Loghează-te sau Înregistrează-te
sau
Ţi-ai uitat parola? Click aici
Recuperează-ţi parola
Felicitari!
Te-ai inregistrat cu succes!
Un email a fost trimis catre adresa dvs.

Sunt lehuzã. Cum mã tratez?

Autor: Dr. Muntean Miruna, medic specialist obstetrică-ginecologie, Hypeclinica MedLife Timişoara

 

Lehuzia este intervalul de 6-8 săptămâni după naştere, în care organismul revine la starea dinaintea gestaţiei. În această perioadă organele îşi reiau funcţiile, astfel încât permit o nouă fecundaţie şi gestaţie. Pentru o refacere completă a organismului, medicii spun că este nevoie de un an sau chiar doi, pentru că sarcina şi naşterea supun organismul matern unui efort maxim.

 

Care sunt etapele lehuziei?

 

- Lehuzia imediată, care apare în primele 24H după naştere;

- Lehuzia propriu-zisă, care durează până în ziua a 12-a după naştere;

- Lehuzia tardivă, care durează până la 6-8 săpătâni după naştere.

 

Ce se întâmplă cu mama în perioada de lehuzie?

 

În perioada de lehuzie apar o serie de modificări de naturi diferite.

 

1. Schimbări endocrine, prin metabolizarea hormonilor placentari;

 

2. Schimbări la nivelul sistemului muscular şi articular, care se relaxează şi revine la forma sa iniţială;

 

3. Schimbări la nivel digestiv, inclusiv prin faptul că îşi recapătă apetitul normal pentru mâncare;

 

4. Schimbări la nivelul aparatului urinar, când apare pliuria (secreţie excesivă de urină), care este consecinţa eliminării edemului (umflătură prin acumulare de lichid) din cursul sarcinii;

 

5. Parametrii hemodinamici (circulaţia sângelui) revin la normal;

 

6. Organele genitale externe îşi revin, treptat, la starea iniţială, iar la nivelul organelor genitale interne are loc involuţia uterină.

 

Lehuzia, ca şi sarcina, este o perioadă fiziologică care trebuie cunoscută foarte bine, pentru a recunoaşte din timp eventualele complicaţii.

 

Din acest motiv, la o femeie lehuză trebuie urmariţi o serie de parametri, cum ar fi: involuţia uterină, lohiile (secreţii ale organelor genitale, după naştere), pulsul, temperatura, diureza, tranzitul intestinal, plăgile perineale, lactaţia.

 

Informaţii utile pentru femeia lehuză

 

Dieta lehuzei trebuie să fie cât mai bogată în alimente variate. La femeia care alăptează, dieta trebuie să prezinte o creştere a numărului de calorii cu aproximativ 800cal/zi.

 

Gimnastica lehuzei este necesară pentru reluarea elasticităţii musculare generale şi, mai ales, a muşchilor abdominali şi perineali.

 

Microclimatul trebuie să asigure lehuzei condiţii de confort şi igiena corespunzătoare. Trebuie să fiţi prudente în administrarea medicamentelor pe care vi le administraţi în această periodă, pentru că multe dintre ele se vor regăsi în secreţia lactată şi pot afecta evoluţia copilului, prin alăptare.

 

Activitatea sexuală poate fi reluată numai după trecerea perioadei de lehuzie.

 

Modificări psihologice. După naştere, femeile devin, de multe ori, excesiv de sensibile, moment în care intervine depresia postpartum, care trebuie supravegheată de un medic psihiatru sau de un psiholog.

 

 

* Conţinutul acestei platforme online este furnizat în totalitate de medici specialişti, oferind informaţie corectă, actualizată şi respectând rigorile impuse în domeniul medical. Informaţia furnizată pe acest site nu înlocuieşte controlul medical.5.00
Nu existã discuţii pentru acest articol
Completeazã forumularul de mai jos
PARTENERI
DermaLife Chicco Editura Litera Micolino PharmaLife Litera Mica Weleda Baby Medlife