenţează nu numai creşterea şi dezvoltarea propriului copil, ci poate influenţa apariţia unor malformaţii sau a retardului mintal, în situaţia în care există deficienţe de minerale sau de vitamine, precum iodul, acidul folic. De asemenea, nici aportul excesiv de vitamina A nu trebuie neglijat deoarece poate influenţa evoluţia sarcinii. Prin urmare, administrarea de acid folic preconcepţional, dar şi în timpul sarcinii va ajuta femeia să reducă cu 75% riscul de a se produce defecte de tub neural.

Important de ştiut înainte şi în sarcină

Femeile subponderale (cu greutatea sub 45 kg) trebuie încurajate să mai crească în greutate înainte de a rămâne însărcinate, deoarece există riscul de a naşte copii cu o greutate foarte mică.

Femeilor supraponderale, pe de altă parte, li se recomandă scăderea în greutate înainte de a rămâne însărcinate, deoarece obezitatea maternă este asociată cu fertilitatea scăzută. De asemenea, femeile supraponderale au risc crescut de diabet gestaţional, hipertensiune arterială indusă de sarcină, preeclampsie, macrosomie fetală, moarte fetală intrauterină, naştere prin cezariană şi dificultăţi în alăptare.

 

INVITAŢIE

Pentru a vă oferi informaţii cât mai apropiate de ceea ce vă interesează să aflaţi despre următoarea săptămână de sarcină (săptămâna a patra), vă invităm să lăsaţi un comentariu acestui articol, în care să ne spuneţi căror întrebări doriţi ca medicii Infomaterna să vă răspundă. Întrebările trebuie să fie strict legate de cea de-a patra săptămână de sarcină.

* Acest articol face parte din seria "Jurnal de sarcină", un proiect editorial care îşi propune să le ofere femeilor gravide informaţii complete, documentate şi actualizate, referitoare la fiecare dintre cele 42 de săptămâni de sarcină. "Jurnal de sarcină" este un proiect supervizat de dr. Mirela Popa, medic primar obstetrică-ginecologie, în cadrul Hyperclinicii MedLife Griviţa.

 

Citeşte şi:

Lansăm un nou proiect editorial "Jurnalul de sarcină"

Jurnal de sarcină: săptămâna 1

Jurnal de sarcină: săptămâna 2

 

* Conţinutul acestei platforme online este furnizat în totalitate de medici specialişti, oferind informaţie corectă, actualizată şi respectând rigorile impuse în domeniul medical. Informaţia furnizată pe acest site nu înlocuieşte controlul medical.5.00
Nu existã discuţii pentru acest articol
Completeazã forumularul de mai jos
PARTENERI
Micolino Medlife Litera Mica Weleda Baby PharmaLife Editura Litera DermaLife Chicco