Loghează-te sau Înregistrează-te
sau
Ţi-ai uitat parola? Click aici
Recuperează-ţi parola
Felicitari!
Te-ai inregistrat cu succes!
Un email a fost trimis catre adresa dvs.

VIDEO Ce beneficii aduce înotul copilului tãu?

Autori: Mihaela Mihăescu, specialist fiziokinetoterapie şi Paul Vasiescu, antrenor înot

Practicarea în mod regulat a unui sport stimulează dezvoltarea anumitor abilități motrice, precum coordonare, viteză, anduranță și suplețe, sau cognitive, precum vederea, înțelegerea, capacitatea de a-și forma o părere sau de a lua anumite decizii.

Înotul şi joaca în apă este una dintre activităţile preferate ale copiilor. Pe lângă bucuria pe care le-o oferă celor mici, înotul este şi o modalitate de a se menţine sănătoşi sau de a le elimina anumite probleme medicale.

 

De la ce vârstă poate învăţa un copil să înoate?

Înotul este un sport accesibil tuturor copiilor. El poate fi învăţat la orice vârstă, dar este recomandat începând cu vârsta de 6 luni sau după a doua doză de vaccin, care asigiră securitatea imunitară a bebeluşului.

Beneficiile înotului pentru dezvoltarea copilului

La copilul mic, activităţile acvatice contribuie la activarea şi stimularea reflexelor de conducere a mişcărilor, utilizate pentru  dezvoltarea motorie a bebeluşilor, la păstrarea reflexelor primare şi transformarea lor în automatisme. 

Alte beneficii ale înotului sunt:

 • creşterea imunităţii şi a rezistenţei faţă de acţiunea factorilor fizici din atmosferă;
 • creşte rezistenţa şi funcţionalitatea aparatului cardiovascular;
 • dezvoltarea armonioasă a unui sistem muscular fortifiat, care susţine un sistem osos puternic şi corect dezvoltate;
 • stimulează pofta de mâncare;
 • îmbunătăţirea funcţiilor aparatului respirator, căruia îi măreşte capacitatea şi care, în acest mod, oferă o oxigenare generală foarte bună;
 • contribuie la formarea unor legături neuronale foarte puternice;
 • rezolvarea unor deficienţe poziţionale;
 • dezvoltarea normală a copiilor născuţi prematur şi a copiilor cu risc neuromotor la naştere;
 • dezvoltă o atitudine de leader în rândul copiilor;
 • creşte nivelul de inteligenţă emoţională a copiilor şi îmbunătăţeşte modul în care aceştia reuşesc să iasă din situaţii extreme încă de la vârste foarte mici;
 • linişteşte somnul;
 • creşterea şi dezvoltarea fizică;
 • creşte capacitatea de concentrare;
 • schimbă radical aspectul copilului.

Afecţiuni ale copiilor tratate prin înot

Actorul Johny Weissmuller, cel care interpretează rolul unui personaj iubit de copii (Tarzan), este – totodată – multiplu campion mondial de nataţie, dar a început înotul ca recomandare medicală. Argumentul cel mai important pentru care înotul este recomandat ca un mijloc de vindecare este acela că joacă un rol important în recuperarea organică sau funcţională.

Problemele medicale care pot fi tratate prin înot sunt:

 • sechelele de rahitism
 • astmul
 • astenia
 • tulburările de dezvoltare psihosomatică
 • în cazurile mai avansate de deviaţii ale coloanei, înotul aduce importante ameliorări, fiind o adevărată gimnastică respiratorie

Chiar dacă sunt deja mai un pic mai mari, copiii trebuie supravegheaţi în permanenţă atunci când vin la piscină. Noi, la Centrul de Fiziokinetoterapie şi Recuperare Medicală, din cadrul MedLife Griviţa, supraveghem şi îndrumăm individual fiecare copil. Exerciţiile de hidrokinetoterapie sunt individualizate, în funcţie de patologia şi particularităţile fiecărui copil care vine la noi. Pentru că o parte dintre pacienţii noştri sunt copii cu patologii importante, care au nevoie de îngrijiri medicale speciale în timpul activităţilor acvatice, am dezvoltat o serie de programe de tratament speciale.

 

Urmăriţi, în continuare, o serie de exerciţii pe care copiii le fac în piscina MedLife Griviţa (antrenor: Paul Vasiescu).

 

 

Înotul şi coloana vertebrală

Nu numai gimnastica medicală oferă posibilitata de a corecta deviaţii ale coloanei vertebrale, ci şi înotul. Pentru corectarea scoliozelor, este recomandat înotul pe spate, în timp ce tehnica de înot bras este indicată pentru combaterea cifozelor. În general, înotul întinde coloana vertebrală şi întăreşte musculatura paravertebrală, astfel că, în final, ajută la corectarea poziţiei vicioase. În aceste cazuri, mişcările trebuie executate lent, cu accent pe tehnică şi nu pe forţă sau viteză.

 

Apa caldă, un mediu ideal pentru înot

Copiii care merg la bazin, au posibilitatea de a înota şi în apă caldă. Temperatura apei, dincolo de faptul că, atunci când este mai ridicată, face ca înotul să fie mai plăcut, mai aduce şi alte beneficii. În primul rând, contribuie la ameliorarea sau eliminarea spasmului muscular din parezele sau paraliziile spastice. Prin activitatea circulaţiei sangvine, înotul în apă caldă contribuie la dezvoltarea musculaturii hipotrofe. De asemenea are rolul de a corecta mişcările articulare. Acestea pot fi reduse în urma unor afecţiuni traumatologice, dar cu ajutorul înotului mişcările articulare pot fi readuse la normal.

 

* Conţinutul acestei platforme online este furnizat în totalitate de medici specialişti, oferind informaţie corectă, actualizată şi respectând rigorile impuse în domeniul medical. Informaţia furnizată pe acest site nu înlocuieşte controlul medical.5.00
2 discutii:
Completeazã forumularul de mai jos
Inotul este bun nu mai pentru copii dar si pentru adulti sau varsnici. Perceptia de-a invata sa inoti pentru s-ati salva viata este una invechita si preconceputa. Beneficiile exercitiilor in apa calda de trei ori pe saptamana ajuta persoanele varsnice in mentinerea mobilitatii si inbunatatirea sistemului cardiac. Multa lume confunda inotul cu inotul de performanta ceea ce este gresit. In anumite tari din lume chiar nasterea unui copil este recomandata sa fie facuta in apa si are anumite beneficii pentru copil cat si pentru mama., este o sarcina mai usoara si mai putin dureroasa. Din nefericire in Romania, din cauza situatiei financiare inotul este ignorat sau in multe parti ale tarii , inotul este inaccesibil atat la o varsta timpurie cat si mai inaintata multumita politicii de eliminare a populatiei dupa legea junglei din ultimii 23 de ani. Dreptul la a invata sa inoti este acelas cu cel la viata si cu unul din drepturile fundamentale ale omului.
Gicu
18 iunie 2013
Daca cineva intelege limba engleza si are timp sa traduca aceste articole poate ca ar ajuta un om la nevoie: http://www.babyswimming.com/benefits.htm http://www.sciencedaily.com/releases/2012/11/121116124603.htm http://www.livestrong.com/article/148394-what-are-the-benefits-of-swimming-for-kids/ http://www.helensfishesclub.com/blog/2011/08/10/Benefits-of-swimming-for-children.aspx http://www.swimkids.com.au/learn/benefits/ http://www.youtube.com/watch?v=Fkv_OHtlau8 Exemplele de mai sus sunt pentru a sustine afirmatiile celor de mai sus si cu alte exemple.
Gicu
18 iunie 2013
PARTENERI
Micolino Litera Mica Medlife Editura Litera PharmaLife Weleda Baby DermaLife Chicco