Dr. Viviana Iordache, medic specialist dermatologie, coordonatoarea Centrului de Dermatologie Estetică “DermaLife”
Dr. Diana Placintescu, medic primar dermatologie, Clinica de Dermatologie Estetică “DermaLife”
Minunata perioadă a sarcinii determină numeroase modificări fiziologice şi psihologice în organismul femeii. Schimbarea hormonală complexă prin care trece o femeie gravidă îi dă o strălucire aparte, cunoscută ca „pregnancy glow”. Femeia în această perioadă e frumoasă fără să facă vreun efort special.
Totuşi, viaţa în civilizaţie şi obiceiurile anterioare generează o anumită rutină de îngrijire. Dacă despre influenţa fumatului, medicamentelor şi alcoolului în sarcină se discută destul de mult, despre produsele cosmetice recomandate în această perioadă cunoaştem mult mai puţine lucruri.
Trebuie să ştiţi că orice produs aplicat pe piele, păr, dinţi, unghii are potenţial de a fi absorbit în circulaţia sangvină, trecând astfel prin placentă şi ajungând la făt. Deşi este greu să estimăm influenţa pe care o au aceste produse asupra fătului, vă recomandăm să fiţi mai atente la compoziţia produselor cosmetice pe care le folosiţi în această perioadă.
Este recomandat ca viitoarea mămică să folosească creme de protecţie solară fără oxybenzone, pe bază de oxid de titan şi oxid de zinc, din game dermatocosmetice. Aceste produse vor preîntâmpina
apariţia „măştii de sarcină”, melasma (acea pigmentare brună ce se instalează la nivelul pomeţilor, frunţii, bărbiei, mustăţii).
Pentru a reduce cât mai mult riscul apariţiei vergeturilor este obligatoriu ca din al doilea trimestru de sarcină să se maseze conştiincios, de două ori pe zi, abdomenul, coapsele, sânii, cu creme emoliente şi regeneratoare.
Sunt permise (nu neapărat recomandate):
- dacă pacienta dezvoltă acnee de sarcină, produse pe bază de acid azelaic şi eritromicină;
- folosirea ocazională a produselor autobronzante;
- folosirea rujurilor (deşi s-a pus problema că ar conţine plumb, s-a concluzionat că e o cantitate mult prea mică pentru a trece în circulaţie cu excepţia cazului în care rujul este înghiţit);
- epilarea cu ceară – cu condiţia să nu fie dureroasă;
- tratamente de cosmetică facială uşoare – măşti, proceduri de curăţare.
Sunt interzise:
- lacurile de unghii şi produsele de colorare şi fixare a părului care conţin ftalaţi (acestea pot duce la probleme de dezvoltare a organelor genitale la feţii de sex masculin);
- cremele de faţă şi corp care conţin retinoizi (cel mai adesea creme antiîmbătrânire) sau vitamina A în exces;
- orice proceduri fierbinţi sau care presupun acoperirea/înfăşurarea abdomenului).
Orice nelămurire ar fi bine să o clarificaţi cu medicul ginecolog care urmăreşte sarcina sau cu medicul dermatolog.