Loghează-te sau Înregistrează-te
sau
Ţi-ai uitat parola? Click aici
Recuperează-ţi parola
Felicitari!
Te-ai inregistrat cu succes!
Un email a fost trimis catre adresa dvs.

Jurnal de sarcina: saptamana 7

Ce se întâmplă cu copilul în săptămâna a şaptea de sarcină?

 

În această săptămână embrionul înregistrează o creştere explozivă, ajungând de la 10 mm, la începutul săptămânii,  la 15 mm către sfârşitul acesteia. De asemenea, acest interval de timp coincide cu perioada organogenezei pentru creier, cord, ficat, membre, urechi, nas şi ochi.

 

Capul reprezintă aproape jumătate din lungimea embrionului.

 

Bătăile cardiace embrionare sunt în jur de 130 bătăi pe minut, iar cordul capătă aspectul definitiv, cu patru camere (două atrii şi doi ventriculi).

 

În această perioadă  vulnerabilitatea embrionului este maximă, diverşi factori agresivi putând provoca anomalii congenitale majore.

Ce se întâmplă în corpul mamei?

Greutatea totală câştigată în timpul sarcinii de către o femeie sănătoasă care mănâncă fără restricţii şi care se află la prima ei sarcină  ar trebui să fie de aproximativ 12,5 kg.

 

Se considera că, pentru femeile supraponderale, creşterea optimă în greutate este de 7-9 kg pentru femeile normoponderale şi de 14 kg pentru cele subponderale.

 

Creşterea în greutate, de la concepţie şi până la naştere, nu are un traseu liniar. Astfel, o femeie normoponderală sănătoasă se îngraşă foarte puţin în primul trimestru, adică aproximativ 0,65 - 1,1 kg în primele zece săptămâni. În cel de-al doilea trimestru, în schimb, femeia poate lua în greutate în jur de 0,45 kg pe săptămână, în timp ce trimestrul al treilea este marcat de o creştere de 0,36 kg pe săptămână.

 

Scăderea sau stagnarea în greutate, pentru două săptămâni, în trimestrul trei de sarcină nu este ceva neobişnuit.

 

 

INVITAŢIE

Pentru a vă oferi informaţii cât mai apropiate de ceea ce vă interesează să aflaţi despre următoarea săptămână de sarcină (săptămâna a opta), vă invităm să lăsaţi un comentariu acestui articol, în care să ne spuneţi căror întrebări doriţi ca medicii Infomaterna să vă răspundă. Întrebările trebuie să fie strict legate de cea de-a opta săptămână de sarcină.

* Acest articol face parte din seria "Jurnal de sarcină", un proiect editorial care îşi propune să le ofere femeilor gravide informaţii complete, documentate şi actualizate, referitoare la fiecare dintre cele 42 de săptămâni de sarcină. "Jurnal de sarcină" este un proiect supervizat de dr. Mirela Popa, medic primar obstetrică-ginecologie, în cadrul Hyperclinicii MedLife Griviţa.

 

Citeşte şi:

Lansăm un nou proiect editorial "Jurnalul de sarcină"

Jurnal de sarcină: săptămâna 1

Jurnal de sarcină: săptămâna 2

Jurnal de sarcină: săptămâna 3

Jurnal de sarcină: săptămâna 4

Jurnal de sarcină: săptămâna 5

Jurnal de sarcină: săptămâna 6

* Conţinutul acestei platforme online este furnizat în totalitate de medici specialişti, oferind informaţie corectă, actualizată şi respectând rigorile impuse în domeniul medical. Informaţia furnizată pe acest site nu înlocuieşte controlul medical.0.00
Nu existã discuţii pentru acest articol
Completeazã forumularul de mai jos
PARTENERI
Editura Litera PharmaLife Micolino Medlife Litera Mica Chicco Weleda Baby DermaLife