Loghează-te sau Înregistrează-te
sau
Ţi-ai uitat parola? Click aici
Recuperează-ţi parola
Felicitari!
Te-ai inregistrat cu succes!
Un email a fost trimis catre adresa dvs.

Sunt considerate normale sângerările menstruale care survin la intervale de 25-35 de zile, au o durată de 3-5 zile şi se caracterizează prin pierderea a 50-100 ml de sânge de culoare roşu-brun, lipsit de cheaguri şi care nu coagulează. Orice altă sângerare genitală este considerată anormală şi implică prezentatea pacientei la medicul ginecolog.
Cauzele acestor sângerări pot fi diverse şi sunt caracteristice pentru anumite grupe de vârstă.

Comentează acest subiect pe Forumul InfoMaterna sau Întreabă specialistul nostru şi vei primi un răspuns în 24 de ore.

Hemoragiile vaginale care survin în copilărie pot avea următoarele cauze:

  • Nou-născuţii de sex feminin pot prezenta sângerări vaginale în primele zile de viaţă – este aşa-numita „criză genitală” a nou-născutei. Orice sângerare care apare ulterior trebuie supusă atenţiei medicului.
  • Anumite boli grave, precum sunt leucemiile sau tulburările de coagulare, se pot manifesta prin sângerări genitale.
  • Cauze organice genitale de sângerare mai pot fi corpii stăini intravaginali, infecţiile locale –vulvovaginitele, tumorile ovariene hormono-secretante.

Sângerări vaginale în perioada copilăriei – pubertății precoce

Hemoragiile care survin în perioada pubertăţii sunt în majoritatea cazurilor funcţionale; insuficienta maturizare a gonadostatului cu cicluri anovulatorii şi hiperestrogenie relativă – niveluri estrogenice inferioare celor existente la femeia adultă, dar necontrabalansate de secreţia progesteronică corespunzătoare.

Tot în această perioadă pot apărea hemoragii de cauze organice.

  • obstetricale – avort sau sarcină extrauterină;
  • ginecologice – infecţii genitale, tumori ovariene;
  • medicale – boli endocrine, boli hematologice.


Este important ca înainte de a stabili că hemoragia este funcţională să excludem celelalte cauze de sângerare vaginală care, nedescoperite la timp, pot avea consecinţe grave.


Hemoragiile care apar la femeia în plină activitate genitală sunt cele mai frecvent întalnite în practica medicală.
Uneori, anumite boli sistemice se pot manifesta prin sângerări vaginale. Printre acestea putem enumera malnutriţia, bolile debilitante, precum tuberculoza, neoplaziile, bolile hematologice şi cardiovasculare, tulburările endocrine, afecţiunile psihice.

Patologiile obstetricale reprezintă adesea o cauză pentru sângerare la femeia adultă, dar şi avortul, sarcina extrauterină ori sarcina molară.

Sarcina extrauterină (ectopică) este o urgenţă maximă care ameninţă viaţa pacientei într-un interval scurt, de aceea ea trebuie să fie prima exclusă în prezenţa sângerării vaginale la o femeie cu menstruaţie.
Cauzele ginecologice ale hemoragiilor genitale pot fi cervico-vaginite, polipi cervicali sau endometriali, fibroame uterine, infecţii utero-anexiale, cancere genitale, chisturi ovariene hormono-secretante.

Hemoragiile survenite în climax sunt definite ca sângerări genitale care apar la mai mult de 6 luni de la ultimul ciclu menstrual.

Cauzele cele mai frecvente ale acestor hemoragii sunt: cancerele de col uterin, de corp uterin sau ovariene, vaginitele atrofice, tratamentele hormonale.

În concluzie, sângerările genitale anormale trebuie să îndrume pacienta către un medic, deoarece acestea pot ascunde o problemă serioasă. Doar în urma consultului şi a investigaţiilor paraclinice – analize de laborator şi imagistice – medicul specialist va putea stabili un diagnostic corect şi tratamentul corespunzător.

Pentru prevenirea afecţiunilor ginecologice, femeile adulte sunt sfătuite să se prezinte anual la medicul specialist, pentru consult şi examen citologic Babeş-Papanicolau.

* Conţinutul acestei platforme online este furnizat în totalitate de medici specialişti, oferind informaţie corectă, actualizată şi respectând rigorile impuse în domeniul medical. Informaţia furnizată pe acest site nu înlocuieşte controlul medical.4.50
2 discutii:
Completeazã forumularul de mai jos
dupa avort spontan pot aparea singerari dupa ce ai avut ciklu...am asa singereari de culoare maro din ce cauza poate fi
natalia
19 mai 2014
am 43 de ani ,am facut o embolizare de fibron uterin in urma consultatiilor mi sa spus ca o sa intru la menopauza,imi vine ciclu neregulat ,ulima data mia venit pe 31 12 2014pana pe12 01 2015,iar acum pe data de 19 01 2015 mia venit iar ,foarte ,foarte mult ,cheaguri ,sunt speriata ,ce sa fac?
lili
28 ianuarie 2015
PARTENERI
PharmaLife Weleda Baby Litera Mica Medlife Editura Litera Micolino DermaLife Chicco