Loghează-te sau Înregistrează-te
sau
Ţi-ai uitat parola? Click aici
Recuperează-ţi parola
Felicitari!
Te-ai inregistrat cu succes!
Un email a fost trimis catre adresa dvs.

Travaliul si nasterea

 

Cunoaşterea semnelor care sugerează începerea travaliului este foarte importantă. Odată cu apariţia acestor semnale de alarmă, pacienta trebuie să contacteze medicul care s-a ocupat de urmărirea sarcinii şi să se îndrepte către spital.


În principal, aceste semne sunt reprezentate de apariţia contracţiilor uterine cu frecvenţa mai mare de una la 10 minute, ruperea membranelor urmată de pierderea de lichid amniotic, sau apariţia unei secreţii vaginale sangvinolente. De multe ori, se poate manifesta prin pierderea dopului gelatinos cervical, cu începerea lentă a travaliului.


În urma unui consult ginecologic, se pot stabili şi semnele de certitudine care anunţă începerea travaliului – ştergerea şi dilatarea colului. Dilatarea colului este la început mai lentă, iar odată cu intrarea în faza activă a travaliului, devine mai rapidă.

Durerile în timpul travaliului şi naşterii


Perspectiva durerilor apărute în timpul travaliului şi naşterii ridică cele mai mari emoţii gravidelor aflate în preajma termenului de naştere. Niciun travaliu nu este asemănător cu altul, iar nivelul percepţiei durerii depinde foarte mult de pragul dureros al fiecărei paciente.


Modalităţile de combatere a durerii în timpul travaliului sunt multiple, depinzând foarte mult de consimţământul informat al pacientei, obţinut în urma informaţiilor pe care aceasta le primeşte de la medicul obstetrician şi cel anestezist, precum şi de opţiunile de care dispune furnizorul de servicii medicale pe care pacienta l-a ales.


Cea mai folosită metodă de combatere a durerii atât la naşterea naturală, cât şi în cazul operaţiei cezariene este anestezia epidurală. Aceasta constă în montarea la nivelul coloanei vertebrale a unui cateter epidural din silicon, prin care se pot injecta substanţele analgezice atât pe durata travaliului, cât şi în prima zi de lăuzie. Avantajul acestui tip de anestezie e că nu presupune sedare, pacienta fiind perfect conştientă şi putând astfel să coopereze cu personalul medical, în special în timpul expulziei fătului.


Pe lângă anestezia epidurală, se mai pot folosi şi sedativele, dar acestea au dezavantajul traversării barierei placentare şi sedării relativ rapide a fătului. Sunt menţionate şi acupunctura, reflexoterapia, masajul sau imersia în apă, ca metode de relaxare a pacientei în travaliu.
În cele din urmă pacienta trebuie să aleagă, în cunoştinţă de cauză, opţiunea de ameliorare a durerii care îi este potrivită.
 

Cum evoluează travaliul şi naşterea?


Evoluţia travaliului este diferită de la o gravidă la alta şi de la o sarcină la alta. Acesta se desfăşoară în trei stadii, cu specific şi durată diferite.

 

Stadiul I: ştergerea şi dilatarea colului


Acesta reprezintă stadiul cel mai lung şi este reprezentat de dilatarea colului până când se atinge un maximum de 10 cm, pentru a permite fătului coborârea în canalul de naştere. Contracţiile sunt din ce în ce mai puternice, din ce în ce mai dureroase şi au durata din ce în ce mai mare. În acelaşi timp, se poate observa şi apariţia unei secreţii sangvinolente sau chiar sângerare vaginală.
Dacă membranele nu s-au rupt, se pot rupe spontan sau prin manevre medicale, având drept efect pierderea involuntară a unei cantităţi mari de lichid. În cazurile ce evoluează normal, aspectul lichidului amniotic trebuie să fie incolor şi inodor.
Acest stadiu poate avea o durată de la câteva ore până la 20 de ore, fiind mai lung la prima naştere şi din ce în ce mai scurt la naşterile ulterioare.
În această etapă, plimbările uşoare sau schimbarea poziţiei pot fi utile gravidei, prin efect gravitaţional.

 

Stadiul II: expulzia fătului


Reprezintă perioada în care are loc naşterea propriu-zisă. Este absolut necesară cooperarea pacientei, fără efortul expulziv al căreia fătul nu se poate naşte. Poate dura de la câteva minute până la o oră sau două, în funcţie de evoluţia travaliului.
În această etapă, pacienta trebuie să împingă odată cu apariţia contracţiilor uterine, pentru a scurta durata expulziei fătului. Efortul de screamăt ajută la progresiunea eficientă a fătului prin canalul de naştere.
În cazul prezentaţiei craniene (fătul aşezat cu capul înainte, cea mai frecventă şi firească situaţie la naştere), în prima etapă a expulziei are loc eliberarea capului fetal. Apoi medicul obstetrician aspiră căile respiratorii superioare ale copilului (gura şi narinele), pentru a preveni aspirarea secreţiilor genitale materne în căile aeriene ale nou-născutului. După eliberarea umerilor, restul corpului se naşte fără efort din partea mamei.

 

Stadiul III: delivrenţa


În această etapă are loc eliminarea placentei şi a membranelor. Este posibil să simţiţi o durere mult mai uşoară decât cea din timpul expulziei fetale. După controlul medical amănunţit al cavităţii uterine, care are scopul de a identifica eventuale resturi placentare sau rupturi accidentale ale peretelui uterin, se trece la sutura tranşei de epiziotomie sau a ţesuturilor vaginale rupte intempestiv la naştere.

Este sau nu nevoie de epiziotomie?


Epiziotomia reprezintă incizia perineului, care se efectuează la naşterea pe cale vaginală. În trecut aceasta era o practică de rutină. Mulţi ani s-a crezut că reprezintă un factor de protecţie pentru rupturile de perineu ulterioare naşterii şi incontinenţa urinară de efort. Dar s-a dovedit că la epiziotomie se poate tăia mai mult decât este necesar, iar vindecarea poate fi mai greoaie, cu dureri persistente. Pe lângă aceasta, pot apărea dureri la contactul sexual după naştere şi creşte riscul de apariţie a incontinenţei fecale. În prezent, aceasta se foloseşte numai cu anumite indicaţii: dacă se preconizează o ruptură mare a perineului, în funcţie de poziţia copilului şi dacă acesta trebuie să se nască rapid.
 

* Conţinutul acestei platforme online este furnizat în totalitate de medici specialişti, oferind informaţie corectă, actualizată şi respectând rigorile impuse în domeniul medical. Informaţia furnizată pe acest site nu înlocuieşte controlul medical.3.50
Nu existã discuţii pentru acest articol
Completeazã forumularul de mai jos
PARTENERI
Litera Mica Editura Litera Weleda Baby Medlife PharmaLife Micolino Chicco DermaLife