Loghează-te sau Înregistrează-te
sau
Ţi-ai uitat parola? Click aici
Recuperează-ţi parola
Felicitari!
Te-ai inregistrat cu succes!
Un email a fost trimis catre adresa dvs.

Schimbarile din viata ta dupa nastere

Imediat după naştere, puteţi vedea şi ţine în braţe pentru prima data copilul, indiferent de calea de naştere pe care aţi experimentat-o. Atât la naşterea naturală, cât şi în cazul operaţiei cezariene, nou-născutul este pus la sânul mamei în primele minute de viaţă, imediat ce medicul neonatolog prezent la naştere decide că acesta este capabil să se adapteze la viaţa extrauterină.


Acesta este momentul în care puteţi încerca să alăptaţi pentru prima dată. Nu trebuie să fiţi surprinsă dacă întâmpinaţi dificultăţi, întrucât secreţia lactată se poate instala în primele zile după naştere. Prin actul suptului, sânul este stimulat şi se produce descărcarea de oxitocină, hormonul hipofizar care este responsabil de ejecţia laptelui. Este o chestiune de practică, în timp vă veţi obişnui împreună, copilul va învăţa să facă efortul de a suge la sânul mamei, care de altfel este un reflex ce trebuie însă educat. Pentru a vă face mai uşoară această perioadă, nu ezitaţi să apelaţi la ajutorul personalului medical calificat. Încă din primele ore de viaţă a nou-născutului, veţi primi sfaturi profesioniste despre tehnica de alăptare corectă, pe care veţi fi încurajată să le urmaţi şi să vi le însuşiţi încă din perioada de spitalizare.
 

În următoarele ore de după naştere, puteţi resimţi nişte dureri înţepătoare în abdomenul inferior. Nu trebuie să vă alarmeze. Ele sunt cauzate de contracţiile uterului, în special în timpul alăptării, ca răspuns la descărcarea aceluiaşi hormon – oxitocina. Prin contracţiile uterine se elimina totodată şi lohii, la început sub formă de secreţii sangvinolente.
 

În primele săptămâni după naştere, odată cu întoarcerea în mediul familial, puteţi resimţi o stare de oboseală. Este o oboseală firească, prin acumularea orelor nedormite şi a unei avalanşe de emoţii din tot spectrul celor fireşti. Se poate instala senzaţia de neputinţă, de ineficienţă, poate apărea ceea ce se numeşte sindromul „baby blues”. Este recomandat să încercaţi să vă odihniţi cât puteţi între reprizele de alăptat şi îngrijit copilul, fără a ezita să acceptaţi ajutorul celor din jur, în cazul fericit în care puteţi beneficia de el.


 

* Conţinutul acestei platforme online este furnizat în totalitate de medici specialişti, oferind informaţie corectă, actualizată şi respectând rigorile impuse în domeniul medical. Informaţia furnizată pe acest site nu înlocuieşte controlul medical.0.00
Nu existã discuţii pentru acest articol
Completeazã forumularul de mai jos
PARTENERI
Micolino Weleda Baby DermaLife Editura Litera PharmaLife Chicco Litera Mica Medlife