Conjunctivita este una dintre afecţiunile frecvente la copii vara. Dr. Valentina – Claudia Popescu, medic primar medicină de familie, Spitalul de Pediatrie MedLife, explică ce este conjunctivita, cum se manifestă şi cum poate fi preîntâmpinată, în seria de articole, despre problemele de sănătate la copii pe timpul verii.
CONJUNCTIVITA este o inflamație a conjunctivei, care apare mai frecvent la sugar și la copilul mic, în comparație cu adultul.
Conjunctivita este o boală infecțioasă produsă de virusuri sau de bacterii care sunt transmise copilului mic de către alte persoane prin contact direct (mâini), obiecte (prosoape), tuse, strănut. Este destul de dificil de identificat cine și când a transmis boala, pentru că adulții și copiii mai mari, de obicei, sunt doar purtători sănătoși ai acestor germeni, fărăa avea vreun simptom.
Cum recunoaștem conjunctivita
Conjunctivita se manifestă prin secreții oculare anormale, albe, gălbui sau verzi, uneori umflarea sau înroșirea pleoapelor, senzație de mâncărime oculară (prurit), sensibilitate ușoară la lumină (fotofobie), senzație de corp străin intraocular.
Tratamentul conjunctivitei
Această afecțiune trebuie tratată, obligatoriu, la medic. Tratamentele diferă mult, în funcție de tipul de conjunctivită la copil, iar unele dintre tratamentele pe bază de picături sunt contraindicate vârstelor mici.
Reguli de respectat
- Păstrați cu strictețe igiena mâinilor atunci când interacționați cu copilul,în special când îi administrați tratamentul. Conjunctivita viralăși bacteriană este o boală contagioasă, germenele responsabil se poate transmite de pe mâinile adulților.
- Picăturile sau unguentul ocular necesită administrareîn ambii ochi, chiar dacădoar unul este afectat.
- Secrețiile oculare vor fi curățate cu ser fiziologic.Înainte de administrarea tratamentului, ochii trebuie curățați, obligatoriu,cu ser fiziologic.Nu ștergeți ambii ochi cu același tampon, pentru a nu transfera infecția de la un ochi la altul!
- Sub tratament, conjunctivita trebuie să dea semne de ameliorare încădin primele două zile de când ați început aplicarea de picături sau de unguent. Dacă nu se observăvreo ameliorare în 48 de ore,mergeți la medic.Uneori sunt implicați germeni mai rari, care necesită investigații suplimentare.
- Tratamentul durează 7 zile, chiar dacă simptomele pot dispărea din prima zi de terapie.
- În cazul în care conjunctivita recidivează, este obligatoriu să faceți o cultură din secreția ocularăînainte de a reîncepe administrarea de picături.
- În cazul conjunctivitei virale, copilul este contagios atât timp cât durează simptomele, așadar este necesară izolarea la domiciliu.
Citeşte şi Problemele de sănătate ale copilului vara: insolaţia