Loghează-te sau Înregistrează-te
sau
Ţi-ai uitat parola? Click aici
Recuperează-ţi parola
Felicitari!
Te-ai inregistrat cu succes!
Un email a fost trimis catre adresa dvs.

MS: Virusul gripal identificat din 2011 pânã în prezent aparține grupei de viruși gripali sezonieri

Virusul gripal identificat din anul 2011 și până în prezent face parte din grupa de viruși gripali sezonieri, a precizat Ministerul Sănătății într-un comunicat de presă.

 

"Având în vedere faptul că mai multe instituții mass-media au transmis informații privind două decese confirmate cu gripă porcină, MS transmite mai jos informările primite de la INSP cu privire la cele două cazuri. Menționăm faptul că începând cu anul 2011, până în prezent, virusul identificat face parte din grupa de viruși gripali sezonieri", susține MS.

Potrivit unei informări a Institutului Național de Sănătate Publică privind cele două decese confirmate cu virus gripal A(H1)pdm09, femeia în vârstă de 50 ani, din județul Mureș, a avut obezitate și diabet zaharat tip II și a avut cauză de deces insuficiență respiratorie acută, insuficiență renală acută, bronhopneumonie, gripă.

Boala în acest caz a debutat pe data de 19 ianuarie, persoana fiind internată abia pe 24 ianuarie la SCJ Mureș — Secția Boli infecțioase I, apoi transferată în Secția ATI, pe 27 ianuarie.

 

Femeia în cauză a fost ventilată mecanic și a primit tratament antiviral în perioada 24 ianuarie — 1 februarie (data decesului).

"Proba recoltată — secreție naso-faringiană — a fost trimisă de către DSPJ pentru diagnosticul virologic, pe data de 28 ianuarie 2014, la INCDMI Cantacuzino. DSPJ — Compartimentul de Epidemiologie a primit rezultatul pe data de 30 ianuarie ora 15,02: pozitiv virus gripal tip A(H1)pdm09. Conform DSP Mureș, pacienta nu fusese vaccinată antigripal (nu s-a prezentat la medicul de familie pentru vaccinare, deși fusese informată de acesta). Nu a fost identificat contact cu un caz confirmat cu virus gripal. Contacții pacientei, identificați în cursul investigației epidemiologice efectuate de DSPJ, sunt supravegheați clinic de medicul de familie. Până în prezent nu au fost comunicate cazuri secundare", precizează INSP.

Potrivit sursei citate, bolnava a fost izolată pe tot parcursul spitalizării, s-au respectat precauțiunile universale și s-a efectuat dezinfecție terminală după transfer.

În ceea ce privește bărbatul de 45 de ani din Galați care a decedat, acesta era cunoscut cu obezitate gr.III, diabet zaharat tip II, hepatită cronică, în acest caz boala debutând pe data de 24 ianuarie.

 

"A fost internat în Spitalul de Boli infecțioase Galați pe data de 28 ianuarie și transferat la SJU Galați-Secția ATI pe data de 29 ianuarie. A fost ventilat mecanic. Pacientul a primit tratament antiviral în perioada 29 ianuarie — 1 februarie. Decesul s-a produs pe data de 1 februarie cu diagnosticul: insuficiență cardio-renală, infarct miocardic acut posterior ventricular stâng, nefropatie diabetică. În 3 februarie s-a confirmat de Institutul Cantacuzino București cu infecție gripală cu virus A(H1)pdm09. În opinia noastră, infecția gripală a agravat patologia de bază", susține INSP.

 

Pacientul nu fusese vaccinat antigripal (contraindicat medical din cauza unei polialergii) și nu a fost identificat contact cu un caz confirmat cu virus gripal.

 

De asemenea, contacții pacientului, identificați în cursul investigației epidemiologice efectuate de DSPJ, sunt supravegheați clinic de medicul de familie, până în prezent nefiind comunicate cazuri secundare.

 

Sursa: Agerpres
0.00
Nu existã discuţii pentru acest articol
Completeazã forumularul de mai jos
PARTENERI
Chicco Medlife Editura Litera Weleda Baby PharmaLife Micolino DermaLife Litera Mica