Nu alăptez pentru că nu am lapte.
Toate mamele pot alăpta dacă au informaţiile corecte şi dacă sunt sprijinite de familie, comunitate, dar şi personalul medical. Primele două săptamâni de lactaţie sunt cruciale pentru succesul alăptării. Nou-născutul trebuie aşezat la pieptul mamei, piele pe piele, imediat după naştere, când copilul este încă activ şi are un reflex puternic format pentru supt.
Căldura corpului mamei îi asigură conforul termic şi, în acelaşi timp, creşte producţia de hormoni care se formează în corpul mamei la atingerea copilului (prolactina şi oxitocina). Concentraţia mare a acestor hormoni contribuie la expulzarea placentei şi la menţinerea lactaţiei pe o perioadă mai lungă de timp.
Dacă nu este deranjat, copilul începe să se "caţere" după un timp spre sânul mamei, fiind atras de mirosul areolelei mamare, miros pe care îl recunoaşte încă din viaţa intrauterină. Din acest moment, nou-născutul va începe să sugă corect.
Dacă bebeluşul plânge, înseamnă că nu am suficient lapte.
Fals. După 2 ore de la naştere, copilul este somnoros. Această perioada durează 2 – 4 ore la unii copii, iar la alţii chiar mai mult (24 ore). În cazul în care nou-născutul nu se trezeşte în timpul menţionat, colostrul trebuie muls şi administrat bebeluşului la trezire, cu linguriţa, seringa sau cana.
După acest moment, urmează perioada de „reactivitate” (Brazelton), când copilul se trezeşte şi doreşte să sugă frecvent (la o oră sau o oră şi jumătate). Chiar dacă mama are lapte (colostru) puţin, acesta este de ajuns pentru nou-născut, în condiţiile în care copilul suge frecvent (8-12 ori pe zi). Primele tentative de a suge pot fi fără succes, însă nu trebuie să vă îngrijoraţi, pentru că nou-născutul are suficiente rezerve energetice în prima zi de viaţă.
Plânsul frecvent după primele 24 de ore, mai ales în cursul serii, este normal. Dar dacă mama va aşeza copilul la sânul ei, de fiecare dată când acesta plânge, cel mic va beneficia de efectele miraculoase ale colostrului, efecte care pot fi imunologice şi care pot stimula digestia.
Sfârcurile trebuie pregătite încă din timpul sarcinii
Fals. Mameloanele nu trebuie pregătite din timpul sarcinii, pentru a nu fi răni la supt. Cercetările au arătat că nu este nevoie de o pregătire prealabilă a mameloanelor, ci este necesară evitarea spălării cu săpun. Mai mult, orice stimulare a sânilor poate provoca contracţii si o naştere prematură.
Suptul la sânul mamei provoacă dureri.
Fals. Suptul nu trebuie să provoace dureri. Dacă se întâmplă, totuşi, să simţiţi dureri, înseamnă că mamelonul este rănit. Dacă veţi aşeza copilul în mod corect la sân, el poate sta acolo atât cât doreşte, fără să simţiţi că vă dor mameloanele. În schimb, întreruperea suptului înainte ca nou-născutul să dea drumul sânului, poate provoca răni, dacă nu introduceţi, cu grijă, un deget în guriţa copilului.
Laptele meu este prea slab sau nu este bun.
Fals. Fiecare mamă are laptele adecvat copilului ei! Nu există lapte slab. Laptele matur este mai subţire sau alb-albastru, faţă de primul lapte (colostru – care de culoare portocaliu – gălbui), dar are toate substanţele nutritive si imunologice necesare pentru copil.
Sânii sunt goi după alăptare. Nu mai am lapte suficient.
Fals. Producţia de lapte este un proces continuu, astfel că o proaspătă mămică nu va rămâne fără lapte pe parcursul alăptării. Mai mult decât atât, nou-născutul nu suge, de obicei, mai mult de 60-80% din laptele disponobil.