Loghează-te sau Înregistrează-te
sau
Ţi-ai uitat parola? Click aici
Recuperează-ţi parola
Felicitari!
Te-ai inregistrat cu succes!
Un email a fost trimis catre adresa dvs.

Masajul bebelusului (partea I)

 

 

 

 

 

 

Prima perioadă din viaţa bebeluşului este esenţială pentru stabilirea bioritmului acestuia. Somnul şi alăptatul sunt elemente de bază în desfăşurarea procesului de creştere. Cu toţii aţi observat că masajul are un rol liniştitor pentru copil şi contribuie la relaxarea acestuia. Dar pe lângă aceste beneficii, masajul prezintă mult mai multe avantaje dacă este efectuat corespunzător. Când se recomandă masajul, cum se realizează acesta şi ce beneficii aduce copilului aflaţi în rândurile de mai jos.

Când putem începe masajul bebeluşului
Masajul manual se face atunci când bebeluşul a împlinit o lună, când corpul lui este destul de puternic să suporte atingerile mâinilor unui adult. Din momentul în care bebeluşul reuşeşte să-şi menţină singur capul şi să se ridice cu ajutorul braţelor, masajul se poate efectua zilnic până la vârsta de un an şi jumătate. În această perioadă, masajul la bebeluşi are acelaşi rol ca şi pentru sportivi: întreţine şi tonifiază musculatura. Făcut regulat, masajul are următoarele efecte:

  • contribuie la creşterea şi dezvoltarea armonioasă a copilului;
  • poate calma durerile colicilor sau poate reduce problemele legate de digestie;
  • îmbunătăţeşte circulaţia sângelui şi întăreşte sistemul imunitar prin punerea în circulaţie a limfei;
  • influenţează pozitiv funcţia senzorială a pielii;
  • reglează somnul;
  • îmbunătăţeşte reacţia la stimulii externi;
  • creşte atenţia şi tonusul cortical;
  • tonifiază musculatura.

Organizarea şedinţei de masaj
    Masajul se face atunci când bebeluşul este vioi şi liniştit. De obicei, se respectă perioada/ora (de la o zi la alta) la care se face masajul. Înainte de a începe manevrele propriu-zise, camera se aeriseşte, iar temperatura ambientală trebuie să fie de 22-24oC. Copilul se aşază pe o masă de înfăşat potrivită înălţimii mămicii sau tăticului, peste care se aşterne un prosop moale.
Înainte de a începe masajul, este recomandat să aveţi mâinile curate şi să vă scoateţi bijuteriile. Este bine ca starea de spirit a mămicii sau a tăticului să fie bună. Agitaţia, nervozitatea sau graba vor fi simţite de bebeluş, care va reacţiona în consecinţă. S-a constatat că mirosul şi atingerea sunt principalele modalităţi de comunicare între mamă şi bebeluş în primele săptămâni de viaţă.
 

Este indicat ca bebeluşul să mănânce cu 30 de minute înainte de masaj şi la 40 de minute după, pentru a se evita disconfortul creat de un posibil reflux gastric, dar şi o tulburare de digestie şi absorbţie a substanţelor nutritive. Mişcările sunt blânde, pentru a nu irita pielea extrem de sensibilă şi scheletul fragil al bebeluşului. Dacă bebeluşul este capricios, masajul trebuie oprit până când acesta se va linişti. Nu este indicat ca micuţul să asocieze masajul cu un disconfort, pentru că, la următoarea şedinţă, copilul îl poate percepe ca pe o sursă de disconfort şi se va nelinişti de la primele manevre.

Este recomandat să folosiţi uleiul de migdale, deoarece acesta este compatibil cu ph-ul pielii bebeluşului şi are consistenţa optimă. Efectele uleiului de migdale sunt hidratarea, calmarea şi relaxarea. Uleiul se pune în palme, nu direct pe pielea bebeluşului. Acesta se încălzeşte mai întâi, abia apoi se aplică pe piele prin mişcări de netezire. Înainte de masajul propriu-zis, este bine să se execute câteva mobilizări pasive de flexie/extensie a membrelor superioare şi inferioare, pentru detensionare, dar şi pentru stabilirea contactului vizual cu bebeluşul.

Cu ce părţi ale corpului trebuie să începeţi masajul
Ordinea segmentelor vizate în masaj este umătoarea: picioare, braţe, burtică, piept-umeri, faţa şi lateralele coloanei vertebrale. Se ocoleşte zona capului, pentru a evita fontanelele care se închid complet în jurul vârstei de 2 ani.
 

* Conţinutul acestei platforme online este furnizat în totalitate de medici specialişti, oferind informaţie corectă, actualizată şi respectând rigorile impuse în domeniul medical. Informaţia furnizată pe acest site nu înlocuieşte controlul medical.0.00
Nu existã discuţii pentru acest articol
Completeazã forumularul de mai jos
PARTENERI
Medlife Micolino Editura Litera Litera Mica Chicco PharmaLife Weleda Baby DermaLife