Loghează-te sau Înregistrează-te
sau
Ţi-ai uitat parola? Click aici
Recuperează-ţi parola
Felicitari!
Te-ai inregistrat cu succes!
Un email a fost trimis catre adresa dvs.

Jurnal de sarcinã: sãptãmâna 6

Sunteți deja în perioada embrionară, iar confirmarea sarcinii se face cu ajutorul ecografiei. Embrionul de aproximativ 4 mm poate fi vizualizat cu ajutorul ecografiei transvaginale. Tot acum poate fi urmărită și activitatea cardiacă a embrionului, având pulsații de aproximativ 110 bătăi pe minut.

 

Ce analize trebuie să fac în această perioadă?

Săptămâna a șasea face parte din trimestrul I de sarcină, perioadă în care sunt recomandate următoarele investigații și analize:

  • Hemoleucograma, grup sanguin, Rh
  • VDRL, HIV, TGP, TGO , uree, creatinina, glicemie
  • Examen sumar de urina; urocultura
  • AgHBs, Ac antiHVC
  • Ac antiListeria/Toxoplasma/CMV/Rubella/Herpes tip 2
  • Test Papanicolau/cultura din col/examen de secretie vaginala
  • Screening chlamidia/micoplasma-ureaplasma

Frecvența consultațiilor la medic în această perioadă este :

  • Lunar  până la 28 de săptămâni
  • De două ori pe săptămână până la 36 de săptămână
  • Săptămânal până la termen

Ce obiceiuri sunt de evitat în timpul sarcinii?

 

Cafeaua

Cafeina este prezenta în cafea, ceai, cola, ciocolată, iar consumată în exces poate conduce către un risc crescut de avort sponan sau greutate mică a copilului, la naștere. Un consum moderat de cafeină pe zi (sub 200 mg pe zi, echivalentul a două cești) este permis.

Alcoolul traversează placenta și este considerat teratogen. Avortul spontan este de două ori mai frecvent la persoanele care consumă alcool în cantități moderate (mai mult de 30 de ml. de două ori pe săptămână) și de patru ori mai frecvent la femeile care îl consumă în cantități mari (1-5 băuturi alcoolice pe zi, patru zile pe săptămână).

Sindromul fetal alcoolic este caracterizat prin greutate și lungime mică la naștere, circumferința craniană scăzută, anomalii congenitale și deficiențe intelectuale, anomalii faciale.

Deoarece nu este cunoscută cantitatea minimă de alcool care nu poate afecta fătul, este de preferat ca femeile să evite consumul de alcool în timpul sarcinii.

Fumatul în timpul sarcinii are efecte negative asupra dezvoltării fetale: naștere prematură, greutate mică la naștere. Este necesară încurajarea și susținerea femeii însărcinate în efortul de a renunța la fumat. Oprirea fumatului la orice vârstă de sarcină este benefică.

* Conţinutul acestei platforme online este furnizat în totalitate de medici specialişti, oferind informaţie corectă, actualizată şi respectând rigorile impuse în domeniul medical. Informaţia furnizată pe acest site nu înlocuieşte controlul medical.0.00
Nu existã discuţii pentru acest articol
Completeazã forumularul de mai jos
PARTENERI
Medlife Litera Mica PharmaLife Editura Litera Chicco Weleda Baby Micolino DermaLife