Loghează-te sau Înregistrează-te
sau
Ţi-ai uitat parola? Click aici
Recuperează-ţi parola
Felicitari!
Te-ai inregistrat cu succes!
Un email a fost trimis catre adresa dvs.

Sarcina extrauterinã

 

Sarcina extrauterină (SE) se referă la orice sarcină implantată în afara cavității uterine. Cea mai frecventă localizare ectopică este la nivelul trompei uterine. Alte localizări posibile sunt colul uterin, cornul uterin (locul de implantare a trompei în peretele uterin), ovarul sau cavitatea abdominală. Există și sarcini heterotopice (localizare simultană atât în uter, cât și în afara lui), cu frecvență extrem de redusă.

 

Comentează acest subiect pe Forumul InfoMaterna sau Întreabă specialistul nostru şi vei primi un răspuns în 24 de ore.Factorii de risc ce predispun la apariția localizării extrauterine a sarcinii sunt: paciente cu SE în antecedente, chirurgie tubară în antecedente, boală inflamatorie pelvină în antecedente, sterilet cu test de sarcină pozitiv, sarcină obţinută prin tehnici de reproducere umană asistată, intervenţii chirurgicale la nivel cervical sau uterin.

Clinic, suspiciunea de SE există în prezența următoarelor criterii: pacientă de vârstă reproductivă, cu amenoree și test de sarcină pozitiv (urinar sau seric), cu sângerare vaginală negricioasă în cantitate redusă sau durere abdominală, cu semne subiective de sarcină (greață, inapetență alimentară, tensiune la nivelul sânilor, somnolență), la care ecografia transvaginală nu decelează sarcina în cavitatea uterină.

În formele complicate (prin ruptura sarcinii cu sângerare intraperitoneală), pot apărea lipotimie, durere intensă și persistentă în atajul abdominal inferior, hipotensiune, tahicardie.

Ecografia transvaginală trebuie să reprezinte testul diagnostic iniţial la pacientele cu sângerare vaginală sau durere pelvină. Evidenţierea unei mase anexiale sugestive pentru un sac ovular, în prezenţa unui test de sarcină pozitiv şi a unei cavităţi uterine fără sac ovular, este extrem de sugestivă pentru SE tubară.

În cazul suspiciunii unei SE, determinarea repetată a ß-hCG seric va permite un diagnostic definitiv în majoritatea cazurilor. În cazul unei sarcini intrauterine cu evoluție normală, valoarea ß-hCG se dublează la circa 48 ore, interval între două determinări succesive, efectuate la același laborator! În cazul unei SE, ß-hCG înregistrează o creștere moderată după 48 de ore. În cazul în care a doua valoare este mai mică decât cea inițială, este vorba de o sarcină oprită în evoluție.

În cazul absenţei sacului ovular din cavitatea uterină la ß-hCG > 2000 UI/L, trebuie luată în discuție SE. Când nivelul ß-hCG este sub zonă discriminatorie (<1000 UI/L) şi nu se vizualizează sarcină viabilă (intra/extrauterină) prin ecografie endovaginală, sarcina este descrisă ca fiind cu localizare necunoscută. În absenţa sacului ovular din cavitatea uterină la valori ß-hCG< 2000 UI/L, există următoarele posibilităţi: sarcină precoce intrauterină viabilă/ neviabilă și SE.
De mare ajutor în diagnostic este și dozarea progesteronului seric. Un nivel > 25 ng/mL exclude SE, iar valori < 5 ng/mL identifică o sarcină neviabilă. Majoritatea SE asociază progesteron seric < 15 ng/mL.

Diagnosticul diferențial trebuie făcut cu sarcina intrauterină, avortul incomplet efectuat, boala inflamatorie pelvină, chistul ovarian complicat, apendicita acută, colica reno-ureterală, peritonita.
SE poate fi gestionată atât medical, cât și chirurgical.

Tratamentul chirurgical are ca indicații SE tubară ruptă, în special la paciente instabile hemodinamic, lipsa complianţei sau contraindicaţia tratamentului medical, eşecul tratamentului medical, ß-hCG > 3000 UI/L înaintea tratamentului, masă anexială > 3,5 cm, activitate cardiacă embrionară ectopică evidenţiată ecografic.

De cele mai multe ori, intervenția se poate face pe cale laparoscopică, însă în cazul unei pierderi masive de sânge se indică intervenția pe cale clasică, pentru rapiditatea acesteia. Se recurge la salpingectomie totală (excizia trompei compromise). Tehnicile care elimină doar sarcina ectopica, cu prezervarea trompei afectate, se soldează cu rată mare de recidivă pe aceeași trompă a SE.

În cazul particular al SE situate în colul uterin, riscul de sângerare la chiuretaj este mare și de multe ori se soldează cu histerectomie (excizia uterului în totalitate), în scopul opririi hemoragiei. Se poate încerca și embolizarea arterelor uterine, eventual asociat tratamentului medicamentos, cu supravegherea ulterioară a valorilor ß-hCG până la negativarea acestora.

Tratamentul medical al SE constă în administrarea de Methotrexat, care este un agent chimioterapic, ce poate opri evoluția unei sarcini. Acest tratament trebuie să fie iniţiat în spital şi efectuat doar în condiţii de monitorizare strictă a cazului. Medicul trebuie să obţină consimţământul informat (în scris) al pacientelor, după explicarea efectelor adverse caracteristice Methotrexatului, efectului teratogen (poate provoca malformațtii unei sarcini ulterioare, obținute precoce), posibilitatea apariţiei durerii abdominale, sângerării vaginale sau spotting-ului, posibilitatea necesității unui tratament chirurgical ulterior.

Pacienta trebuie să se prezinte de urgenţă la spital dacă prezintă dureri abdominale instalate brusc, accentuarea unei dureri abdominale preexistente, sângerare vaginală abundentă, lipotimie sau tahicardie.
Această modalitate terapeutică este indicată pacientelor stabile hemodinamic, care sunt complinate la monitorizarea postterapeutică, care doresc păstrarea fertilității. Pentru a recurge la acest tratament trebuie îndeplinite următoarele: ß-hCG < 3000 UI/L, dimensiunea masei anexiale < 3,5 cm, lipsa activității cardiace embrionare în afara uterului la examinarea transvaginală.

Contraindicațiile sunt date de valori anormale ale analizelor de laborator uzuale (hemoleucogramă, coagulogramă, funcție hepatică și renală), ß-hCG > 3000 UI/L, masă anexială > 3,5 cm, sarcină heterotopică. Pe durata tratamentului se contraindică vitaminele cu acid folinic, antiinflamatoarele nesteroidiene, alcoolul, contactul sexual și efortul fizic. În următoarele trei luni după administrarea de Methotrexat, este absolut contraindicată obținerea unei noi sarcini, astfel încât trebuie folosite mijloace contraceptive eficiente.

Se poate folosi schema de tratament cu administrare unică sau cea cu doze multiple (în cazuri selecționate precum SE cornuală cervicală etc.). Semnele de alarmă după administrarea tratamentului medical sunt: creşterea ß-hCG în următoarele trei zile de la administrare, durerile abdominale moderate/uşoare de scurtă durată, durerile severe indiferent de nivelul ß-hCG (pot fi rezultatul unui avort tubar sau al formării unui hematom cu distensia trompei), sângerarea vaginală, instabilitatea hemodinamică, nivelul ß-hCG nu scade cu mai mult de 15% între ziua a 4-a şi ziua a 7-a de la administrare, creşterea sau menţinerea în platou a ß-hCG după prima săptămână de tratament.
Conduita expectativă este determinată de un dubiu diagnostic și poate fi urmată în cazul unor paciente clinic stabile, cu simptome minime sau asimptomatice, în sarcini cu localizare necunoscută sau cu semne ecografice indirecte de SE tubară, cu un nivel descrescător de ß-hCG seric, iniţial < 1000 UI/L.

Evoluţia pacientelor cu SE tratate medical sau expectativ trebuie monitorizată de către medicul curant, prin dozarea de două ori pe săptămână a ß-hCG (până la < 20 UI/L) şi ecografie transvaginală săptămânal.

În cazul conduitei expectative determinată de un dubiu asupra diagnosticului, medicul trebuie să intervină dacă apare simptomatologia caracteristică SE tubare, precum și dacă nivelul ß-hCG devine >2000 UI/L sau se menţine constant.
La toate pacientele Rh negative, fără izoimunizare, cu SE confirmată, se recomandă administrarea de imunoglobulină anti-D, în scopul profilaxiei izoimunizării în sistemul Rh.

SE trebuie considerată o urgenţă medico-chirurgicală, fiind o afecțiune care pune în pericol viața pacientei. Planul de conduită trebuie să ţină cont de opţiunea pacientei, care trebuie consiliată referitor la monitorizarea tratamentului, prognostic, riscuri, beneficii la fiecare dintre posibilităţile terapeutice.

 

 

* Conţinutul acestei platforme online este furnizat în totalitate de medici specialişti, oferind informaţie corectă, actualizată şi respectând rigorile impuse în domeniul medical. Informaţia furnizată pe acest site nu înlocuieşte controlul medical.5.00
Nu existã discuţii pentru acest articol
Completeazã forumularul de mai jos
PARTENERI
PharmaLife Chicco Editura Litera Weleda Baby Litera Mica Medlife Micolino DermaLife