Loghează-te sau Înregistrează-te
sau
Ţi-ai uitat parola? Click aici
Recuperează-ţi parola
Felicitari!
Te-ai inregistrat cu succes!
Un email a fost trimis catre adresa dvs.

Parul in sarcina si dupa nastere

 

Aspectul părului este influenţat în timpul sarcinii, dar şi după, de modificările hormonale ce se produc în aceste perioade.
Părul creşte în cicluri repetitive, cu faze distincte. În faza de creştere propriu-zisă (anagenă) se află aproape 85-90% dintre firele de păr, în orice moment şi în acelaşi timp, când vorbim de un păr sănătos, iar aceasta durează în medie 2-6 ani. Aproape 10-15% dintre firele de păr sunt în faza de repaus (telogenă) cu durata de 2-3 luni, timp în care firul de păr nu creşte, dar rămâne ataşat foliculului pilos. La sfârşitul acestei etape, vechiul fir de păr cade, permiţând noului fir de păr să crească din acelaşi folicul, reluând ciclul de la capăt.

Nivelul ridicat al estrogenilor pe perioada sarcinii prelungeşte faza anagenă a creşterii părului şi încetineşte faza telogenă (de repaus). Există o scădere a numărului de fire de păr de la 20% la 10% în această fază, astfel încât firul de păr îşi continuă repausul şi întârzie căderea.


Datorită acestei faze de stagnare asociată sarcinii, nu se mai observă o creştere substanţială a părului, aşa încât acesta rămâne la aceeaşi lungime. O femeie pierde în mod normal aproximativ 100 de fire de păr pe zi, însă în sarcină acest proces stagnează şi nu se mai observă păr căzut în exces. Se poate constata o schimbare a texturii părului cu un aspect mai sănătos şi mai strălucitor.

Pentru că pe perioada sarcinii creşterea stagnează, imediat după naştere părul va avea tendinţa să cadă şi să pară mai rar. Această cădere de păr, numită „efluvium post-partum”, face parte din căderile de păr fiziologice şi de cele mai multe ori se remediază spontan în lunile următoare. De fapt se pierde aceeaşi cantitate de păr care ar fi trebuit să cadă în mod normal în decursul ultimului an. În cazul în care această situaţie nu se remediază spontan sau dacă se suspectează o altă cauză decât perioada post-partum pentru căderea părului, este necesar un consult dermatologic pentru a exclude alte condiţii medicale.

Ce măsuri putem lua pentru a avea un par sănătos în timpul sarcinii, dar mai ales după naştere?

  • o dietă bogată în fructe, legume şi carne roşie, pentru a regla deficitul de vitamine, minerale şi aminoacizi (proteine), care protejează firul de păr şi ajută la creşterea lui
  • uscaţi părul natural, evitaţi aparatele de uscat sau de coafat prin care părul este supus la temperaturi ridicate;
  • evitaţi pieptenii care agresează firul de păr, în special când acesta este ud şi fragil şi se poate rupe uşor;
  • evitaţi coafurile care necesită strângerea puternică a părului, care îl pot rupe sau subţia;
  • evitaţi tratamentele capilare agresive, cum este cazul permanentului, al anumitor tipuri de vopsele sau şampoane în exces.


În ceea ce priveşte vopsitul părului, se sugerează ca femeia însărcinată să aştepte măcar trecerea primului trimestru de sarcină, dar după aceea se lasă la aprecierea fiecărei femei. Se recomandă totuşi vopseaua vegetală, din extracte naturale, în locul celei sintetice, cu toate că nu există studii foarte clare în privinţa pericolului pe care îl poate prezenta pentru copil vopsitul părului.

* Conţinutul acestei platforme online este furnizat în totalitate de medici specialişti, oferind informaţie corectă, actualizată şi respectând rigorile impuse în domeniul medical. Informaţia furnizată pe acest site nu înlocuieşte controlul medical.5.00
1 discutii:
Completeazã forumularul de mai jos
Mie a inceput sa-mi cada foarte tare parul dupa nastere. In timpul sarcinii parul era mai sanatos ca oricand, dar dupa nastere probleme au aparut imediat. Pe langa faptul ca imi cade si acum, parul meu este lipsit de vitalitate
FlorinaT
29 martie 2013
PARTENERI
Medlife PharmaLife Editura Litera Litera Mica Weleda Baby Chicco Micolino DermaLife