Loghează-te sau Înregistrează-te
sau
Ţi-ai uitat parola? Click aici
Recuperează-ţi parola
Felicitari!
Te-ai inregistrat cu succes!
Un email a fost trimis catre adresa dvs.

Jurnal de sarcinã: sãptãmâna 9

 

Săptămâna a noua de sarcină este ultima din perioada embrionară. În această etapă embrionul creşte de la 23mm la 30mm şi capătă mişcări globale care se pot observa în timpul unei examinări ecografice.

 

Modificări ale pielii în sarcină
Sarcina produce numeroase modificări fiziologice la nivelul pielii, printre care şi hiperpigmentarea, care apare mai frecvent la nivelul areolelor mamare, regiunii anale, a părţii interne a coapselor şi la nivelul liniei negre (linia care apare pe peretele abdominal dintre ombilic şi simfiza pubiană).

Melasma sau cloasma este o pată hiperpigmentată care apare la nivelul feţei, în special în zona centrală, la femeile cu părul şi pielea mai  închise la culoare.

„Păianjenii” vasculari apar la aproximativ 67% dintre gravide şi sunt vizibili pe gât, pe faţă, pe braţe. Acest simptom e cauzat de nivelul crescut de hormoni estrogeni circulanţi. Majoritatea se estompează după a şaptea săptămână postpartum (după naştere).

Eritemul palmar este comun în sarciă

Vergeturile sunt comune în ultimul trimestru de sarcină, existând şanse mari de a se manifesta la membrii aceleaşi familii. Când se manifestă se observă apariţia lor în timpul lunilor şase sau şapte de sarcină, la nivelul sânilor, braţelor, şoldurilor, feselor, coapselor. Cauza apariţiei lor a fost legată de o combinaţie între întinderea pielii şi nivelurile crescute de corticosteroizi şi estrogeni în sarcină.


ŞTIAŢI CĂ?
În sarcină  modificările fiziologice ale arterelor spiralate (ramuri terminale ale arterelor uterine) permit creşterea de zece ori a fluxului sanguin uterin necesar pentru a satisface nevoile respiratorii şi nutriţionale ale fătului şi ale placentei, diametrul arterelor spiralate  crescând de la 15-20 la 300-500 mm. 

INVITAŢIE

Pentru a vă oferi informaţii cât mai apropiate de ceea ce vă interesează să aflaţi despre următoarea săptămână de sarcină (săptămâna a zecea), vă invităm să lăsaţi un comentariu acestui articol, în care să ne spuneţi căror întrebări doriţi ca medicii Infomaterna să vă răspundă. Întrebările trebuie să fie strict legate de cea de-a zecea săptămână de sarcină.

* Acest articol face parte din seria "Jurnal de sarcină", un proiect editorial care îşi propune să le ofere femeilor gravide informaţii complete, documentate şi actualizate, referitoare la fiecare dintre cele 42 de săptămâni de sarcină. "Jurnal de sarcină" este un proiect supervizat de dr. Mirela Popa, medic primar obstetrică-ginecologie, în cadrul Hyperclinicii MedLife Griviţa.

 

Citeşte şi:

Lansăm un nou proiect editorial "Jurnalul de sarcină"

Jurnal de sarcină: săptămâna 1

Jurnal de sarcină: săptămâna 2

Jurnal de sarcină: săptămâna 3

Jurnal de sarcină: săptămâna 4

Jurnal de sarcină: săptămâna 5

Jurnal de sarcină: săptămâna 6

Jurnal de sarcină: săptămâna 7

Jurnal de sarcină: săptămâna 8

 

* Conţinutul acestei platforme online este furnizat în totalitate de medici specialişti, oferind informaţie corectă, actualizată şi respectând rigorile impuse în domeniul medical. Informaţia furnizată pe acest site nu înlocuieşte controlul medical.0.00
Nu existã discuţii pentru acest articol
Completeazã forumularul de mai jos
PARTENERI
Micolino PharmaLife Editura Litera Medlife DermaLife Litera Mica Chicco Weleda Baby