Loghează-te sau Înregistrează-te
sau
Ţi-ai uitat parola? Click aici
Recuperează-ţi parola
Felicitari!
Te-ai inregistrat cu succes!
Un email a fost trimis catre adresa dvs.

Sanatatea dintilor in timpul sarcinii

 

Dacă credeţi că în perioada sarcinii nu mai interacţionaţi deloc cu medicul stomatolog, să ştiţi că vă înşelaţi sau ar trebui să vă gândiţi de două ori înainte de a sări peste programarea la acest specialist. Sarcina este o perioadă în care trebuie să acordaţi o atenţie sporită dinţilor şi gingiilor dumneavoastră. Sarcina nu strică dinţii în mod automat. Mitul despre „un dinte pierdut pentru fiecare copil” este fals. Dacă aportul de calciu al mamei este neadecvat, oasele ei (nu dinţii) sunt cele care vor furniza necesarul pentru creşterea copilului. Acest deficit de calciu este recuperat după ce încetează alăptarea. Cu toate acestea, în timpul sarcinii, nivelul crescut al hormonilor poate sensibiliza dinţii şi gingiile la atacul bacteriilor, ceea ce face ca riscul infecţiilor dentare să crească.

Îngrijirea dinţilor înainte de sarcină

Sunteţi mai puţin predispusă să aveţi probleme dentare în timpul sarcinii dacă aveţi deja obiceiuri sănătoase legate de igiena orala şi dacă ţineţi cont de următoarele sugestii:

 • periaj dentar de două ori/zi, obligatoriu seara, cu o pastă fluorurată;
 • utilizaţi mijloace suplimentare de igienizare: aţa dentară o dată pe zi, apa de gură;
 • mergeţi în mod regulat la medicul dentist.

Dacă plănuiţi să rămâneţi însărcinată, programaţi-vă la medicul dentist. Este mult mai convenabil şi mai uşor să fie făcute anumite tratamente anterior concepţiei. Dacă totuşi veţi avea nevoie de tratament şi în timpul sarcinii, trebuie să ştiţi că după primul trimestru de sarcină pot fi făcute anumite tratamente care nu prezintă urgenţe.
 

Complicaţii dentare în timpul sarcinii

Sarcina este o perioadă minunată pentru femeia care aşteaptă cu emoţie şi nerăbdare momentul întâlnirii.
Din păcate, câteodată poate deveni o perioadă frustrantă, în special dacă viitoarea mămică suferă din cauza unor probleme dentare. Femeile gravide sunt mai predispuse la complicaţii dentare şi este important ca aceste complicaţii să fie tratate în timp util. În caz contrar, unele probleme dentare pot genera complicaţii în evoluţia sarcinii.
Care ar fi cauzele ce alterează starea de sănătate orală?

Printre cele mai frecvente pot fi:

 • afecţiuni ale gingiilor;
 • vomitatul şi reflexul de vomă în timpul periajului;
 • dorinţa de alimente dulci.

Afecţiuni ale gingiilor

Gingivita de sarcină este cea mai întâlnită problemă dentară în această perioadă, afectând aproape 50% dintre gravide. Gingiile devin inflamate, adică roşii, mărite în volum şi foarte frecvent sângerează la periaj şi la folosirea aţei dentare. Ca toate inflamaţiile gingivale, gingivita de sarcină este cauzată de bacterii (placa bacteriană de pe dinţi şi gingii). Femeile gravide sunt mai predispuse la aceste probleme din cauza nivelului crescut al progesteronului şi estrogenului, hormoni care generează un răspuns diferit la agresiunea bacteriană.


Netratată, gingivita evoluează către parodontită, afectând osul şi fibrele care ţin dinţii în poziţia lor. Consecutiv, sângerarea gingiilor creşte, dinţii se mişcă şi unii chiar se vor pierde. Boala parodontală trebuie diagnosticată corect şi tratată eficient deoarece cercetătorii au găsit o legătură directă între afecţiunile parodontale la femeile gravide şi naşterea prematură cu deficit ponderal. Unele studii au evidenţiat chiar un procent de 18 naşteri premature ce ar putea să fi fost declanşate de boala parodontală. Conform unui alt studiu, tratamentul dentar corespunzător în cazul viitoarelor mame a redus cu aproximativ 70% riscul naşterii premature.
 

Tumora dentară de sarcină


Tumorile de sarcină se pot forma dacă aveţi gingivită sau parodontită cu o localizare predilectă la nivelul limbii, cerului gurii şi al gingiilor. Sunt mai frecvente după primul trimestru, cresc rapid şi de obicei se reduc după naştere. Frecvent pot interfera cu masticaţia şi vorbitul sau pot sângera, situaţii când este necesară îndepărtarea lor chirurgicală.

Vomitatul şi reflexul de vomă la periaj


În timpul sarcinii, din cauza refluxului gastric şi vomitatului asociat greţurilor matinale, dinţii sunt supuşi unui atac al acizilor din stomac. În timp, pot apărea leziuni ale suprafeţei smalţului, crescând astfel riscul de a face carii. Unele sugestii pentru a combate aceste efecte negative ar fi:

1. Nu vă spălaţi pe dinţi imediat după ce aţi vomitat. Când dinţii sunt acoperiţi de acizii din stomac, acţiunea mecanică viguroasă a periuţei poate zgâria suprafaţa smalţului. Este indicat să vă spălaţi la aproximativ o oră după ce aţi vomitat.

2. Clătiţi cu apă normală.

3. Folosiţi o apă de gură fluorurată.

 

Unele gravide relatează declanşarea unui reflex de vomă în momentul spălării dinţilor, în special în zona molarilor. Cu toate acestea, riscaţi să vă apară carii dacă nu vă spălaţi în mod regulat. Puteţi folosi periuţe de dinţi cu capete mici de genul celor indicate pentru copii. E bine să nu vă grăbiţi şi să efectuaţi mişcările într-un ritm lent. Uneori, poate fi mai simplu să faceţi acest periaj dacă închideţi ochii, vă concentraţi asupra respiraţiei sau ascultaţi muzică. Dacă gustul pastei este cel care vă declanşează reflexul, schimbaţi marca sau încercaţi chiar şi pastele de dinţi pentru copii, urmând să reveniţi la o pastă cu concentraţia adecvată după naştere.
 

Dorinţa alimentelor dulci


Dacă în perioada sarcinii doriţi să gustaţi în mod frecvent din prăjiturile dulci şi aromate de casă sau din comerţ, amintiţi-vă că un consum ridicat al acestora ar creşte în mod cert riscul de a face carii. Pentru a nu ajunge în astfel de situaţii, vă recomandăm să optaţi pentru gustările cu un conţinut redus de zahăr. Dacă totuşi nu le puteţi înlocui, este indicat să vă periaţi pe dinţi după ce le consumaţi sau cel puţin clătiţi cu apă de gură.
 

Tratamentele dentare din sarcină


Este foarte important să beneficiaţi de asistenţă stomatologică adecvată în timpul sarcinii. Controale periodice şi o bună igienă dentară acasă pot preveni depunerile de placă bacteriană şi tartru atât pe dinţi, cât şi pe gingii şi pot reduce efectele gingivitei şi parodontitei de sarcină, cât şi riscul apariţiei unor carii noi. Suplimentar, ar mai fi câteva lucruri importante de precizat atunci când este vorba de sănătatea dentară, după cum urmează:
 

Igienizări periodice


Ar trebui să mergeţi la medicul dvs. dentist măcar o dată în timpul sarcinii, pentru a beneficia de o igienizare profesională şi un control de rutină. Programările se fac în mod obişnuit în cel de-al doilea trimestru, după ce copilul şi-a format organele vitale. Cu toate că igienizarea periodică nu prezintă niciun risc în trimestrele 1 sau 3, programarea ei în trimestrul 2 poate reduce orice alt risc posibil pentru copil. Dacă suferiţi de gingivită sau boală parodontală (parodontită), medical dentist vă poate efectua tratamentul necesar în timpul acestor controale periodice.


Infecţii
Dacă aveţi dureri dentare, sau dacă observaţi sânge sau puroi la nivelul gingiilor, trebuie să mergeţi la medicul dentist. Acestea sunt semne de infecţii care pot fi câteodată chiar periculoase în sarcină. Infecţiile cavităţii bucale se pot răspândi în întreg organismul şi pot creşte riscul complicaţiilor în sarcină, inclusiv pierderea sarcinii. Tratamentele cu antibiotice se iau doar în anumite cazuri şi strict după consultarea în prealabil a ambilor medici, obstetrician şi dentist.
 

Urgenţele dentare


Alte urgenţe dentare, cum ar fi un dinte fracturat sau o carie, ar fi bine să fie examinate de medicul dentist. Dar tratamentul se amână de regulă după ce naşteţi, pentru a fi evitata orice complicaţie. Dacă durerea dentară este accentuată sau dacă problema dumneavoastră se poate rezolva rapid şi uşor, medicul dentist vă poate trata în timpul sarcinii. Anestezia locală nu reprezintă o contraindicaţie în sarcină. Anestezia prin infiltraţie trebuie făcuta tot după primul trimestru de sarcină şi doar cu anumite substanţe anestezice. Consultaţi-va cu medicul ce are sub observaţie sarcina înainte să urmaţi orice tratament.

Tratamente dentare ce ar trebui evitate


Anumite tratamente se vor face după naştere. În această categorie se înscriu proceduri legate de cosmetica dentară sau cele legate de albire care pot fi amânate. Dacă aveţi nevoie de tratamente de canal sau alte manevre mai ample, încercaţi să le temporizaţi, dacă nu aveţi o durere acută de intensitate ridicată.


Tot în această categorie se înscriu şi radiografiile. Deşi acestea supun organismul unei radieri minime este mai bine pentru sarcină ca radiografiile să fie evitate sau efectuate doar în cazuri absolut necesare.
 

Igiena dentară acasă


Cel mai eficient mod de a vă asigura o dantură sănătoasă este să aveţi o rutină dentară sănătoasă acasă:

 • spălaţi-vă de două ori/zi, cu o pastă cu fluor, clătiţi cu apă de gură şi folosiţi aţa dentară o dată pe zi;
 • evitaţi o dietă bogată în zahăr;
 • încercaţi să mâncaţi alimente cu un conţinut crescut de vitamina B12 şi vitamina C deoarece sunt importante atât pentru gingii, cât şi pentru dinţi;
 • suplimentaţi, după consultul cu medicul curant, cantitatea de calciu şi vitamina D – un nivel suficient de calciu vă protejează masa osoasă şi vitamina D ajută organismul să utilizeze acest calciu.
   


 

* Conţinutul acestei platforme online este furnizat în totalitate de medici specialişti, oferind informaţie corectă, actualizată şi respectând rigorile impuse în domeniul medical. Informaţia furnizată pe acest site nu înlocuieşte controlul medical.5.00
Nu existã discuţii pentru acest articol
Completeazã forumularul de mai jos
PARTENERI
Micolino PharmaLife Weleda Baby Editura Litera Litera Mica Chicco DermaLife Medlife