Loghează-te sau Înregistrează-te
sau
Ţi-ai uitat parola? Click aici
Recuperează-ţi parola
Felicitari!
Te-ai inregistrat cu succes!
Un email a fost trimis catre adresa dvs.

Medicamentele în sarcinã

Ideal ar fi ca în cursul sarcinii să nu folosim niciun medicament, cu excepția acidului folic în primele 3 luni şi a vitaminelor speciale pentru sarcină în trimestrele II şi III.

Comentează acest subiect pe Forumul InfoMaterna sau Întreabă specialistul nostru şi vei primi un răspuns în 24 de ore.

Totuşi, sunt situaţii care pot obliga femeile însărcinate să recurgă la tratamentul medicamentos:

1. Cele mai frecvente situații sunt:
• greaţă, vărsături, în special în trimestrul I
• răceală şi gripă
• dureri de cap, spate, măsea etc.
• febră
• infecţii urinare

2. boli cronice, preexistente sarcinii, care necesită tratament şi pe parcursul sarcinii:
• hipertensiune arterială
• astm bronşic
• hiper/hipotiroidie

Menţionăm că necesitatea folosirii medicamentelor pe parcursul sarcinii este stabilită numai de către medicul specialist.
Se pune întrebarea: ce medicamente putem folosi astfel încât să nu afecteze copilul şi bunul curs al sarcinii?
Pentru a răspunde la această întrebare ar trebui să ştim că niciun medicament nu conferă siguranţă 100% în privinţa riscurilor sarcinii.

“Siguranţa” medicamentelor se stabileşte de obicei prin studii pe animale. Dacă medicamentele afectează sarcina în cazul animalelor, se presupune că ar afecta şi-n cazul oamenilor. Studiile efectelor medicamentelor pe om sunt mult mai rare. Studiile pe gravide probabil ca sunt foarte rare. Care gravidă ar fi de acord să testeze efectele unui medicament pe bebeluşul său?

Pentru multe medicamente nu există studii sau acestea au rezultate contradictorii.

Medicamentele pot fi împărţite în câteva categorii:

1. permise în sarcină ( “sigure”)
2. cu risc potenţial de a afecta sarcina ( “cu rezerve”)
3. periculoase, nepermise sau cu risc dovedit

Efectul medicamentelor depinde de tipul de medicamente, cantitatea, durata tratamentului şi trimestrul de sarcină.

Efectele negative ale medicamentelor pot fi:
• pierderea sarcinii
• afectarea produsului de concepţie (embrion, făt = copil) efect toxic sau defecte congenitale
• afectarea circulaţiei la nivelul placentei. Astfel poate scădea cantitatea de substanţe nutritive şi de oxigen care revin prin placentă şi cordon ombilical către făt ( făt “nemâncat”, “neoxigenat”) . Perioada cea mai periculoasă privind defectele congenitale ale copilului o reprezintă trimestrul I (până în săptămânile 13-14 ). În această perioadă are loc formarea sistemelor şi organelor copilului, motiv pentru care nu ar trebui să folosim deloc medicamente.

1. Exemple de medicamente permise:
• din categoria antibiotice: Peniciline ( Penicilina, Amoxicilina, Augmentin), Cefalosporine (zinnat), Eritromicina
• paracetamol – pentru febră şi dureri
• antiacide ( Maalox)
• insulina – pentru diabet zaharat
• heparina

2. Medicamente folosite cu precauţie – se stabileşte de către medic dacă beneficiile pentru mamă şi copil sunt mai mari decât riscul posibil de a produce malformaţii. Dacă femeia suferă de o boală cronică (diabet zaharat, hipertensiune arterială, astm, hiper/hipotiroidie) tratamentul pentru acestea trebuie să continue şi în timpul sarcinii. În astfel de cazuri se ajustează dozele, adică dacă medicamentul prezintă risc potențial se folosesc dozele minime necesare sau se înlocuiesc cu alte medicamente fără risc. De exemplu:
• În hipertiroidie se continuă tratamentul şi pe parcursul sarcinii, dar se folosesc dozele cele mai mici necesare pentru a controla boala, deoarece dozele mari pot da hipotiroidie fătului
• În cazul diabetului zaharat tratat cu medicamente pe cale orală, în timpul sarcinii acestea se înlocuiesc cu insulină, care este sigură pentru copil.
• În cazul hipertensiunii arteriale a mamei se înlocuiesc medicamentele folosite cu alfametil dopa, mai sigură pentru copil.
• În cazul unor boli imunologice cum ar fi lupusul, se poate folosi aspirina, dar în doze mici. Referitor la aspirină, aceasta se poate folosi ocazional în doze mici pe parcursul sarcinii. Uneori este indicată pe tot parcursul sarcinii pentru prevenirea preeclampsiei (boală specifică sarcinii asociata cu hipertensiunea, care se poate agrava prin apariţia convulsiilor, chiar a morţii fătului şi a mamei). Dozele mari de aspirină pot duce la hemoragii ale mamei şi fătului după naştere, la insuficienta creştere a fătului în uter, chiar la moartea bebeluşului.

3. Medicamente nepermise :
• din categoria antibiotice:
o tetraciclina- provoacă defecţiuni ale dinţilor şi oaselor copilului
o gentamicina, streptomicina - toxic pentru ureche şi rinichi
o cloramfenicol, ciprofloxacina
• diuretice, antiepileptice, anticoagulante orale, antidiabetice orale, antidepresive
• antiinflamatoare ( medicamente folosite pentru durere, răceală, febră).Unul dintre cele mai folosite antiinflamatoare este Nurofenul. Atenţie !!! Nu trebuie folosit în timpul primului trimestru, iar în trimestrele II şi III numai la indicaţia medicului, în cantităţi mici, un timp scurt. Nurofenul folosit în ultimul trimestru poate provoca un defect la nivelul inimii copilului.
• vitaminele de uz general pot conţine cantităţi mari de vitamina A, doze nepermise în sarcină, care pot afecta dezvoltarea fătului. Nu folosiţi în sarcină decât vitaminele speciale – prenatale.

O altă discuţie ar fi cea despre vaccinarea în sarcină. Nu se folosesc vaccinuri în sarcină decât în situaţii excepționale, care pot pune sarcina în pericol. Vaccinuri oarecum permise în aceste situaţii sunt V. Antigripal şi V.Antitetanic.

Din cele mai sus menționate reiese că ar fi bine ca în cursul sarcinii să nu folosim medicamente, acestea neavând o siguranţă garantată. Astfel, pentru a evita medicamentele suntem tentate să folosim produse pe bază de plante. Atenţie: plantele medicinale sunt medicamente! Unele pot provoca avort sau defecte congenitale ale copiilor. Plantele permise în timpul sarcinii sunt: tei, sunătoare, salcâm, coada şoricelului.

În concluzie, medicamentele în sarcină se folosesc numai dacă sunt absolut necesare şi numai la indicaţia medicului specialist ( medic ginecolog).

 * Conţinutul acestei platforme online este furnizat în totalitate de medici specialişti, oferind informaţie corectă, actualizată şi respectând rigorile impuse în domeniul medical. Informaţia furnizată pe acest site nu înlocuieşte controlul medical.

* Conţinutul acestei platforme online este furnizat în totalitate de medici specialişti, oferind informaţie corectă, actualizată şi respectând rigorile impuse în domeniul medical. Informaţia furnizată pe acest site nu înlocuieşte controlul medical.5.00
3 discutii:
Completeazã forumularul de mai jos
pot efectua o radiografie dentara? sunt insarcinata in 17 saptamani. va multumesc
c b
16 februarie 2014
,.O altă discuţie ar fi cea despre vaccinarea în sarcină. Nu se folosesc vaccinuri în sarcină decât în situaţii excepționale, care pot pune sarcina în pericol. Vaccinuri oarecum permise în aceste situaţii sunt V. Antigripal şi V.Antitetanic. - See more at: http://www.infomaterna.ro/Medicamentele-in-sarcin-227/167/articol.html#sthash.joFVsWnz.dpuf,, Din text reiese ca aceste 2 vaccinuri ar fi oarecum permise si atunci avand in vedere ca informatiile pe care le citati sustineti ca sunt furnizate de medici specialisti, cum explicati ca oficial in programele de vaccinari ale MS ,gravidele sunt categoria cu indicatia principala la aceste 2 vaccinari. Cu astfel de mesaje induceti o neincredere in randul gravidelor si atunci eu ca medic de familie nu ma mir ca multe gravide au suspiciuni.
Hoble
16 februarie 2014
Buna ziua am facut un rmn cervical cu substanta de contrast nestiind ca sunt insarcinata.ce este de facut,care sunt riscurile?as vrea sa pastrez copilul.va rog sa-mi raspundeti.multumesc
stoica m
22 aprilie 2014
PARTENERI
Chicco Litera Mica PharmaLife Micolino Editura Litera Medlife Weleda Baby DermaLife