Loghează-te sau Înregistrează-te
sau
Ţi-ai uitat parola? Click aici
Recuperează-ţi parola
Felicitari!
Te-ai inregistrat cu succes!
Un email a fost trimis catre adresa dvs.

Jurnal de sarcinã: sãptãmâna 1

Sunteţi în prima săptămână de sarcină, cu toate că, probabil, încă nu aţi aflat acest lucru. Primele schimbări încep încă din această perioadă, astfel că este bine să cunoaşteţi ce transformări au loc în interiorul corpului dumneavoastră, pentru a şti cum să le întâmpinaţi.
 

Ce se întâmplă în corpul meu?

În primul rând, în trompa uterină a avut loc fertilizarea, la o durată de câteva minute sau, cel mult, câteva ore de la ovulaţie. Din moment ce sarcina a fost posibilă, înseamnă că spermatozoidul era deja prezent în trompa uterină, în momentul ovulaţiei. Cele mai multe sarcini sunt obţinute atunci când contactul sexual are loc înainte cu două zile sau chiar în ziua ovulaţiei.


În urma contactului dintre ovocit şi spermatozoid, ia naştere zigotul, din care, prin procese complexe de diviziune ce au loc ulterior, se formează morula.

 

După trei zile, embrionul este format din şase până la 12 celule numite blastomere, care se multiplică, astfel că în ziua a patra el este format din 16 până la 32 de celule.


Embrionul intră în uter în momentul în care devine blastocist. Blastocistul este format dintr-o cavitate internă (numită blastocel), o masă celulară internă (embrioblast) şi o masă celulară externă (trofoblast). Trofoblastul înconjoară atât masa celulară internă, cât şi blastocelul.

 

Spre sfârşitul primei săptămâni are loc implantarea embrionului, moment care duce la dispariţia zonei pellucide sau a zonei ce acoperă trofoblastul. Astfel, trofoblastul invadează endometrul şi este parțial fixat în el. Implantarea propriu-zisă a blastocistului începe în ziua a şaptea şi se termină în ziua a unsprezecea.

Organismul femeii este supus unor importante schimbări în sarcină, deoarece dezvoltarea fătului impune necesităţi crescute.

Pentru a evita eventualele situaţii neplăcute, este bine ca pregătirea pentru sarcină să înceapă înainte de concepţie, deoarece dezvoltarea fătului începe din a treia săptămână de la ultima menstruaţie, iar efectele dăunătoare pot avea loc înainte ca femeia să ştie că este însărcinată.

O stare bună de sănătate înainte de concepţie creşte şansele de a avea o sarcină sănătoasă.


Consilierea în preconcepţie este bine-venită, iar cu această ocazie pot fi descoperiţi factori de risc sau afecţiuni care ar putea influenţa evoluţia viitoarei sarcini.

 

Dicţionar medical:

 

  • ZIGOT: celula care rezultă din fertilizarea ovocitului de către spermatozoid;
  • BLASTOMERE: divizarea zigotului în celule-fiice numite blastomere;
  • MORULA: formaţiune compactă, asemănătoare unei dude, formată din 16 blastomere;
  • BLASTOCIST: după ce morula ajunge în uter, în interiorul acesteia apare o cavitate plină cu lichid, apărând astfel blastocistul;
  • EMBRION: celulele care formează embrionul, grupate sub forma unei mase celulare interne, dau naştere embrionului. Perioada embrionară se întinde până la sfârşitul săptămânii a opta, perioadă în care structurile majore sunt prezente;
  • FETUS: din săptămâna a noua vorbim despre perioada fetală.

INVITAŢIE

 

Pentru a vă oferi informaţii cât mai apropiate de ceea ce vă interesează să aflaţi despre următoarea săptămână de sarcină (săptămâna a doua), vă invităm să lăsaţi un comentariu acestui articol, în care să ne spuneţi căror întrebări doriţi ca medicii Infomaterna să vă răspundă. Întrebările trebuie să fie strict legate de cea de-a doua săptămână de sarcină.

 

* Acest articol face parte din seria "Jurnal de sarcină", un proiect editorial care îşi propune să le ofere femeilor gravide informaţii complete, documentate şi actualizate, referitoare la fiecare dintre cele 42 de săptămâni de sarcină. "Jurnal de sarcină" este un proiect supervizat de dr. Mirela Popa, medic primar obstetrică-ginecologie, în cadrul Hyperclinicii MedLife Griviţa.

 

Citeşte şi:

Jurnal de sarcină: săptămâna 2

Jurnal de sarcină: săptămâna 3

* Conţinutul acestei platforme online este furnizat în totalitate de medici specialişti, oferind informaţie corectă, actualizată şi respectând rigorile impuse în domeniul medical. Informaţia furnizată pe acest site nu înlocuieşte controlul medical.5.00
1 discutii:
Completeazã forumularul de mai jos
Buna ziua. Cu cativa ani in urma am facut o intrerupere de sarcina in saptamana a sasea prin medoda de aspiratie. Ulterior an descoperit ca eu am Rh negativ si sotul meu pozitiv. Intrebarea mea ar fi daca este posibil sa fi dezvoltat andicorpi anti D avand in vedere ca embrionul era asa de mic. Cand se formeaza sangele si Rh-ul?
Georgiana
01 octombrie 2013
PARTENERI
PharmaLife Editura Litera Litera Mica Weleda Baby Micolino DermaLife Chicco Medlife